Előfizetés

Nincs magyarázata, miért nem jut dűlőre évek óta a Bizottság a kormánymédiával kapcsolatos panaszokkal

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.07.27. 20:26

Fotó: Erdős Dénes
A szóvivő általánosságokba burkolózott.
Még tart annak a két panasznak a vizsgálata, amelyet 2016-ban, illetve 2019-ben nyújtottak be az Európai Bizottsághoz a magyar közszolgálati média és a kormányközeli sajtó állítólagos piactorzító állami támogatása miatt — közölte lapunk és több más Brüsszelben akkreditált újságíró kérdésére Arianna Podesta. Az Európai Bizottság versenypolitikai ügyekért felelős szóvivője nem tudott magyarázatot adni arra, hogy a testületnek miért van szüksége négy évre, vagy még ennél is több időre ahhoz, hogy eldöntse: sértik-e az uniós előírásokat a magyar közszolgálati médiának juttatott, a panaszosok szerint versenytorzító állami támogatások. Podesta pusztán általánosságokat mondott, így azt, hogy egy panasz elemzése és értékelése sok tényezőtől függ, például az ügy bonyolultságától vagy a beadvány tartalmától. Mint lapunk megírta, 2016-ban a Klubrádió, Jávor Benedek EP-képviselő, illetve a Mérték Médiaelemző Műhely panaszt nyújtott be az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatóságához, kifogásolva a közmédia állami túlfinanszírozásából adódó versenyelőnyét. A "hármak" 2019 elején is panaszt tettek, akkor azért, mert szerintük a kormánymédia tiltott állami támogatásban részesül. A beadványt néhány hónappal később kiegészítették a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvánnyal (KESMA) kapcsolatos adatokkal és információkkal. Ehhez a panaszhoz a Magyar Újságírók Országos Szövetsége is csatlakozott.

Van még remény! – üzente lapunknak az EMMI

D. A.
Publikálás dátuma
2020.07.27. 20:15

Fotó: Népszava
Meghökkenést keltett az érintettekben a humán tárca minapi közleménye, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy szeptember 17-étől megszűnik az a lehetőség, hogy az orvosok a betegek telefonos megkeresésre vagy e-mailjére írjanak elektronikus receptet.
A karantén időszaka alatt bevezetett könnyítés jó volt a krónikus betegeknek az állandó gyógyszereikhez való hozzájutásnál, és csökkentette a rendelői zsúfoltságot, ami nagy nyereség fertőzésveszélyes időszakban. A mostani közleményben említett dátum azért is volt különös, mert a szakemberek mindennapi nyilatkozataiból teljesen világos, hogy a járvány második hulláma itt kering körülöttünk és fogalmunk sincs, mikor ér ide, talán éppen kora ősszel. Az meg teljesen észszerűtlen, hogy az egészségügyi igazgatás egy ilyen időszakban mesterségesen növelje a rendelők elkerülhető forgalmát. Ezért kérdeztük meg az EMMI-t, hogy mi volt a szakmai indoka e közlemény kiadásának, és miért szűnik meg szeptemberben a könnyített recept felírás, ha például ugyanezen közlemény szerint továbbra is megmarad a könnyített receptkiváltás, azaz a lehetőség, hogy a tajszám megadása elegendő a gyógyszerkiváltáshoz. Válaszában a humán tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt a lehetőséget a vészhelyzet teremtette és annak lefújását követő 90 nap múlva veszti érvényét szeptemberben. Hozzátették: „Az egészségügyi ágazat azon dolgozik, hogy a járvány alatt bevált intézkedések (például az, hogy az orvosok a telefonon vagy emailben jelentkező pácienseknek is felírhatnak vényt, beutalókat és leleteket továbbíthatnak elektronikusan), tartósan, akár véglegesen is bekerüljenek a jogrendszerbe.” Ezek után csak remélhetjük, hogy a munka eredményes befejezéséhez elegendő lesz az addig hátralevő kereken ötven nap.

Nincs tovább: elkezdik vegyszerekkel bombázni a borzasztóan elszaporodott szúnyogokat

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.27. 19:26
Képünk illusztráció
Fotó: Régis Domergue / AFP/Biosphoto
A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), figyelembe véve egy esetleges szúnyogok okozta betegséghullám megjelenését, 180 napra engedélyezte a légi kémiai szúnyogirtást. Az intézkedésre azután került sor, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatta az országos tisztifőorvost, hogy az elmúlt hetek esőzései miatt elszaporodtak a szúnyogok, és a megfelelő mértékű gyérítés a meglévő biológiai, illetve földi, kémiai módszerekkel már nem biztosítható. Ezért az NNK deltametrin és természetes piretrin hatóanyagtartalmú biocid termékekkel engedélyezte a szúnyogok légi úton történő gyérítését. A rovarok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség terjesztői lehetnek, ráadásul az utóbbi években több olyan trópusi szúnyogfaj is megjelent, amely forró égövi betegségeket terjeszt - áll a közleményben. Arra figyelmeztetnek, hogy a szúnyoggyérítés idején a szabadban tárolt tárgyakat, ruhákat le kell takarni vagy zárt térbe kell vinni. A kezelés alatt és után egy órán át az ablakokat, ajtókat zárva kell tartani, a szellőztető berendezéseket pedig ki kell kapcsolni. A népegészségügyi központ arra is kitért, hogy a szúnyogok ellen egyénileg is védekezhetünk az épületek körüli, a szúnyoglárváknak otthont adó, kisebb pangó tócsák, például vízzel teli kaspók megszüntetésével, kiürítésével. "Az emberi egészség védelme és a természetes környezet védelme szorosan összefügg egymással. Tegyünk közösen érte!" - fogalmazott az NNK.