Előfizetés

Megérkeztek a hatos lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.19. 16:49

Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 29. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 13 (tizenhárom) 16 (tizenhat) 29 (huszonkilenc) 33 (harminchárom) 39 (harminckilenc) 43 (negyvenhárom) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt. 5 találatos szelvény 48 darab, nyereményük egyenként 292.280 forint; 4 találatos szelvény 2.366 darab, nyereményük egyenként 5.930 forint; 3 találatos szelvény 36.255 darab, nyereményük egyenként 1.770 forint.

Varga Mihály véletlenül egyetértett egy fontos kérdésben a Párbeszéddel

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.19. 16:11
Varga Mihály szavaz
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Az ellenzéki párt boldogan üdvözölte, hogy a pénzügyminiszter is támogatja több mint 3700 milliárd forint újraelosztását – aztán jött a keserű ébredés.
Ritka öröm érte a Párbeszédet, azon kapták magukat, hogy egy magas rangú kormánytag is egyetért felvetésükkel. Az ellenzéki párt az alapjövedelem bevezetéséről nyújtott be módosító javaslatot a 2021-es büdzsé tervéhez – ebben 3786 milliárd forintot osztottak volna szét, úgy, hogy minden gyerek után 50 ezer forintos támogatást, minden felnőtt számára legalább 100 ezres jövedelmet biztosítanak, a legkisebb nettó bért a jelenlegi 107 ezerről 166 ezer forint fölé emelték volna.
Meglepetten tapasztalták, hogy a módosító csomagot Varga Mihály pénzügyminiszter is megszavazta – azt pedig feltételezni sem akarták, hogy hiba történt.
„Azt az eshetőséget nyilvánvalóan kizárhatjuk, hogy Ön véletlenül nyomott rossz gombot: a téves gombnyomást tíz másodpercig lehet javítani”

„de biztos vagyok benne, hogy pénzügyminiszterként Ön amúgy is kiemelt figyelemmel kísérte a költségvetéssel kapcsolatos szavazásokat – ha pedig mégsem, akkor pedig jól hallhatta a frakciónak nem-et vezénylő képviselőtársát” - írta Vargának címzett, július 2-i keltezésű levelében Tordai Bence.
A politikus ezek után hosszasan faggatta Vargát: vajon azért támogatja az alapjövedelem bevezetését, mert az „nem növeli a költségvetés hiányát, növeli viszont a létbiztonságot” – esetleg azért, mert ezt a magyar társadalom 80 százaléka is támogatná? Vagy azért, mert az alapjövedelem kiutat jelentene a koronavírus okozta gazdasági válságból?
Varga reakciója július 17-én, pénteken jelent meg a Parlament honlapján. A szűkszavú, kétmondatos válasz a párbeszédes remények írmagját is kiirtotta.
„Kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a módosító indítvány szavazásakor téves szavazatot adtam le. Az alapjövedelem ötletét korábban sem támogattam, most sem támogatom”

- írta pénzügyminiszter, bármiféle részletesebb magyarázat, a jövedelemforma előnyeinek és hátrányainak értékelése nélkül.
A Párbeszéd azonban így sem adja fel, tervükhöz pedig megerősítést is kaptak. Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a Nelson Mandela Alapítvány rendezvényén tartott online előadásában javasolta egy új globális társadalmi szerződés megkötését, aminek része lenne a  globális egészségügy biztosítás és alapjövedelem bevezetése is.  
António Guterres, az ENSZ főtitkára
Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Az MTI-ben megjelent összefoglaló szerint Guterres úgy fogalmazott, a Covid-19 járvány röntgenfelvételhez hasonlóan mutatja ki „a töréseket a társadalom törékeny vázában. Kimutat minden félrevezetést és hamisságot. Azt a hazugságot, hogy a szabadpiac mindenkinek képes biztosítani az egészségügyi ellátást, hogy a másik ember javadalmazás nélküli gondozása nem munka. Rávilágít arra az illúzióra, hogy a rasszizmus a múlté, arra a mítoszra, hogy mindannyian egy csónakban evezünk" -  mondta a főtitkár, aki arra is rámutatott:
„A világ 26 leggazdagabb emberének az összvagyona ugyanannyi, mint a világnépesség feléé."

Antonio Guterres szerint társadalmi egyenlőtlenségek látszanak meg azon is, hogy a világ nagyon összehangolatlanul reagált a világjárványra, miközben kormányok, vállalatok és magánszemélyek gyaníthatóan felhalmoztak a vírustesztkészletekből és azokból az egészségügyi eszközökből, amelyekre óriási szükség volt és van a járvány elleni küzdelemhez. A gyarmatosítás öröksége még mindig velünk van, ez látszik a globális hatalmi viszonyokon is - tette hozzá.
A Párbeszéd vasárnap az MTI Országos Sajtószolgálatának elküldött közleményében üdvözölte Guterres állásfoglalását.

Száraz éjszakák jönnek Siófokon, az utcán sem lehet majd inni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.19. 14:20

Fotó: Népszava
Eddig csak tervezte, augusztus elsejével be is tiltja Siófok önkormányzata a közterületi alkoholfogyasztást.
„A vírushelyzet után eddig nem tapasztalt agresszivitással engedik ki a gőzt sokan...Elszaporodtak a garázda jellegű cselekmények; jellemző az ittasság, sok a sérüléssel járó cselekmény”

(Bene Zsolt alezredes, siófoki rendőrkapitány).

A fenti mondat a siófoki képviselő-testületi pénteki ülésén hangzottak el, melyen két fontos döntést is hoztak. A strandok és vendéglátóhelyek kivételével az egész városban betiltották a közterületi alkoholfogyasztást, a helyi boltokat pedig arra kötelezték, hogy este tíz óra és reggel hat között nem árulhatnak alkoholos italokat – írja Siófoki Hírek.
Ahogy arról a Népszava korábban is írt, a polgármester, Lengyel Róbert már egy ideje tervezte a szigorítást; A képviselő testület végül 9 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el az üzletek éjszakai alkoholstopját, a közterületi szeszfogyasztás esetében 8-4 volt ugyanez az arány. A város óriásplakátokon és kisebb hirdetőtáblákon is propagálja az új rendet, a netes hirdetések mellett. 
Az ülésen arról is határoztak, hogy július 17-étől ismét rendezvényterületnek számít a városi Petőfi sétány, ahol egy-egy hétvégi nyáréjszakán akár 12-15 ezer ember is megfordul. Mint a helyi lap hozzáteszi, 2015-ben még 345 bűncselekmény történt a korzón, ám a biztonsági intézkedések (kamerarendszer, ellenőrző pontok, őrszemélyzet, mindez a városi büdzséből) hatására, 2016 óta a bűnesetek száma így alakult: 92, 59, 44, 33.