Előfizetés

Két koronavírus-fertőzöttet találtak a siófoki kórházban

V. A.
Publikálás dátuma
2020.08.06. 19:34

Fotó: H. SZABÓ SÁNDOR / ORFK
Látogatási tilalmat rendeltek el.
Látogatási tilalmat rendeltek el a siófoki kórházban, ugyanis az intézmény belgyógyászati osztályán az egyik beteg, illetve egy ápoló koronavírus tesztje pozitív lett, írta közleményében Inczeffy István főigazgató. Az idős beteget átszállították a kaposvári kórház fertőző osztályára, a dolgozó pedig házikaranténba került, emellett megkezdődött a kontaktkutatás is. Lapunk helyi forrásból úgy értesült, hogy egy orvost is teszteltek, akinél még nem lehet tudni, fertőzött-e, illetve több embert is házikaranténba kényszerítettek fertőzés gyanúja miatt. 

Keresztény alapítványi iskolák szűnnek meg Szekszárdon

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.06. 19:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az általános iskolai tanulók a város állami és egyházi intézményeibe mennek, a nagyobbakat pedig a helyi szakképzési centrum veszi át.
Augusztus 31-én két oktatási intézmény, egy alapítványi általános és egy szeretetszolgálati szakképző iskola is bezár Szekszárdon, pénzügyi okokból. – A Comenius Általános Iskola fenntartója, a szekszárdi Keresztény Nevelésért Alapítvány nem tudta összegyűjteni adományként a működtetéshez szükséges összeget – mondta Morvai Szilveszter igazgató.  Az intézmény 60 millió forintos éves költségvetéséből mintegy tízmillió forintot kellett a fenntartónak kiegészítésként fizetnie. Az 1992-től működő iskolában idén 90, többségében sajátos nevelési igényű diák tanult kis létszámú osztályokban. A gyerekek a lakhelyük szerinti általános iskolákban folytathatják tanulmányaikat, két osztályt a bonyhádi evangélikus általános iskola vesz át. A Baptista Szeretetszolgálat Esély Szakképző Iskoláját 1998-ban alapítványi iskolaként hozták létre, 2012-től működik a szeretetszolgálat fenntartásában. Amióta a tankötelezettség korhatára 16 év, sokan elhagyják az iskolát, mielőtt szakképesítést szereznének, így a korábbi, csaknem kétszázról hetven alá csökkent a tanulók száma, ezzel párhuzamosan a főállású pedagógusoké is kevesebb lett – mondta Zaják Rita igazgató. A fenntartó az alacsony létszám miatt nem tudta tovább finanszírozni az intézményt. Az iskola a több figyelmet kívánó gyerekeket oktatta hegesztő, kőműves, asztalos, festő-mázoló szakmára. A Tolna Megyei Szakképzési Centrum ígéretet tett arra, hogy nemcsak a tanköteles korú, hanem az annál idősebb diákokat is átveszi.  

Pilismaróton a képviselő-testület önfeloszlatásához vezetett a sóderbánya-botrány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.06. 18:13

Fotó: Nagy Zoltán / MTI
A Dunakanyarban a három hektárnyi fapusztítással járó tervről, a már benyújtott népszavazási kezdeményezésről új képviselők dönthetnek majd.
Nemcsak a Fidesz által támogatott Pergel István Csaba független polgármester mondott le a pilismaróti sóderbánya-nyitás terve miatt, hanem Réti Károly alpolgármester távozását, mandátumának visszaadását, majd a képviselő-testület önfeloszlatását is előidézte a hetekkel ezelőtt kirobbant ügy. Minderről maga a polgármester adott hírt csütörtökön a település honlapján olvasható közleményben.  A mai ülésen a képviselő-testület név szerinti szavazással 7 igen egyhangú szavazat mellett döntött az önfeloszlatásról „a faluban a sóder-homokbánya nyitásával kapcsolatban kialakult helyzet” miatt. - A lemondott testület nem kíván továbbiakban a bányanyitáshoz szükséges településrendezési terv módosításában semmilyen döntést hozni, vagy falugyűlést összehívni, a döntés jogát és felelősségét átadják az időközi választással megválasztandó új polgármester és képviselőknek – írta Pergel István Csaba. A testület Balázs Márta jegyzőt jelölte ki, hogy az új testület felállásáig kötelezettséget vállaljon az önkormányzat és intézményei működőképességének fenntartására.
„A közlemény célja a lakosság közhangulatának javítása, megnyugtatása és a népszavazási kezdeményezés létjogosultságának megfontolása”

– fogalmazott a távozó polgármester.

A Népszava július 21-én számolt be arról, hogy lemondott a település polgármestere, Pergel István Csaba. Ennek oka az volt az Index szerint, hogy a falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött 1,2 millió négyzetméteren terveztek új homok- és kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén. Egy cég indítaná újra a bányászatot a pilisi mészkőbányában, s a beruházás miatt három hektárnyi területen vágnák ki a fákat. Amikor a terv kitudódott, és az utolsó pillanatban lakossági fórumot tartottak, a lépés ellen a felháborodott lakók petíciót indítottak, illetve népszavazási kezdeményezést nyújtottak be magánszemélyek. A feltett kérdésben a sóderbánya nyitásához szükséges területi besorolás megváltoztatására lehetne szavazni. A jelenlegi testület feloszlásával az esetleges népszavazás kiírása vagy elutasítása is az új képviselőkre marad.