Előfizetés

Öt fertőzöttet találtak itthon, nincs újabb áldozata a járványnak

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.15. 09:43
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egy nap alatt 16-tal csökkent az aktív betegek száma, 125 embert ápolnak kórházban.
 Nincs újabb elhunyt, az elhunytak száma változatlanul 595 fő, 3126-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 541 fő. Az aktív fertőzöttek 39 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 45 százaléka budapesti. 125 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen – írta szerdán a járványadatokat közlő kormányzati oldal. Keddi adataikkal látható, hogy 24 óra alatt 16-tal csökkent az aktív fertőzések száma, és hat ember hagyhatta el a kórházat.
A honlap arra is felhívja a figyelmet, hogy szerdától, július 15-étől életbe léptek a beutazási korlátozások, amelyek célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. A külföldi az országokat három - piros, sárga, zöld  - kategóriába az országos tiszti főorvos. A lenti térképen az aktuális besorolások láthatóak, ezeket heti rendszerességgel bírálják felül, a járvány terjedését követve.
A sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen ( közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk, és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén. 

Színeznek, de mi alapján?

Az európai térképet ugyanakkor nehezen követhető szempontok alapján satírozták be a hazai hatóságok: 
a világ 4. legfertőzöttebb országának számító Oroszország - ahol a Johns Hopksins Egyetem adatai szerint közel 739 ezer megbetegedést és közel 11600 halálesetet regisztráltak - a kevésbé súlyos sárga besorolást kapta.

A sokáig a járvány egyik fő európai gócpontjának számító Olaszországban pedig még mindig közel 13 ezer aktív fertőzött van, őket mégis az alacsony fertőzöttségre utaló zöld színnel jelölik. A csupán mintegy 600 aktív fertőzöttet regisztráló Norvégiát mégis veszélyesebbnek tartja a tiszti főorvos, és sárga színt adott az északi államnak. Az aktuális adatokat ide kattintva lehet megnézni. 

A hatóságok szerint mától így utazhat be Magyarországra

D. A.
Publikálás dátuma
2020.07.15. 09:17

Fotó: Béres Márton / Népszava
Mindenkinek kötelező orvosi vizsgálat, a veszélyes zónákból érkezőkre karantén vár - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunkhoz is eljuttatott közleményéből.
Cikket közölt a Népszava az új határátlépési szabályokról, a hatóságoknak hirtelen fontos lett a válasz. Mint írják: a 2020. július 15-től életbe lépő beutazási szabályok célja, hogy megakadályozzák a vírus külföldről történő behurcolását. A veszély elhárítása érdekében az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját, amelyet az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája, az ország surveillance, valamint egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határozott meg. Az adott ország járványügyi helyzetét az országos tisztifőorvos folyamatosan figyelemmel kíséri, annak besorolását szükség esetén felülvizsgálja és határozattal módosítja. Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgárságú személyek egyaránt egészségügyi vizsgálatra kötelezettek. A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Ez alól kivételt képez az a személy, aki a hazaérkezést megelőző, 5 napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja. Ha nincsen igazolása az elvégzett PCR tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén kettő, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel. Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karantén kötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni. A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól. Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményük negatív. Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetőek be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez.
Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a COVID- 19 betegségen. (Például: pozitív PCR eredményről kiadott zárójelentés, egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolás.) 2020. július 31-ig az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál – kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál – lehet jelezni. A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól. A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: „utazáshoz kötött mintavétel”. Az Országos Mentőszolgálat a mintavételt követően a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja. A PCR-tesztek elvégzése július végéig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-ig minden esetben vállalja a kormány, ezt követően azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét. Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető. A vizsgálat eredménye az EESZT rendszerbe kerül feltöltésre, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti. Az adott laboratórium megküldi az eredményt az ügyfél részére, külföldiek esetén is. A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet – személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett – a lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatal részére kell benyújtani, aki határozattal dönt.

Közokirat-hamisítás miatt nyomoznak a veszprémi KDNP volt elnöke után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.15. 07:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az autószakértő egy Mercedesről adott oldtimer-minősítést, rendőrség szerint hamisan.
 Másfél éven keresztül nem történt semmilyen érdemleges lépés abban a nyomozásban, amelyet Weingartner József ellen indított a rendőrség, pedig már 2018 novemberében megállapították, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítást követhetett el. Weingartnert egy régi Mercedesről adott szakvéleménye miatt jelentették fel – írja a 24.hu. Az ügy előzménye, hogy egy szigetszentmiklósi férfi egy 1986-os évjáratú Mercedes Benz 560 SEC kupéval állított be vizsgáztatásra három évvel a Magyar Autóklub újpesti központjába. Bár szerette volna, ha autója megkapja az oldtimer (OT) minősítést, ami a muzeális értékű járműveknek jár, a klub ezt nem adta ki. A tulajdonos néhány héttel később olyan igazságügyi szakértői véleménnyel a zsebében tért vissza a vizsgáztatásra, amely azt állította, minden rendben van az autóval. A tulajdonos által felkért szakértő beleírta a szakvéleménybe, hogy a származást bizonyító alvázszám eredeti gyári felületen, eredeti beütéssel látható. Bár a vizsgáztatók másként látták, a szakértői véleménnyel szemben nem tagadhatták meg a minősítés kiadását, így a Mercedes megkapta a tulajdonos számára anyagi előnyöket garantáló OT-rendszámot. 
 A szakértői vélemény szerzője Weingartner József igazságügyi szakértő volt. Weingartner a KDNP veszprémi szervezetének egyik vezetője, egyben Weingartner Balázsnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi, fenntarthatóságért felelős államtitkárának az édesapja. Az ügy viszont nem maradt ennyiben, mivel a lap információi szerint egymuzeális minősítéssel foglalkozó szakértő a rendőrséghez fordult, hamis szakvélemény kiadása miatt.
A szigetszentmiklósi rendőrkapitányság hatósági szakértőt rendelt ki a megismételt vizsgálat elvégzésére: ennek során kiderült, hogy a szakvélemény maga nem hamis – a kocsi OT-minősítése viszont annak számít, mivel az alvázszámot egy baleset után helyreállították, és ez nem felel meg a formai előírásoknak. 
A rendőrök szerint ezért megalapozott a gyanú, hogy az igazságügyi szakértő intellektuális közokirat-hamisítás bűntettét követte el, amikor valótlan tartalmú véleményt készített a tulajdonos megrendelésére. Ilyen bűntett elkövetéséért a bíróság egytől öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

Az ügyben ugyanakkor másfél év óta nem történt előrelépés a 24.hu szerint, csak egy kihallgatás történt. Weingartner József az újság megkeresésére azt hangoztatta, hogy pályafutása során több mint tízezer igazságügyi szakértői véleményt készített problémamentesen, és úgy véli, hogy kollégája notórius feljelentő, csupán ezért lett rendőrségi ügy a Mercedesről adott szakvéleményéből.