Előfizetés

353,02 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.13. 07:19
Illusztráció
Fotó: Népszava
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő reggelre a péntek estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót hétfő reggel hét órakor 353,02 forinton jegyezték, alacsonyabban a péntek esti 353,27 forintnál. A svájci frank jegyzése 332,36 forintról 331,72 forintra gyengült, a dolláré pedig 312,60 forintról 311,75 forintra süllyedt. Az euró erősödött a dollárral szemben, péntek este 1,1299 dolláron, hétfő reggel 1,1324 forinton állt.

Orbán elküldte a közműhivatal exfideszes elnökét

Marnitz István
Publikálás dátuma
2020.07.12. 19:20
Horváth Péter János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
A miniszterelnök némi hezitálás után nem hosszabbította meg a közműhivatal eddigi elnöke, Dorkota Lajos hét éves tisztségét. Az új elnök a kalandos múltú előd, Horváth Péter.
Orbán Viktor nem hosszabbította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) élén Dorkota Lajos elnöki tisztségét: helyére hétfői hatállyal - lapunk korábbi információinak megfelelően - Horváth Péter kerül - derült ki a péntek esti Magyar Közlöny végéből. A lépés több szempontból pikáns. A tisztséget ugyanis Dorkota Lajos előtt is Horváth Péter töltötte be. A régi-új, szolnoki kötődésű elnök évtizedekig középvezetőként tevékenykedett a Mol-nál. Eközben a 2000-es évek elején a Fidesz szolnoki szervezetét is vezette. A 2010-es választási győzelmük után mégis az ismeretlenségből került az akkor Magyar Energia Hivatalnak nevezett hatóság élére. A lehetséges okok között a kormányfő felesége, Lévai Anikó, valamint a 2010-ben az energiaipart Orbán Viktortól szinte hitbizományba átvevő, egykoron megkerülhetetlennek számító Fidesz-háttérember, Simicska Lajos akkori jobbkeze, Nyerges Zsolt szolnoki gyökereit emlegették. (Eme összefüggéseket a független sajtómegkeresésektől többnyire elzárkózó Horváth Péter tagadta.) 2013-ban, amikor a hatóság tevékenységét kiterjesztették például a víz- és hulladékiparra, Horváth Péter már csak néhány hétig ült az új nevű szervezet élén. Ezután csak azért lehetett az állami MVM gázügyi "társ-vezérigazgatója", mert a kormánypárti többség kiiktatta az ilyen korrupciógyanús munkahelyváltások tilalmát. Innen 2015-ben - feltehetőleg nem függetlenül Simicska Lajos pozícióvesztésétől - a Lázár János akkori kancelláriaminiszterhez tartozó állami közmű élére került. De 2016 végén innen is mennie kellett. Három év után meglepetésre már az új háttérember, Mészáros Lőrinc által megszerzett Mátrai Erőmű élén jelent meg. Rövid regnálását tisztázatlan üzemzavarok és rekordközeli veszteség fémjelezték. Miután idén év elején az állami MVM megvette az egységet, úgyszintén távozni kényszerült.  A közműhivatali váltás azért is fura, mert a fideszes képviselőből, majd kormányhivatali vezetőből lett Dorkota Lajos elnöksége hét éve alatt sosem gördített érdemi akadályt Orbán Viktor - merész - átalakítási ötletei elé, azoknak egy fajta szakmai körítést is biztosítva. Július elején hívtuk fel a figyelmet, hogy bár az elnök - egyszer hét évvel meghosszabbítható - mandátuma a fél év végén lejárt, a kormányfő még hezitált, így épp nem irányította elnök a szervezetet. Dorkota Lajos akkor biztosította lapunkat, hogy szívesen folytatná. Dorkota Lajos mostani megkeresésünkre csak annyit közölt, inkább nem mond semmit, majd bontotta a vonalat. Horváth Pétert nem értük el.

Megveszi Csehország vezető energiakereskedőjét az MVM Csoport

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.11. 12:30
Illusztráció
Fotó: Népszava
A vásárlásról pénteken írtak alá megállapodást az E.ON-nal.
Az MVM Csoport megvásárolja Csehország első számú földgázkereskedőjét, az innogy Česká republika (iCR) társaság 100 százalékos tulajdoni részesedését – közölte a társaság szombaton az MTI-vel. Az MVM közleményében tudatta, hogy a vásárlásról pénteken írtak alá megállapodást az E.ON-nal, a tranzakciót pedig igazi mérföldkőnek tekintik az MVM Csoport regionális terjeszkedési stratégiájában, annak elérésében, hogy a közép-kelet-európai régió vezető energetikai szereplőjévé váljon. Hangsúlyozták: a felvásárlás erős hátteret és folytonosságot biztosít a cseh társaságnak, amely egyre erősebben jelen van a villamos energia piacán is. A cseh cég összesen több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki naponta – tették hozzá. A tranzakció tartalmazza az innogy kapcsolt energiatermelési eszközeit, valamint a nagykereskedelmi és e-mobilitási portfólióját is – közölte az MVM. Tomáą Varcop, az innogy Česká republika vezérigazgatója arról biztosította a társaság ügyfeleit és partnereit, hogy fenntartják magas szintű szolgáltatásaikat és várják az MVM-mel közös fejlesztéseket – olvasható a közleményben. Az MVM megjegyezte, a várhatóan idén lezáruló ügylethez az Európai Bizottság jóváhagyása is szükséges, mivel az iCR eladása az E.ON és az RWE közötti szélesebb, több európai országot érintő tranzakcióhoz kapcsolódik.