Pakisztán rakétatámadásokkal növeli befolyását a szomszéddal szemben

Publikálás dátuma
2020.08.01. 08:29

Fotó: BANARAS KHAN / AFP
A hivatalos verzió szerint mindkét ország a helyi szélsőségesek akciói miatt morcos.
15 ember életét vesztette és 80-an megsebesültek egy afgán határtelepülésre mért pakisztáni rakétacsapásban – közölték afgán tisztségviselők. A helyi egészségügyi hatóságok szerint az afgán válaszcsapásban heten haltak meg és 31-en kaptak lőtt sebet a pakisztáni oldalon. „Az afgán hadsereg megtorlásával kell majd szembe néznie a pakisztáni erőknek, ha folytatják rakétatámadásaikat Afganisztán területe ellen” – közölte a kabuli védelmi minisztérium. A pakisztáni külügyminisztérium a csütörtök este történt támadásért afgán határőröket hibáztatott, akik állítása szerint először nyitottak tüzet civilekre és pakisztáni biztonsági erőkre. A minisztérium szerint a pakisztáni erők önvédelemből cselekedtek. Iszlámábád szerint a helyzetet később katonai és diplomáciai csatornákon keresztül sikerült elsimítani. Csütörtökön egyébként pakisztáni csapatok érkeztek a Szpinboldakkal átellenes oldalon lévő Csaman határátkelőhöz, hogy kordában tartsák több száz pastu nemzetiségű tüntető tiltakozását a koronavírus-járvány nyomán elrendelt határzár ellen. Az erőszakossá fajuló megmozduláson három tüntető meghalt, amikor a biztonsági erők tüzet nyitottak rájuk. A határvonal a pakisztáni, illetve az afganisztáni határ mentén élő pastu nemzetiség által lakott területen keresztül húzódva választ el családokat és törzseket. Sokan ingáznak a határon keresztül, de a Csaman átkelő lezárása miatt most nem tudnak munkába menni. A határt csak a kereskedelmi forgalomnak nyitották meg. A két ország vitatott határvonalán ráadásul időnként előfordulnak összecsapások. Júliusban például az északkelet-afganisztáni Kunar tartományt érte pakisztáni rakétatámadás három ember életét követelve. A halálos összecsapások csak fokozódtak, amióta Pakisztán 2017-ben kerítést kezdett emelni az Afganisztánnal közös határán. A két országot a britek által 1893-ban meghúzott, 2640 km hosszú, ún. Durand-vonal választja el egymástól, amit Afganisztán nem ismer el. Pakisztán ugyanakkor azt állítja, hogy a szomszédjának területi követelései vannak vele szemben, folytonos feszültségeket keltve ezzel a két ország között. Emellett Kabul és Iszlámábád is régóta azzal vádolja a másikat, hogy szemet huny a szélsőségesek tevékenysége fölött az ellenőrizetlen határon. Pakisztán részben azzal indokolta a határkerítés telepítését, hogy ezzel megakadályozza az iszlamisták afganisztáni területre való visszavonulását. De éppen Pakisztánt bírálja az USA és Afganisztán is azért, mert szerintük biztos hátországot nyújt a kabuli vezetés ellen harcoló, radikális iszlamistáknak. Iszlámábád tagadja ezt, és azt állítja, hogy a karacsi tőzsde épülete elleni júniusi támadás elkövetői, a szakadár Beludzs Felszabadítási Hadsereg harcosai Afganisztán déli Kandahár tartományában rejtőzködnek, ahogy a pakisztáni tálibok terrorszervezete, a Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) emberei is. Az ENSZ szerint kb. 6500 pakisztáni szélsőséges bujkál Afganisztánban.
Szerző

Egy nap alatt majdnem 300 ezer ember - ennyit arról, hogy a járvány esetleg melegben megpihen

Publikálás dátuma
2020.08.01. 08:16
Ápoló a temesvári Victor Babes kórház Covid-osztályán
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Az utóbbi hét folyamán a világ közel 40 országában mértek rekordmértékű növekedést a fertőzöttek számában
Pénteken 292 527-el nőtt a koronavírus-fertőzőttek száma, ami újabb rekordnak számít. A legnagyobb mértékű friss fertőzés az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Dél-Afrikában volt. A WHO szombatra virradóra közzétett jelentése szerint 6812-vel nőtt a halálesetek száma pénteken. Az előző rekordmértékű növekedés a fertőzöttek számában július 24-én volt, akkor 284 196 új fertőzöttet regisztráltak, a halálesetek száma pedig aznap 9753-al nőtt, és ez volt a második legnagyobb napi növekmény a halotti statisztikában. Júliusban átlagosan naponta 5200-al nőtt a halottak száma, míg a júniusi napi átlag 4600 volt. A múlt hét folyamán a világ közel 40 országában mértek rekordmértékű növekedést a fertőzöttek számában, közel kétszer annyi országban dőlt meg a heti rekord, mint az előző héten. A Reuters tájékoztatása szerint a világon mindenhol lendületet vesz a járvány. A múlt héten a latin-amerikai térség országaiban a fertőzéses esetek száma meghaladta az Egyesült Államokban és Kanadában együttesen regisztráltakét. A mexikói egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatása szerint az országban egy nap alatt 688-an haltak meg koronavírus-fertőzésben, így 46 688-re nőtt a fertőzésben meghaltak száma, és ezzel az ország a harmadik lett a globális összesítésben az Egyesült Államok és Brazília után, leszorítva a negyedik helyre Nagy-Britanniát. Rekordmértékű volt a fertőzöttek számának napi növekedése is: 8458 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel a számuk 424 637-re nőtt.
Szerző
Témák
koronavírus

Trump felszívta magát, és betiltja az egy milliárd felhasználót mozgató videómegosztó oldalt

Publikálás dátuma
2020.08.01. 08:00

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Azért a háttérben a Microsoft szoftveróriás tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról.
"Ami pedig a TikTokot illeti, betiltjuk az Egyesült Államokban. Megvan hozzá a felhatalmazásom. Holnap (szombaton) aláírom (az erről szóló dekrétumot)" - mondta Donald Trump az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén helyi idő szerint péntek este újságíróknak, útban Floridából hazafelé. A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Csaknem egymilliárd felhasználója van szerte a világon. Az azzal összefüggő nemzetbiztonsági aggodalmak miatt, hogy a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll, a TikTok - amelyet Indiában már betiltottak - régóta bírálatok céltáblája az Egyesült Államokban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, a platformon keresztül személyes információk garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe. Trump világossá tette a vele utazó újságíróknak, hogy nem lenne ínyére egy olyan megoldás, hogy a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne. Pénteken a Fox Business és a The New York Times napilap is azt jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft szoftveróriás tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról.
Szerző