Előfizetés

Száraz éjszakák jönnek Siófokon, az utcán sem lehet majd inni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.19. 14:20

Fotó: Népszava
Eddig csak tervezte, augusztus elsejével be is tiltja Siófok önkormányzata a közterületi alkoholfogyasztást.
„A vírushelyzet után eddig nem tapasztalt agresszivitással engedik ki a gőzt sokan...Elszaporodtak a garázda jellegű cselekmények; jellemző az ittasság, sok a sérüléssel járó cselekmény”

(Bene Zsolt alezredes, siófoki rendőrkapitány).

A fenti mondat a siófoki képviselő-testületi pénteki ülésén hangzottak el, melyen két fontos döntést is hoztak. A strandok és vendéglátóhelyek kivételével az egész városban betiltották a közterületi alkoholfogyasztást, a helyi boltokat pedig arra kötelezték, hogy este tíz óra és reggel hat között nem árulhatnak alkoholos italokat – írja Siófoki Hírek.
Ahogy arról a Népszava korábban is írt, a polgármester, Lengyel Róbert már egy ideje tervezte a szigorítást; A képviselő testület végül 9 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el az üzletek éjszakai alkoholstopját, a közterületi szeszfogyasztás esetében 8-4 volt ugyanez az arány. A város óriásplakátokon és kisebb hirdetőtáblákon is propagálja az új rendet, a netes hirdetések mellett. 
Az ülésen arról is határoztak, hogy július 17-étől ismét rendezvényterületnek számít a városi Petőfi sétány, ahol egy-egy hétvégi nyáréjszakán akár 12-15 ezer ember is megfordul. Mint a helyi lap hozzáteszi, 2015-ben még 345 bűncselekmény történt a korzón, ám a biztonsági intézkedések (kamerarendszer, ellenőrző pontok, őrszemélyzet, mindez a városi büdzséből) hatására, 2016 óta a bűnesetek száma így alakult: 92, 59, 44, 33.

450 milliárdos költekezést kért számon Ujhelyi a pénzügyi tárcán, Szijjártó megmondóembere ugrott neki

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.19. 13:01
Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője
Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
A NER-rel lehet kommunikálni, csak nincs sok értelme: a levelekre nem a címzett válaszol, és nem a kérdésre felel.
Nyílt levélben és a Facebookon akadt ki Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a kormányzati kommunikáció újabb mélypontja miatt: elsősorban Menczer Tamás külügyi államtitkár reakciója háborította fel, „A Nemzeti Semmibevétel Rendszere” című üzenete azonban a fideszes kormányzati mentalitásnak is tükröt tart.  Ujhelyi eredetileg a Pénzügyminisztériumtól szerette volna megtudni, hogy a kormány pontosan milyen célokra fordította a járvány elleni védekezés jegyében elköltött 450 milliárd forintot: milyen eszközöket, milyen mennyiségben és honnan vásároltak, van-e köztük olyan, amely nem kizárólag a járvány elleni védekezésre szolgál, hanem a közegészségügyi rendszer hosszú távú megerősítését is segítheti.
A szocialista képviselő levelére azonban nem is Varga Mihály tárcája, hanem a külügyi államtitkár, Menczer Tamás reagált; a válaszban „nemhogy adatok vagy számok, de jószerivel egy tisztességes mondat nem szerepelt: csak baloldalizás, vádaskodás, terelés” Ujhelyi szerint.
Az EP-képviselőt ez azért is háborította fel, mert - mint emlékeztet rá – Menczer ráadásul „tájékoztatásért” felelős államtitkár a külügyi és külgazdasági tárcánál.
„... vagyis nemcsak, hogy közpénzből fizetett alkalmazott, de a munkaköri leírása szerint épp a tájékoztatásért fizetik a magyar emberek adójából.”

„Minimálisan is elvárható lenne tehát tőle” - folytatta nyílt levelében Ujhelyi- „hogy a pártos gáncsoskodás mellett (amely egyébként egy bizonyos szintig még bele is fér a politikai versengésbe) konkrét és tisztességes tájékoztatást adjon azokban a kérdésekben, amelyekkel megkeresik őt. Menczer Tamást azonban láthatóan beszippantotta a narancsos mátrix és rendre csak pökhendi hatalmi arroganciára futja tőle, pedig ennél bizonyára jóval többre képes”.
A politikus ezután keményen odaszól a helyzetet konzerváló orbáni rendszernek, sőt magának Orbán Viktornak is: „Lehet ezt így csinálni, fiúk. Csak semmi értelme. Tévedésben vagytok: a pökhendiség és az emberek lenézése nem holmi felsőbbrendűséggel indokolható kurucos bátorság, hanem szégyelleni való primitívség.”
„A zsebre dugott kézzel való közlekedés sem politikusi macsóság, hanem szimplán bunkó viselkedés. A közpénz pedig a köz pénze, nem a ti zsebpénzetek.”

A politikus hozzáteszi, ha kell, előbb közérdekű adatigényléssel és bírósági ítélet révén is hozzájut a kért adatokhoz. Ugyanakkor nem Ujhelyi az egyetlen, aki kérdésével visszapattant a kormányról: mint a Népszava beszámolt róla, korábban Varju László DK-s képviselő is érdeklődött a százmilliárdok sorsáról, de sem Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, sem Pintér Sándor belügyminiszter nem válaszolt érdemben a megkeresésre. 

