Tíz évvel is megrövidítheti az élettartamot a légszennyezettség

Publikálás dátuma
2020.07.30. 08:51

Fotó: Mehedi Hasan/NurPhoto / AFP
Hosszú távon jóval nagyobb veszélyt jelent, mint a koronavírus, kutatók szerint az emberi egészség számára ez a legnagyobb kockázat.
Világszerte átlagosan csaknem két évvel csökkenti a várható élettartamot a légszennyezettség az AQLI (Air Quality Life Index), a légszennyezettségnek való kitettség és a rövidülő élettartam közötti ok-okozati összefüggést számszerűsítő index szerint.
„Ez jelenti a legnagyobb kockázatot az emberi egészség számára”

– közölték a kutatók.

A Chicagói Egyetemen működő Energiapolitikai Intézet (EPIC) munkatársai az elmúlt két évtizedet vizsgálták. 
Az index a főként a fosszilis égéstermékek használatával keletkező finompor-részecskék okozta légszennyezettség hatását vizsgálja az emberi egészségre. 
A különösen súlyosan érintett országokban a légszennyezettség a várható átlagos élettartamot csaknem tíz évvel rövidíti meg. Súlyosan érintettek a tanulmány szerint Banglades, India, Nepál és Pakisztán, ahol a világ népességének csaknem egynegyede él. Itt a légszennyezettség mértéke 44 százalékkal magasabb, mint 20 évvel korábban. A várható élettartam ezáltal átlagosan öt évvel csökkent, India és Banglades egyes régióban azonban csaknem tíz évvel.
Délkelet-Ázsiában főként az erdő- és bozóttüzek, a közlekedés és az erőművek szennyezik a levegőt. A légszennyezettség mértéke az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértékeket a régió 89 százalékában lépi túl. A területen összesen 650 millió ember él.
Az Egyesült Államokban, Európában és Japánban javult a levegő minősége – írták a kutatók. Világátlagban azonban továbbra is csaknem két évvel csökken a várható élettartam.
Michael Greenstone, az AQLI alapítója szerint hosszú távon a légszennyezettség jóval nagyobb veszélyt jelent, mint a koronavírus. A terhelése ráadásul Covid-19 megbetegedés esetén megnöveli az egészségügyi kockázatokat.
Szerző

Szombaton rajtol a Tiszai PET Kupa

Publikálás dátuma
2020.07.29. 14:36

Fotó: PET Kupa
A hagyományos, Felső-Tisza-Vidéki evezős, hosszútávú folyami hajósverseny résztvevői augusztus első hetében (2020. augusztus 1-9.) naponta várhatóan több tonna, főként műanyag hulladéktól fogják megtisztítani a folyó Záhony és Tokaj közötti szakaszát. A petkalózok munkáját magyar nyelvű hulladéktérképező mobil applikáció és online tiszai hulladéktérkép támogatja. Az augusztus 1-jén kezdik a rendezvény résztvevői saját kezűleg megépíteni a PET-hajóikat Tuzséron. A mezőny 3-án 11 órakor a Záhonyi híd mellől, a Lebegő Kikötőről rajtol. Az eredményhirdetést 8-án este a rakamazi Tisza Camping és Kalandparkban rendezik. A PET Kupa eddigi eredményei: 100 hulladékhajó, több mint egymillió palack összeszedése az ártérből, 85,8 tonna hulladéktól mentesült a Tisza, csaknem 2000 szennyezett helyszín monitorozása.  
Szerző
Frissítve: 2020.07.29. 21:09

Hegyimentők vitték le Daisy-t, a bernáthegyit Anglia legmagasabb hegyéről (videó)

Publikálás dátuma
2020.07.28. 08:41

Fotó: HANDOUT / AFP
A mentőkutya kirándulás közben összerogyott, a hátsó lábait fájlalta és nem volt hajlandó megmozdulni.
Szokatlan szerepcsere történt a múlt hét végén Anglia legmagasabb hegyén: egy 16 tagú mentőcsapatnak kellett levinnie a magasból egy erőtlen bernáthegyi kutyát. Daisy a gazdáival az északnyugat-angliai Cumbria megyében lévő Scafell Pike hegy csúcsáról ereszkedett le múlt pénteken, amikor hirtelen összerogyott. Az 55 kilogrammos állat a hátsó lábait fájlalta és nem volt hajlandó mozdulni.
A Wasdale-i Hegyimentő Csapat Facebook-beszámolója szerint egy 16 tagú egység érkezett a helyszínre, hogy levigyék az állatot a 978 méter magas hegyről. A műveletről készült videofelvételen látszik, ahogy Daisy kényelmesen elfekszik a hordágyon és pihen.
Daisy életében ez volt a második alkalom, hogy emberek siettek a segítségére: a kutyának nehéz sorsa volt, mielőtt jelenlegi gazdáihoz került. 
A bernáthegyit a svájci-olasz határnál lévő Nagy Szent Bernát-hágói menedékház szerzetesei tenyészették ki, hogy a nagytestű és a hideget jól tűrő kutyák segítségével felkutassák és megmentsék az eltévedt utazókat. A bernáthegyi kutya a lavinák által betemetett emberek megmentőjeként lett híres.
Szerző
Témák
hegyimentés