Előfizetés

Közvetlen városi támogatásokat remélnek Merkeltől a visegrádi négyek főpolgármesterei

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.16. 14:56

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
A EU soros elnökségét átvevő német kancellárhoz írtak levelet a fővárosok ellenzéki vezetői, akik elégedetlenek kormányaik klímapolitikájával.
A klímavédelmi célú, közvetlen városi finanszírozási eszközök kialakítását remélik az EU következő többéves pénzügyi keretében a visegrádi országok főpolgármesterei – derült ki abból a budapesti városháza honlapján közzétett levélből, amelyet Angela Merkel német kancellárhoz írt Karácsony Gergely Budapest, Matus Vallo Pozsony, Zdenek Hrib Prága és Rafal Trzaskowski Varsó főpolgármestere. A július 14-i keltezésű levélben az Európai Unió soros elnökségét átvevő Németország vezetőjétől a V4-ek fővárosainak vezetői mindenekelőtt a nagyvárosok minél szélesebb körű bevonását szeretnék elérni a klímakrízis ellen, másképpen a fenntartható jövőért folytatott küzdelemben.   – A V4-főpolgármesterek által készített úgynevezett „pozíciós papírban” foglaltak szerinti „csekély mértékű jogszabály-módosításokkal” kérik megteremteni a jogi alapját a közvetlen, zöld városi támogatásoknak. Mint írták, kezdeményezésüket mára az európai népesség közel 10 százalékát kitevő 29 város – köztük Stuttgart, Hannover, Ingolstadt, Düsseldorf és München – támogatja. A dokumentum olyan intézkedésekhez kér anyagi támogatást, mint a közösségi közlekedés zöldítése, az elavult lakásállomány energiahatékonysági szigetelése. Ezekkel szerintük a városok jelentősen csökkenthetik egész Európa károsanyag-kibocsátását.    

Uniós pénzek új utakon?

Az egyébként ellenzéki városvezetők arra hivatkoznak, hogy „nemzeti kormányaik gyakran elégtelen klímapolitikája” miatt kellett az év elején egy összeurópai városi mozgalmat kezdeményezniük. Azt szeretnék elérni Angela Merkelnél, hogy a helyi önkormányzatokat fokozottabban vonják be az Európai Zöld Megállapodásban és a koronavírus-járvány utáni talpra állást segítő pénzügyi eszközök felhasználásába. Emlékeztettek, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülése előtt nyílt levélben javasolták Charles Michelnek, az Európai Unió Tanácsa elnökének is a fentieket, valamint a 2030-ra érvényes EU-s szintű kibocsátáscsökkentési célok növelését egyaránt. A V4-ek főpolgármesterei remélik, hogy az Európai Unió német elnöksége tudomást vesz összeurópai erőfeszítéseikről és támogatni tudja azokat. Ehhez „sziklaszilárd elkötelezettségüket és partnerségünket” ajánlják minden európai intézménynek és nemzeti kormánynak Európa és a bolygónk érdekében.

Aláírásgyűjtésbe kezd a balatoni szabadstrandokért az MSZP

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.16. 12:27

Fotó: Röhrig Dániel / Nepszava
A cél, hogy ebben az idényben a kormány engedje el a szabadstrandok belépődíját, és az állam kárpótolja az önkormányzatokat a kieső bevétel miatt.
Aláírásgyűjtésbe kezd csütörtöktől az MSZP a balatoni szabadstrandok ingyenessé tételéért – jelentette be Bihal Dávid, a szocialista párt elnökségi tagja és Árok Kornél, az MSZP kaposvári szervezetének elnöke a Facebookon tartott online sajtótájékoztatójukon. Bihal Dávid közölte: veszélybe került az embereknek az a joga, hogy ingyen és szabadon pihenhessenek a Balatonnál, ami felháborító. „Ma Magyarországon a Fidesz által pénzelt oligarchák minden negyedik kilométeren építkezést folytatnak”, és ezek nem a közjót szolgálják, hanem luxusberuházások – fogalmazott. Kifejtette, az aláírásgyűjtést azért indítják, hogy ebben az idényben a kormány engedje el a szabadstrandok belépődíját, és az állam kárpótolja az önkormányzatokat a kieső bevétel miatt. Árok Kornél elmondta, az aláírásgyűjtést egész Somogy megyében elkezdik, és a Facebookon lehet követni, hogy mely településeken, mikor jelennek meg az ívekkel.

Bogdán Lászlót jövő csütörtökön temetik Cserdiben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.16. 11:47

Fotó: Csortos Szabolcs / Népszava
A szentmise július 23-án 13 órakor, a búcsúztatás 14 órakor kezdődik.
A család kérésére ezúton szeretném tájékoztatni a nyilvánosságot, hogy Bogdán László barátunk búcsúztatása 2020. július 23-án, csütörtökön lesz Cserdiben: a szentmise 13 órakor, a búcsúztatás 14 órakor kezdődik – közölte Facebook-oldalán Ujhelyi István. Ahogy azt a Népszava is megírta, az MSZP európai parlamenti képviselője szerdán tette közzé, hogy Márki-Zay Péterrel közösen átvállalja Cserdi kedden, 46 éves korában elhunyt polgármestere temetésének költségeit. Ujhelyi azt írta:
„Segítjük Laci temetésének szervezését, hogy az se a családot, se a falu önkormányzatát ne terhelje. A család a cigány hagyományokat ápolva maga adja meg a végtisztességet, mi a közösségi főhajtást szervezzük és könnyítjük annak költségeit.”