Orbán az EU-csúcsról: Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.19. 12:48

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
A brüsszeli újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta, hogy jó esély van a megállapodásra, de ehhez négy vitás területet rendezni kell.
"A nyaralás, a belpolitika várhat. Még a foci sem olyan fontos, mint hogy megegyezzünk"

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az uniós állam- és kormányfők költségvetési csúcstalálkozóján, tudósít az Index
A brüsszeli újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján a kormányfő azt mondta: most nem Magyarországról van szó, hanem Európáról. Bármeddig hajlandó folytatni a tárgyalásokat annak érdekében, hogy sikerüljön megegyezni a 2021-27-es költségvetésről és a hozzá kapcsolódó gazdasági helyreállítási alapról. Ugyanis az uniós vezetők mind tisztában vannak azzal, mennyire "drámai a gazdasági helyzet Európában, rosszabb, mint gondolnánk." Orbán szerint ugyan a magyar gazdaság relatíve jó helyzetben van, de "ha az eurózóna bajba kerül, mi is szenvedni fogunk."
A miniszterelnök szerint jó esély van a megállapodásra, de ehhez négy vitás területet rendezni kell.
  • a helyreállítási alap nagysága
  • a támogatások és hitelek aránya illetve elosztása
  • a költségvetési visszafizetések
  • és a jogállamiság kérdése
A miniszterelnök szerint Magyarország számára még mindig nem méltányos a támogatások mértéke, de legalább már nem "megalázó" a helyzet, ami "matematikailag is abszurd volt", ugyanis az új tervezetben nem szánnak Magyarországnak nagyságrendekkel kevesebb támogatást, mint a hasonló gazdasági erővel bíró Portugáliának vagy Görögországnak. A helyreállítási alap nagyságáról és elosztási arányairól szóló, a takarékos és a mediterrán államok között zajló vitájában, amelyet a magyar kormányfő Hollandia és Olaszország szembenállásaként jellemzett: Magyarország Olaszország pártján áll: oda kell a pénzt küldeni, ahol arra szükség van.  Orbán nem helyesli azt sem, hogy a szombaton bemutatott új költségvetési javaslatban kompromisszumos megoldásként bizonyos országok visszatérítéseket kapnának. Szerinte a britek távozásával "meg kell szabadulni a rendszertől", ami egyébként is "a gazdagok privilégiuma".  Azt állítja:
az uniós vezetők között "100 százalékos egyetértés van a jogállamiságról".

Ha valaki nem hajlandó elfogadni a jogállamiságot, rögtön el kell hagynia az Európai Uniót. Nem anyagilag kell megbüntetni, hanem mennie kell, mert ez a közösség a jogállamiságra épül - tette hozzá.  "A piros sarokban Hollandia áll, a kékben pedig Magyarország" - jelentette ki a jogállamisági feltételrendszerre vonatkozó javaslatra utalva, amelyet a kormányfő szerint ugyan Charles Michel terjesztett be, de Mark Rutte képvisel a legkeményebben. Hozzátette:
"nem tudom, utál-e engem vagy Magyarországot a holland kormányfő, de nagyon erősen támad."

Ennek ellenére úgy látja, hogy a kollégájával meg lehetne egyezni, a valódi szembenállás a két ország parlamentje között van, ezért a két országgyűlés között kell párbeszédet tartani. A miniszterelnök elmondta, hogy a jogállamisági feltételrendszerről képviselt álláspontját a kollégái elutasították, ahogy azt a kérését is, hogy a hetes cikk szerinti eljárást minél hamarabb lezárja az Európai Unió Tanácsa. Ő azonban továbbra is küzdeni fog azért, hogy a politikai és a gazdasági kérdéseket szétválasszák. Orbánt a kommunista rezsimre emlékezteti, hogy a javaslatban a "bűn elkövetése előtt" , a gyanú miatt büntetni lehet.    A kormányfő azt is felvetette a tárgyalások során, hogy a tagállami kormányokat kritizáló civil szervezeteknek nem lenne szabad uniós pénzeket kapnia, és ugyanolyan módon kellene szabályozni a pénzügyi támogatásaikat, mit a politikai pártokét.  Az uniós csúcson kollégái ezt a gondolatot is elvetették, de ő újra napirendre fogja vinni.

Orbán kihúzta a jogállamot a javaslatból

A mintegy 1800 milliárd eurós pénzügyi csomagról dönteni hivatott EU-csúcs második napján, szombaton délelőtt az ülést elnöklő Charles Michel módosított javaslatokkal állt elő, amelyekkel igyekezett a megállapodást leginkább blokkoló takarékos négyesnek nevezett országcsoport követeléseit teljesíteni. Legújabb indítványában ugyanakkor érintetlenül hagyta a jogállami „fék” bevezetésére tett ajánlását: továbbra is kiállt amellett, hogy a jogállami normákat megszegő tagállamot a jövőben pénzügyi szankciókkal lehessen megbüntetni. Javaslata szerint a közösségi transzferek befagyasztását vagy csökkentését az Európai Bizottság kezdeményezné, de előterjesztését a kormányok képviselőiből álló döntéshozó EU Tanácsnak kellene jóváhagynia minősített többséggel. Még mindig egyedül Orbán Viktor számára elfogadhatatlan az uniós költségvetéshez kötött jogállami feltételrendszer. A magyar miniszterelnök szombat délután olyan kompromisszumos szöveget terjesztett uniós partnerei elé, amelyből teljességgel hiányzik a jogállammal kapcsolatos mulasztásokra való hivatkozás. Az Európai Bizottságnak eszerint pusztán a közösségi büdzsé szabálytalan felhasználása esetén lenne joga eljárni, döntését pedig az állam- és kormányfői testületnek egyhangúan kellene jóváhagynia.