Előfizetés

Óvatosan az M1-esen, kedden éjszaka Leopárdok járják az autópályát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.20. 18:33
"Kamionháton" érkeznek a Németországból vásárolt új Leopard 2A4 harckocsik
Fotó: Facebook/Magyar Honvédség
Katonai konvoj hozza haza a Németországban vásárolt Leopard-harckocsikat, a honvédség figyelmes vezetésre kéri a sofőröket.
A honvédség új harckocsijainak szállítása miatt kedd estétől katonai konvoj halad át több forgalmas útszakaszon – tudatta hétfőn a a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. Közleményük szerint tervezetten kedd este 10 óra és szerda reggel 6 óra között szállítják a Magyar Honvédség új Leopard 2A4 harckocsijait Hegyeshalom határátkelőhelytől az M1-es autópályán a 67-es számú kihajtó felé, az 1-es számú főúton a tatai laktanyába.
 A honvédség kéri a lakosságot, hogy az említett útvonalon a kellő óvatossággal közelítsék meg a katonai szállítmányokat, mivel méretük és sebességük, valamint a konvoj hossza és haladásának módja eltér a mindennapi közúti közlekedésben megszokottól. Mivel a zárt menetoszlop járművei közé nem hajthat be civil autó, a járművek haladását az konvoj elején és végén kísérőjárművek biztosítják - írta a HM.
A harckocsikat szállító kamionkonvoj egyébként hétfőn délután indult el Németországból, a startról képeket is közölt a Magyar Honvédség Facebook-oldala.
A harckocsik beszerzéséről egy 600 milliárdos gigaszerződés keretében, 2018 decemberében döntött a kormány: a német gyártótól összesen 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsi és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget vásároltak. 
A tárca és a gyártó egyébként nem hozta nyilvánosságra a tankok vételárát, ám a Defence24 lengyel katonai szakportál idén júliusban 1-1,5 milliárd euróra becsülte az összeget, a német gazdasági minisztériumtól kapott adatok alapján
Vagyis, a kormány akár több mint 500 milliárd forintot is szánhatott csak erre a tételre és a keret nagy része a harckocsikra mehetett el.

Nem pénzkérdés a postások béremelése

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.07.20. 18:13

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Hűségpénzzel próbálja megbékíteni dolgozóit az állami cég.
Felemelte 600 millió forinttal azt a keretet a Magyar Posta, amelyből egyszeri juttatásokat adna a legalább öt éve a cégnél dolgozóknak – tájékoztatta a Népszavát Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke. Tóth Zsuzsanna, a  Postás Szakszervezet elnöke hozzátette, hogy választmányuk kedd délelőtt mondja ki a végső szót, de valószínűsíthető, hogy a másik három érdekvédelmi szervezettel együtt ők is csak az alapbér tíz százalékos megemelését tartják elfogadható megoldásnak. A Posta vezetésének évközi kifizetésekre vonatkozó ajánlata egyébként éves szinten már eléri a 9 milliárd forintot, ami már csak egyetlen milliárdra van a szakszervezetek követelésének teljesítéséhez szükséges tízmilliárdtól. Ez azt bizonyítja, hogy valójában nem a pénz az akadálya a kérés teljesítésének, hanem inkább az, hogy a közszolgáltató cég tulajdonosa, az állam és a tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti vagyonért felelős miniszter nem akar olyan helyzetet teremteni, ami a jövőre nézve bármilyen elköteleződést jelent. Egyre szélesebb körben terjed ugyanis, hogy ősztől a MÁV alá a múlt héten besorolt Volánbusztól kilépett Dávid Ilona a Postánál folytatja karrierjét, márpedig ő nem a szakszervezeteknek tett engedményekről híresült el. Az is igaz, hogy a Posta a fenti 9 milliárdos keretből már jócskán költött: a minimálbér kötelező emelése 1,2 milliárdba került, a májusi bruttó 65 ezer forintos egyszeri kifizetés pedig majdnem kétmilliárdot vitt el. Az augusztusi hóközi kifizetésre hétfőn a munkáltató sávos ajánlatot tett. Aki 5-10 éve dolgozik a cégnél, az 100 ezer forintot kapna, aki a 10-15 éves sávban van, az 120 ezret, aki pedig 15 évnél többet húzott le a vállalatnál, az bruttó 140 ezer forintra számíthatna. A több mint 28 ezer alkalmazott közül nyolcezren maradnának ki a „hűségjutalomból”, mert öt évnél kevesebb időt töltöttek a Magyar Postánál. A márciusban fejenként 180 ezer forintban meghatározott keretből megmaradó pénzt az év végén osztanák szét. A szakszervezetek csak az alapbéremelést fogadják el tárgyalási alapnak, így erősen kérdéses,  ér-e bármit, ha a cég vezetése a pénteken folytatódó bértárgyalásra új csomagot dolgoz ki,  hogy az öt éven belül belépett dolgozóknak is jusson valami. A nagy kérdés, hogy meddig mennek el az érdekvédők a felháborodott postások tömegével a hátuk mögött, ha nem teljesül a béremelési követelésük. Másrészt azt sem könnyű megmondani, a postásoknál mit jelent a még elégséges szolgáltatás egy sztrájk vagy akár csak egy figyelmeztető sztrájk esetén. Ami biztos: a munkabeszüntetéstől a tulajdonos is tart, információink szerint Bártfai-Mager Andreát a Magyar Posta vezetőinek folyamatosan tájékoztatni kell arról: veszélyben van-e a munkabéke? Azt azonban nem tudni, mit lépne, ha azt a választ kapná, hogy igen. 

Borvidéki kormánybiztos lett a 13. leggazdagabb magyar, és Rogánnal működik együtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.20. 17:59

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Waberer György vagyonát több mint 90 milliárdra becsülik, havi 1,75 milliós állami járandósága nem hizlalja számottevően ezt a summát.
A Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztossá nevezték ki Waberer Györgyöt, az állítólag 13. leggazdagabb magyart, aki 2016-ban szállt ki a nevét viselő Waberer's International Nyrt. kamioncégből, írja a hvg.hu. Az 1956-ban Sátoraljaújhelyen született Wáberert az utóbbi években a rózsadombi szállodarom bontása és egy nagy jótékonysági akció, legutóbb pedig újonnan nyílt magánkórháza kapcsán emlegették, most állami tisztséget is vállal. Feladata a kormány határozata szerint az, hogy összehangolja a térséget érintő projektek előkészítését és végrehajtását, együttműködve az ottani településekkel, a megyei önkormányzattal és a kormányhivatallal. Közreműködik a fejlesztéshez szükséges pénz előteremtését és a Tokaji Borvidéket érintő kormányzati döntések előkészítésében és végrehajtásában, turisztikai projektek előkészítésében, munkahelyteremtő helyi beruházások tervezésében, a szükséges társadalmi és kormányzati egyeztetésekben, továbbá „a térség megtartóerejének növelését elősegítő közösségi, társadalmi környezet-javítására irányuló döntések előkészítésében és végrehajtásában”. Ennek érdekében ő lesz a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács megválasztott elnöke, együtt kell működnie a Magyar Turisztikai Ügynökséggel és az azt felügyelő Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökkel is. Bár Wáberer György vagyonát a leggazdagabbakról szóló összeállítás készítői 92 milliárd forintra becsülik, nem „társadalmi munkában” lesz kormánybiztos: havi 1,75 milliós államtitkári juttatást kap a munkáért.