Előfizetés

Újra forralás nélkül iható a csapvíz Siófokon

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.15. 16:55

Fotó: PATRICK PLEUL / AFP
Illegális hálózatra kötés okozhatott szennyeződést.
Szerdától ismét forralás nélkül iható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében, ahol vélhetően illegális hálózatra kötés okozott szennyeződést – közölte Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. az MTI-vel. A vízszolgáltató társaság a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának határozatára hivatkozva azt írta, hogy a vízellátó rendszer fertőtlenítését követően, és az elmúlt napok vízmintavételi vizsgálatainak eredményei alapján a vízminőség helyreállt, ezért a csapvíz forralására a továbbiakban nincs szükség Kilitiben. A vízfogyasztás korlátozását július 6-án rendelte el az illetékes hatóság a városrész ivóvízhálózatában kimutatott Pseudomonas-szennyezettség miatt. (A Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú embereknél előfordulhat például hányásos, hasmenéses megbetegedés – a cég korábbi közleménye szerint.) A vezetékes ivóvíz csak forralás után volt fogyasztható, illetve a lakosok az utcákat járó lajtoskocsikról is vételezhettek tiszta ivóvizet a dél-balatoni településrészen. A DRV közlése szerint munkaerő-átcsoportosításokkal és rendkívüli munkavégzés elrendelésével is dolgoztak azon, hogy a szennyeződést lokalizálják és a lehető legrövidebb időn belül megszüntessék. A probléma lehetséges okai közül egy illegális hálózatra kötés tűnt a legvalószínűbbnek, ezért a szolgáltató ellenőrizte a városrész nagyobb átmérőjű bekötéseit. A feltételezések szerint az illegális rákötés időközben megszűnt. A szennyezés forrását egyelőre nem sikerült azonosítani, de az ellenőrzéseket tovább folytatják – áll a DRV Zrt. közleményében.

Zivatarokkal és viharos széllel érkezik a hidegfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 16:48

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
Tizenegy megyére is figyelmeztetést adtak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul, délkeleten a magasabb értékekkel.
Tizenegy megyére (Baranya, BékésBorsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, Nógrád, SomogySzabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Zala) is elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre a zivatarok veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint a hajnali óráktól kezdve egy hidegfront hatására északnyugat felől egyre többfelé alakulhat ki eső, zápor, néhol zivatar. Zivatarok kialakulására legnagyobb esély elsősorban az északkeleti országrészben mutatkozik, de a nyugati, délnyugati megyékben is előfordulhat egy-egy zivatar, melyekhez erős, viharos széllökés, esetleg aprószemű jég és intenzív csapadék társulhat. 
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között alakul, csak a keleti fagyzugos helyeken lehet ennél kissé hűvösebb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között alakul, délkeleten a magasabb értékekkel.

A Ferenc körúton is lesz biciklisáv, hogy egybefüggő legyen a Pestről Budára vezető kerékpáros útvonal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 16:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
A BKK szerint az autós forgalom változatlan marad, és nem minden parkolóhelyet vesznek el, többet pedig pótolnak is.
Új biciklisáv létesül a Ferenc körúton mindkét irányban, a leendő szakasz összekapcsolja a budai és a pesti bringahálózatot – írta a BKK a honlapján olvasható közleményében. – Az átalakítással az autók által használható forgalmi sávok száma nem csökken. Ezután a Teréz, Erzsébet és a József körút után a Ferenc körúton is biztonságosabban lehet majd biciklizni – tették hozzá. A fejlesztéssel az egybefüggő nagykörúti sávok elérik a Petőfi hidat, amelyek – a híd járdáin keresztül – csatlakoznak a Budán már meglévő hálózathoz. A körúti sáv meghosszabbításának köszönhetően a Nagykörútról közvetlenül elérhető lesz a budai rakparti kerékpárút és azon keresztül az új MOL Bubi gyűjtőállomás a BudaPart területénél.  A BKK kiemelte: az eredeti terveknek megfelelően a Ferenc körúton nem csökken az autók számára biztosított sávok száma, tehát a legforgalmasabb nagykörúti szakaszon megmarad a 2×2 sáv fenntartása. Sőt, a jelenlegi parkolók egy része is megmaradhat, a megszűnő parkolóhelyek pótlására pedig a közeli Közraktár utcában létesítenek új parkolósávot. A fővárosi közlekedésszervező társaság friss adatai szerint a Nagykörút eddigi szakaszain április végén létesült ideiglenes kerékpársáv Budapest egyik legforgalmasabb kerékpáros útvonalává vált, naponta legalább négyezerszer haladnak rajta át két kerékkel.