UNICEF: A világon 800 millió gyereket fenyeget az ólommérgezés

Publikálás dátuma
2020.07.30. 11:15

Fotó: UNI157477/Kiron/UNICEF
Minden korábbinál magasabb a gyerekek szervezetének ólomszennyezés-mértéke.
Minden harmadik, azaz globálisan körülbelül 800 millió gyerek vérének ólomszintje éri el vagy haladja meg azt a deciliterenkénti öt mikrogrammot, ami már beavatkozást igényelne a súlyosabb idegrendszeri károk elkerülése érdekében – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) a Pure Earth nevű környezetvédelmi szervezettel közösen elkészített, csütörtökön közzétett tanulmányából, amely felhívja a figyelmet arra is, hogy a veszélyeztetett gyerekek közel fele Dél-Ázsiában él. A Toxikus igazság címet viselő jelentés szerint az erős neurotoxinnak – azaz idegrendszeri károsodást okozó méregnek – számító ólom
helyrehozhatatlan károkat okozhat a fejlődő szervezetben, és minél később mutatják ki és kezdik meg a kezelést, annál valószínűbb, hogy halálhoz vezet.

A jelentés szerzői hozzátették, hogy a gyerekek szervezetének ólomszennyezés-mértéke minden korábbinál magasabb. A gyermekkori ólom-kitettség összefüggésbe hozható a mentális egészség zavaraival, viselkedési problémákkal, valamint a bűnözés és az erőszak növekedésével is. Az idősebb gyermekeknél növeli a vesekárosodás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát – húzták alá a jelentésben. A vizsgálat szerint
az ólommérgezések mintegy 85 százalékáért a távközlésben és a háztartási, illetve elektromos eszközökben használt ólom-sav tartalmú akkumulátorok a felelősek.

A jelentés rámutatott arra, hogy míg ezeket az akkumulátorokat az Egyesült Államokban és Európában újrahasznosítják, a fejlődő országokban nincsenek olyan létesítmények, ahol ezt megtehetik. A Ghánáról, Mexikóról, Grúziáról, Bangladesről és Mexikóról esettanulmányt tartalmazó jelentés több megoldást vázol fel az érintett országoknak az ólomszennyezés csökkentésére. E javaslatok közt van
  • a vérólomszint-vizsgálaton alapuló monitorozó rendszer,
  • az egészségügyi rendszer felkészítése az ólommérgezés tüneteinek felismerésére,
  • és megelőző, valamint ellenőrző intézkedések bevezetése annak érdekében, hogy elkerüljék a gyermekek veszélyes helyeken tartózkodását, az ólmot tartalmazó termékek használatát.
Szerző

Robbanás volt egy fukusimai étteremben, egy ember meghalt és sokan megsérültek

Publikálás dátuma
2020.07.30. 08:16

Fotó: Masahiro Sugimoto / AFP / Yomiuri
A tűzoltók hat gázpalackot találtak a helyszínen, amelyek közül három szivárgás jeleit mutatta.
Robbanás történt egy fukusimai hot pot étteremben, a balesetben egy ember meghalt és tizennyolcan megsérültek – közölte a helyi rendőrség és tűzoltóság csütörtökön. A detonáció oka vélhetőleg gázszivárgás volt. A tűzoltók hat gázpalackot találtak a helyszínen, amelyek közül három szivárgás jeleit mutatta. A vendéglátóhely épületének csak az acélszerkezete maradt meg a robbanásban.
Az éttermet a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen bezárták és átépítették. Pénteken nyitott volna ki újra – közölte a rendőrség. A közelben bankok, más vendéglátóhelyek és lakóépületek találhatók, amelyek közül többen károk keletkeztek. A korijamai önkormányzat evakuációs központot hozott létre a környéken élők számára.
Szerző

A súlyos járványhelyzet ellenére is engedélyezte a külföldiek beutazását Brazília

Publikálás dátuma
2020.07.30. 08:02
Jair Bolsonaro brazil elnök
Fotó: EVARISTO SA / AFP
A turisták bármely országból repülhetnek Brazíliába, amennyiben van az útjuk teljes időtartamára vonatkozó egészségbiztosításuk.
Brazília engedélyezte szerdán a külföldi turisták beutazását az országba légi úton, holott továbbra is súlyos a járványhelyzet, a napi fertőzések és halálesetek száma ismét rekordot döntött szerdán. A külföldiek beutazására vonatkozó tilalom március vége óta volt érvényben, és a kormány ezt most feloldotta a légi úton érkezők számára. A kormányrendelet szerint
a turisták bármely országból repülhetnek Brazíliába, amennyiben van az útjuk teljes időtartamára vonatkozó egészségbiztosításuk. Továbbra is tilos azonban a külföldi turisták beutazása a szárazföldi határokon át vagy vízi úton.

A kormány semmilyen indoklást nem fűzött az intézkedéshez. A koronavírussal fertőzöttek számát illetően Brazília az Egyesült Államok után a második a világon, és szerdán újabb napi rekord dőlt meg mind a fertőzöttek, mind pedig a halottak számában. A brazil egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatás szerint
egy nap leforgása alatt 69 074 új fertőzéses esetet regisztráltak, és 1595-en haltak bele a koronavírus okozta betegség szövődményeibe. Ezzel a fertőzöttek száma meghaladta a 2,5 milliót, a halottaké pedig a 90 ezret.

A múlt héten 7677-en haltak meg, többen mint bármelyik héten a járvány kezdete óta. A legsúlyosabb a helyzet Brazília legnépesebb, Sao Paulo államában, ahol szerdán több mint 26 ezer új fertőzéses esetet regisztráltak. Brazília korábban nyitotta meg légi határait a külföldi turisták előtt, mint bármely más térségbeli ország, ahol a járványhelyzet kedvezőbb. Gyorsabban tette ezt Kolumbiánál, Argentínánál, Panamánál és Perunál is, amelyek továbbra sem engedélyezik nemzetközi kereskedelmi járatok érkezését. Míg Brazília engedélyezte a külföldi turisták beutazását, más országok nem hoztak reciprok intézkedéseket a brazil állampolgárok vonatkozásában, sem Egyesült Államok, sem az Európai Unió országai nem engedik be az országba a brazil turistákat. Jair Bolsonaro brazil államfő hónapokig megkérdőjelezte a járvány súlyosságát, „kisebb influenzának” titulálva a betegséget, és a gazdaság újranyitását szorgalmazta a szövetségi tagállamok kormányai által életbe léptetett és a járvány megfékezését szolgáló kijárási korlátozásokkal szemben. A súlyos járványhelyzet egyes vélemények szerint részben annak tudható be, hogy egyes tagállami kormányok hallgattak az államfőre.
Szerző