Előfizetés

Orbán szövetségese, Vučić elnök olyan önmegvalósítási parádét tol, hogy az a Covid 19-et is elhalványítja

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.07.20. 20:15

Fotó: ALEKSANDAR DIMITRIJEVIC / AFP or licensors
Kedden bízza meg kormányalakítással saját alakulatát, az ellenzék által részben bojkottált parlamenti választást fölényesen megnyerő Szerb Haladó Pártot (SNS) Aleksandar Vučić államfő. Mégpedig úgy, hogy egyelőre titok a leendő miniszterelnök személye. A nagy eseményre hétfőtől mégsem figyel szinte senki sem Szerbiában. Az államfő ugyanis maga vitte el a show-t azzal, hogy bejelentette, visszaül az iskolapadba, hogy megvalósítsa gyermekkori álmát.  Instagram oldalán tette közzé, hogy kosárlabdaedzőnek fog tanulni a Belgrádi Sport és Egészségügyi Szakfőiskola edzői szakán. Aleksandar Vučić 1994-ben szerzett jogi diplomát a Belgrádi Egyetemen, de már egy évvel korábban politikai szereplővé vált a szélsőjobboldali Szerb Radikális Párt színeiben. Sportra akkor nem volt ideje, így most szeretné beteljesíteni „gyermekkori álmát”, hogy, mint fogalmazott, fiatal tehetségekkel foglalkozhasson. „Nem hiszik el, milyen szerencsés vagyok, hogy ennyi idő elteltével megvalósíthatom gyermekkori álmom - írta Vučić a fényképe alá, amelyen új diákigazolványát mutatja meg. Arról viszont egyetlen szót sem írt, hogy államfői teendői mellett miként tud majd főiskolára járni, hogy zsúfolt naptárába hogyan illeszthetők be az edzések. Eddig az sem volt nyilvános, hogy sportkarrierre vágyott, mint ahogy az sem, hogy a politika utáni életre is készül. Eddigi politikai pályafutása nem azt sugallja, hogy Vučić bármikor is önszántából kiengedné a hatalmat a kezéből. Az elnök büszkén hirdeti, hogy sokat tanult barátjától, Orbán Viktortól, és valóban az orbáni receptet alkalmazza, látszatdemokrácia mellett valójában önkényuralmat épít Szerbiában. Az 50 éves, 199 cm magas politikusról köztudott, hogy szereti a sportot, foci- és kosárrajongó. Testvére, Andrej kosarazott is egykoron, 2012-ben pedig bekerült a Crvena zvezda csapatának vezetőségébe.  A sport azonban néha bajjal is jár. Az ország legismertebb epidemiológusa, Predrag Kon, a válságstáb tagja szerint Szerbiában négy hét múlva csökkenhet jelentősen a fertőzöttek száma. Kon azt mondta, hogy amikor megszüntették a rendkívüli állapotot, úgy tűnt, hogy már nincs kockázat, utána azért változott a helyzet, mert a sportrendezvényeken, a választási kampányban és a tüntetéseken mindenütt nagyon sok ember volt. Jelenleg a járványhelyzet bizonytalan és kedvezőtlen tendenciát mutat, de jó hír, hogy Belgrádban lassú javulás vette kezdetét. 

Miloš Vučević lehet a miniszterelnök

A belgrádi kormányalakításról egyelőre annyit tudni, hogy a jelenlegi kabinet annak ellenére is radikálisan átalakul, hogy a politikai erőviszonyok nem változtak. A 2017-től hivatalban lévő Ana Brnabić helyére a szerb média Miloš Vučević, az SNS elnökségi tagját tartja a legesélyesebbnek. Brnabić volt a balkáni állam első női miniszterelnöke, aki abban is úttörőnek számított, hogy nyíltan vállalta leszbikusságát. A Vučić–Vučević páros pedig vélhetően amolyan Bukarest-Budapest karriert futhat be majd a nemzetközi sajtóban.

Ezer embernél már bevált a britek koronavírus-vakcinája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.20. 18:10

Fotó: ANDREW MILLIGAN / AFP
Sikeresen tesztelték az oltóanyagot, ha minden jól megy, a gyártó cég 400 millió adagot is készíthet a szerből.
Biztonságosnak és hatékonynak tűnik az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyártó által fejlesztett koronavírus-vakcina – írja a hvg.hu, a  BBC cikkét idézve. Az eredmények biztatóak a brit közszolgálati oldal szerint – mint hozzáteszik, következő lépésként a nagyobb volumenű tesztekkel erősítik majd a most kapott eredményeket. Az Oxfordi Egyetem és a cég által közösen fejlesztett vakcináról szóló jelentést hétfőn közölte a Lancet nevű tudományos folyóirat. E szerint 1077 személyen próbálták ki a vakcinát, akik immunrendszere az oltás után el is kezdte a vírus elleni antitestek termelését. Enyhe mellékhatásként 70 százaléknál jelentkezett láz vagy fejfájás.
Az AstraZeneca korábban megállapodást kötött az Európai Vakcina Szövetséggel (IVA), hogy 400 millió adag vakcina előállítását vállalja önköltségi áron az IVA tagországai számára – számolt be az MTI. A kiszállítás 2020 vége előtt megkezdődik, az Egyesült Királyság pedig 100 millió adag vakcinát rendelt meg. Egy hónapja jelentették be, hogy az AstraZeneca hozzálátott a klinikai kipróbálás fázisában lévő oltóanyag gyártásához. Ha a vakcinát engedélyezik, akkor az sokaknak azonnal hozzáférhető lesz.

Gyerekeket szállító busz borult fel Dóvalnál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.20. 13:46

Fotó: Facebook/Polícia Slovenskej republiky
A TASR információi szerint négyen sérültek meg a balesetben, közülük hárman gyerekek.
Felborult egy autóbusz Dóvalnál, a járművön összesen 29 személy – 27 gyermek és 2 felnőtt – utazott – írja a bumm.sk. A TASR információi szerint négyen sérültek meg a balesetben, közülük hárman gyermekek. A buszsofőr nem fogyasztott alkoholt. Két tűzoltóegység vonult ki a helyszínre. Branislav Gröhling oktatási miniszter is a buszbaleset helyszínére érkezett. A miniszter nyitotta volna meg hétfőn a nyári gyerektábort Rózsahegyen, a tábort a gyetvai Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ szervezte.