Előfizetés

Koronavírus miatt töröltek egy budapesti napközis tábort

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 12:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyik táborozó rokonáról derült ki, hogy fertőzött.
Törölni kellett egy Budapesten szervezett napközis tábort, miután a július 20-i héten megtartott turnusa alatt az egyik táborozó közeli hozzátartozójáról kiderült, hogy koronavírusos – tudta meg a 24.hu. A tábort a JDC Magyarország Alapítvány és partnerei szervezték, akik megerősítették a lapértesülést. A JDC, illetve a Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Tábor képviselői a hírportál kérdésére elmondták, hogy az esetről haladéktalanul értesítették a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK), akikkel koordináltan a tábor hátralévő programjainak törléséről döntöttek.
Az NNK azóta arról tájékoztatta a szervezőket, hogy az érintett táborozó, valamint a megbetegedett rokon miatt tesztelt közeli rokonok koronavírustesztje negatív lett. Ugyanakkor a közösségi gócpontok kialakulásának esélyét akadályozandó, a bejárós tábor második turnusát törölték.

Munkagép vágott át egy gázvezetéket Szigetszentmiklóson

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.28. 12:22
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Több mint ezer fogyasztót érinthet a gázkimaradás, Száz méteres körzetben intézkedtek a lakosság elzárkóztatásáról, amely körülbelül 30 lakót és 15 ingatlant érintett.
Vízcsőtörés elhárítása közben vágott át egy munkagép egy főnyomó gázvezetéket Szigetszentmiklóson, a Tököli úton, a Tamási Áron utcai kereszteződés közelében – közölte a katasztrófavédelem. A szolgáltató szakemberei leválasztották és elzárták a sérült gázvezeték-szakaszt. A munkálatokat – a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett – a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók segítették. Emellett száz méteres körzetben intézkedtek a lakosság elzárkóztatásáról, amely körülbelül 30 lakót és 15 ingatlant érintett. A helyszínre érkezett a katasztrófavédelmi szolgálat mobillaborja is, amely folyamatosan méréseket végzett, de veszélyes koncentrációt nem mutattak ki a levegőben. A helyreállításai munkálatokat a szolgáltató szakemberei folytatják, a gázkimaradás 1200 fogyasztói helyet érint. A tűzoltók átvizsgálták az ingatlanokat, s közreműködtek a lakosok visszaengedésében.

Azoknak, akik szerint csak felfújták a járványügyet: sokkoló grafikon mutatja be a koronavírus pusztító erejét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.28. 12:12

Fotó: FABIO TEIXEIRA / AFP/Anadolu Agency
Az animált adathalmazból kiderül, hogy a Covid-19 hónapokon belül a harmadik vezető halálokká vált a Flourish Studio listáján.
Azoknak, akik szerint „Milyen vírus? Csak influenzában a többszöröse hal meg...” – ezzel a felütéssel tette közzé Facebook-oldalán Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Flourish Studio animált grafikonját. A honlap 20 jelentősebb halálokot gyűjtött össze a teljesség igénye nélkül, beleszámítva a fertőzéses, gyulladásos haláleseteket, gyilkosságokat, alultápláltságot, baleseteket. 
A Flourish a leírás szerint a Johns Hopkins Egyetem adatbázisát, a Global Burden of Disease study és a Worldometers populations nyilvántartásait használta fel az animáció elkészítéséhez. Összesítésükben a cukorbetegség áll az első helyen – az év eleje és július 24. között világszerte 773 ezer áldozatot követelt a grafikon szerint – ezt követi a TB néven említett tuberkulózis, mintegy 666 ezer halálesettel.
A koronavírus-fertőzés csak március 16-án jelenik meg az összesítésben, 7668 halálesettel, utána viszont elképesztő tempóban halad, és utasítja maga mögé a terrorizmus, mérgezések, kihűléses és hősokkos halálesetek számoszlopát, majd halad felfelé.
A listán való megjelenés után négy hónappal a Covid-19 világszerte már a lista 3. helyezettjévé lépett elő, 635 ezer áldozattal.

Azóta csak nőtt a vírushoz köthető halálesetek száma: a Johns Hopkins Egyetem aktuális adatai szerint már több mint 654 ezer halottat tartanak nyilván – világszerte pedig mintegy 16,5 millió fertőzöttről tudnak. A megbetegedések és áldozatok száma ennél magasabb is lehet, hiszen sok ország nem vezet elérhető nyilvántartást a betegségről, kozmetikázza az adatokat, vagy- Észak-Koreához hasonlóan – azt is tagadja, hogy elérte volna őket a járvány.
Sírok egy brazil COVID-parcellában
Fotó: MICHAEL DANTAS / AFP

A civilizációs betegségek követelik a legtöbb áldozatot

Tegyük hozzá, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák a fent felsorolt halálesetek sokszorosáért felelnek – bár ezek nem szerepelnek a Flourish összesítésében. Kardiovaszkuláris betegségekben évente 17,9 millió ember halhat meg világszerte az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO becslése szerint. Ezt a rákbetegség követi, 2018-ban legalább 9,6 millióan halhattak meg a rák valamilyen típusában.