Előfizetés

Három év próbaidőt kapott egy kommentelő, mert f*sznak nevezte a győri alpolgármestert

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 07:49
Radnóti Ákos, Győr fideszes alpolgármestere
Fotó: Facebook/Radnóti Ákos
Radnóti Ákos szívesen kritizál, de az őt érő minősítéseket nehezen viseli: bírósághoz fordult egy félmondatos kommentért, sikerrel.
Bírósági ítélettel ért véget a győri kommentháború, becsületsértés miatt első fokon három év próbára bocsátották a győri alpolgármestert , Radnóti Ákost szidó hozzászólót – írja honlapján a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mely a Radnóti által beperelt kommentelőt képviselte. A férfi, B. Zoltán egy ismerős által megosztott íráshoz fűzött annyit, Radnótira utalva, hogy „Hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”.
Bár nem hitte volna, hogy ennek következménye lehet, de
rendőrök keresték fel, és tanúként hallgatták – becsületsértés miatt. Az alpolgármester ugyanis feljelentette őt, az ügyben pedig a Borkai-féle szexjachton is villantó ügyvéd, Rákosfalvy Zoltánképviselte a városvezetőt.

„Azt se tudtam, sírjak vagy nevessek, amikor megtudtam, miről van szó. Mondtam a rendőrnőnek, hogy nem értem, mit keresek itt egyáltalán. Megkérdezte, hogy azt a hozzászólást én írtam oda? Erre azt válaszoltam, hogy igen, én – ott van mellette a fejem, most mit vitatkozzak? De ha tudom, hogy emiatt én vádlott leszek, akkor nem mondok semmit”- mondta a TASZ-nak B. Zoltán. Ezután kapott idézést, hogy jelenjen meg a szombathelyi bíróságon, ahová azért került az ügy, mert a győri járásbíróság elfogultságot jelentett. Magánvádlóként 
az alpolgármesternek is ott kellett lennie a tárgyaláson – nem csak Zoltánén, mert a beperelt férfi szerint aznap még Radnóti három másik hasonló ügyét is tárgyalták ugyanott.

Először békéltető tárgyalásra került sor, ahol, mint Zoltán felidézte, az alpolgármester arról beszélt, hogy ő mi mindent köszönhet neki győri lakosként. Ügyfelünk hajlandó lett volna bocsánatot kérni azért, mert nem vette észre, hogy nyilvános volt az a bejegyzés, amihez hozzászólt, de Radnóti Ákos ezt nem fogadta el. A TASZ ügyvédje hiába emlékeztette a bíróságot arra, hogy védencük trágár, de de kritikai élű megjegyzést tett az alpolgármesterre, közhatalom-gyakorlói tevékenységét célozva – és nem Radnóti személyiségének lényegét próbálta egy jelzővel leírni. A bíró ezzel nem értett egyet és három év próbára bocsátotta Zoltánt. Az elsőfokú ítélet azonban nem jogerős és a jogvédő szervezet bízik abban, hogy másodfokon felmentik ügyfelüket. A TASZ arra is emlékeztet: a szidalmazás miatt megsértődő Radnóti Ákosnak nem jelentett lelkiismereti problémát, hogy kétségbe vonja két másik kommentelő magyarságát, pusztán azért, mert nevető fejecskét küldtek egy Orbán Viktor-idézethez – sőt, az alpolgármester a két renitens Facebook-profilját is közreadta, hogy mindenki láthassa, kiket kér számon.

Gyengébben sikerült az idei érettségi a tavalyinál

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.07.24. 07:30

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Összességében alacsonyabb átlagosztályzatok születtek a májusi-júniusi érettségi vizsgákon, mint tavaly. Az emelt szinten vizsgázók körében megnégyszereződött a bukások aránya.
Középszinten 3,48, emelt szinten pedig 4,29 lett az idei tavaszi érettségi vizsgák eredménye, mindkét átlag gyengébb a tavalyinál – derült ki az Oktatási Hivatal részletes adataiból. Tavaly a középszintű vizsgák átlaga 3,61 lett, az emelt szintűeké pedig 4,61. Az érettségizők együttesen 345 246 vizsgát írtak meg, ezek kevesebb mint harmada (27,8 százaléka) sikerült jelesre. Tavaly 33,1 százalék volt az ötösök aránya. Összességében több mint 28 ezerrel kevesebb jeles eredmény született idén, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor az elégtelen osztályzatok aránya is csökkent a tavalyihoz képest: 2019-ben a vizsgák 1,07 százaléka volt sikertelen, idén csak 0,88 százalék. Viszont idén nagyobb arányban születtek jó, közepes és elégséges eredmények. Az érettségi vizsgák döntő többsége, 291 074 idén is középszintű volt, ezeken 58,22 százalékos összteljesítményt nyújtottak a diákok, ami mintegy két százalékponttal marad el a tavalyi eredményektől. Emelt szinten 54 171 vizsgát írtak meg, amelyek 62,85 százalékos átlageredménnyel zárultak. Ez mintegy hat százalékkal alacsonyabb, mint 2019-ben. A főbb tantárgyak tekintetében is vegyes eredmények születtek. A középszintű matematika vizsgák osztályzatainak átlaga 3,15 lett (tavaly 3,0), a középszintű magyar érettségiké 3,81 (tavaly 3,77), a történelem vizsgáké 3,45 (tavaly 3,57). Emelt szinten mindhárom tantárgy esetében valamivel gyengébbek lettek az eredmények az egy évvel korábbi osztályzatokhoz képest: az emelt matek átlaga 4,21 lett (tavaly 4,46), a magyaré 4,08 (tavaly 4,47), a történelem vizsgáké 4,41 (tavaly 4,45). Az idegennyelvi vizsgákon közép- és emelt szinten is alacsonyabb átlageredmények születtek. A középszintű angol érettségi osztályzatainak átlaga 3,48 lett (tavaly 3,95), az emelt szintű vizsgáké 4,62 (tavaly 4,81). A német vizsgák középszinten 3,19-es átlagra jöttek ki (tavaly 3,6), emelt szinten pedig 4,57-re (tavaly 4,82). 
A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Gosztonyi Gábor arra is felhívta a figyelmet, az eredményekben az is közrejátszhatott, hogy idén sokkal kevesebben vizsgáztak, miután a járványhelyzetre tekintettel úgy döntött a kormány, hogy május-júniusban csak a végzős középiskolások, illetve azok érettségizhetnek, akiknek ez feltétlenül szükséges a továbbtanuláshoz. Így törölték az előrehozott vizsgákat, ami mintegy 30 ezerrel kevesebb érettségizőt jelent. A gyengébb eredmények egyik oka lehet az is, hogy idén a szóbeli vizsgák többsége elmaradt. Gosztonyi Gábor szerint ugyanakkor érdekes adat, hogy míg az érettségizők összlétszáma jelentősen csökkent, az emelt szintű vizsgákra jelentkezők aránya nőtt. Mint fentebb írtuk, az emelt szintű vizsgák száma idén több mint 54 ezer volt, míg tavaly 39,8 ezer. A PSZ alelnöke szerint ez azért alakult így, mert az idei évtől már legalább egy emelt szintű érettségi kell ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a felsőoktatásba. A PSZ alelnöke szerint ezek a diákok két okból is szorult helyzetbe kerültek: egyrészt a kormány tavaly ősszel ismertette az új feltételt, így sokaknak – ha korábban nem tervezték – csak egy évük volt felkészülni az emelt szintű vizsgára a szokásos kettő helyett. Másrészt a koronavírusjárvány miatt elrendelt „karanténoktatás” sem kedvezett nekik, az emelt szintű vizsgák esetében ugyanis nagyobb szükség lett volna a személyes felkészítésre. Gosztonyi rámutatott: a felkészülés hiányosságai az eredményeken is meglátszanak, míg tavaly összesen 387-en buktak meg az emelt szintű vizsgákon, idén négyszer többen, 1507-en. A PSZ alelnöke szerint az is aggályos, hogy még mindig nem tudni, mi lesz azzal a 30 ezer diákkal, akik előrehozott érettségit szerettek volna tenni. Az oktatásirányítás azt ígérte, ezekre a vizsgákra ősszel kerülhet sor, de a jelenlegi előrejelzések szerint nem kizárt, hogy pont ebben az időszakban újból felfut a járvány.

Mészáros kénytelen lesz venni a homokot, mert a kedvéért nem minősítették át a terület besorolását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.24. 07:26

Fotó: Népszava
Egy majdnem 26 milliárdos beruházás kivitelezési költségeit szerette volna lefaragni a nemzet üzletembere egy homokbányával.
Egyelőre biztosan nem nyithat homokbányát a tiszakóródi tájvédelmi területen Mészáros Lőrinc, írja az mfor.hu. A védett területre tervezett két bánya megnyitáshoz szükséges környezeti hatásvizsgálati eljárás ugyanis múlt szombaton megszűnt, derül ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály hirdetményeiből. A bányanyitáshoz szükséges hatásvizsgálat elvégzését Mészárosék még tavaly december 13-án kérvényezték az ügyeletes hatóságoktól, ám az ellentmondásos fejlesztést tárgyaló tiszakóródi közmeghallgatás napján, január 17-én már a szüneteltetését kérték. Ez a húzás egy kivárásra játszó taktika része volt: a Mészárosékat képviselő cég vezetője azért lépte ezt meg, mert elképzelhetőnek tartotta, hogy a fél év szünet alatt a minisztérium és az illetékes hivatalok átminősítik a területet Mészároséknak kedvezőre. De mégsem így lett, a kormány nem változtatott az érintett tiszakóródi területek Natura 2000-besorolásán. Emlékeztetőül: a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. azért tervez homokbányákat nyitni Tiszakórodon, hogy saját maga által kitermelt alapanyagokat használhassa fel ahhoz az árapasztó tározóhoz, melyet a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel közösen 25,9 milliárd forintért építhetnek fel a Felső-Tisza országhatárhoz közeli szakaszán, a helyi árvízvédelmi biztonság megteremtése érdekében.