Előfizetés

Szabad szemmel: az uniós biztosnak elege van a macska-egér-játékból, és sokan Merkel puhulásától félnek

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.07.10. 07:16

Megdöbbentőek egysíkúak errefelé a politikai minták, most a lengyel elnökválasztási kampányban sorosoznak.

Independent

Orbán Viktor politikai tőkét kovácsol Trianonból, mert tudja, hogy a seb még száz múltán is nyitott. Csak kérdés, hogy esetében beválik-e a régi mondás, hogy ti. a történelmet a győztesek írják. Mármint hogy lehetővé teszik-e számára, hogy ő diktáljon. Mindenesetre a populista-nacionalista vezérürü a demagógiát szítja fel az igazságtalan szerződés folyamatos felhánytorgatásával. Ezért a centenárium alkalmából nyomatja a sovinizmust, hiszen arra igencsak vevő a párt tábora. Azon van, hogy gerjessze az agresszív nacionalizmust. Azt állítja, hogy a migránsok elárasztják a földrészt és főként a mohamedánok hatalmas veszélyt jelentenek a magyar kultúrára nézve. Annak idején liberálisként és istentagadóként indult, de azután rájött, hogy a vallás politikai hasznot hozhat számára. Á la Trump. Úgy hogy nem győzi hangsúlyozni: a magyar az egy keresztény nép. Ám igazából opportunista. A világszervezet korábbi emberi jogi főbiztosa xenofób rasszistának nevezte. Orbán ugyan rendezte a viszony jó pár környező állammal, de pl. Romániát etnikai diszkriminációval vádolja. Szóval, szükség esetén nem riad vissza a feszültség kiélezésétől, amiben nagy szerepe van annak, hogy a magyarok túlnyomó többsége számára Trianon még mindig nemzeti tragédia. A miniszterelnök spanyolfalként használja a „Nem, nem, sohá”-t, mert arra nem lehet mondani, hogy ily módon vissza akarná szerezni az elcsatolt országrészeket. Mégis megnyugtatja a híveket, hogy nem nyugszik bele az országra ráerőszakolt helyzetbe. A nemzeti szuverenitást harsogja immár 10 éve, szavakban elveti a szocializmust, mégis Putyinnal boltol. Éspedig a német kancellár nagy bánatára. Merkel hírek szerint már ott tart, hogy szóba sem akar állni Orbánnal. A politikus számára az idegenek bűnbakok, élen Sorossal. Kampánya zsidóellenes felhangokat tartalmaz. De emiatt konfliktusba bonyolódhat a nyugati, liberális partnerekkel, csak éppen nagy ívben tesz rá. Közben az ellenzék tudván tudja, mennyire hat mind a mai napig Trianon, de Fidesz-ellenes erők úgy ítélik meg, hogy azért forszírozza a sértettségi politikát, mert könnyebb az ártatlan áldozat szerepkörébe helyezkedni, semmint vállalni Ausztria-Magyarország felelősségét az 1. világháború kirobbantásáért. A kérdés ezek után az, képes-e és akarja-e az ország, hogy megváljon a szellemi-politikai béklyótól, ami egy évszázada nyomja.

Le Figaro

Az unió igazságügyi biztosa úgy ítéli meg, hogy a vírus meggyengítette a jogállamot.. Merthogy ugyan nem lehetett elkerülni a korlátozásokat, ám eleve fennállt a kísértés, hogy azok messzebb mennek a kelleténél és időben is tovább tartanak, mint ameddig okvetlenül szükségesek. Ezért volt a Bizottság annyira nyugtalan Magyarország kapcsán, hiszen a felhatalmazási törvény nem szabta meg világosan, hogy a Parlament véget vethet-e a vészhelyzetnek – fejtette ki Reynders. De Szlovénia és Lengyelország is aggodalomra adott okot. De mindez benne lesz abban az összefoglalóban, amelyet Brüsszel szeptemberre készít el a tagállamokban érvényesülő demokráciáról. Ennek már része az a jelentés, amelyet ma tesznek közzé a tagállamok jogrendszeréről. Mármint hogy mennyire független és hatékony az egyes tagoknál az igazságszolgáltatás. Arra a kérdésre, hogy az EU miként parancsolhat megálljt a magyar és a lengyel kormánynak, amely macska-egér-küzdelmet vív a szervezettel, a biztos úgy válaszolt, hogy ha a két ország nem tesz eleget az Európai Bíróság döntéseinek, akkor lehet súlyos anyagi büntetést kezdeményezni ellenük. Továbbá készülőben van a jogállami kikötés, vagyis hogy felfüggesztik az anyagi támogatást, ha egy ország rendszerszerűen és szándékosan szembemegy a közös elvekkel. A pontos forma még nem született meg, de nem arról van szó, hogy az agrártermelők vagy a civilek ne jutnának hozzá a közösségi juttatásokhoz. Mindenesetre a Bizottság ragaszkodik ahhoz, hogy a szankciókat fordított többséggel rendeljék el. Ily módon ugyanis az érintett államoknak kellene összehozniuk a kellő, nem kis támogatást, hogy meghiúsítsák Brüsszel ajánlását.

Politico

EP-képviselők attól tartanak, hogy Merkel engedményeket akar tenni, mert nem szeretné, ha a keleti tagok netán akadályoznák a következő költségvetés, illetve a gazdasági segélyterv elfogadását. Az EU egy hét múlva esedékes csúcstalálkozóján is fogas kérdés lesz, miként kössék a brüsszeli támogatásokat a demokratikus normák betartásához. Sokáig a német kormány is egyetértett azzal, hogy ki kell dolgozni egy ilyen záradékot, de lehet, hogy a koronaválság hatására felülvizsgálta álláspontját. Korábban a tehetős államok úgy gondolták, hogy be lehet vezetni egy ilyen mechanizmust, mert a másik oldalon Magyarország és Lengyelország attól tart, hogy csak késve kapja meg a brüsszeli apanázst, ha elhúzódnak a jogállami viták. Ám az egyre mélyülő gazdasági válság és az erősödő keleti populizmus miatt félő, hogy a kancellár szeretne elkerülni minden bonyodalmat az anyagi kérdésekben, ezért eláll attól, hogy új eszközt vessenek be a jogsértések meggátlására. A CDU strasbourgi frakcióvezetője legújabban azt hallja Berlinben, hogy először a költségvetésről kell megegyezni, és pl. a magyar és a lengyel kormányt nem lehet kényszeríteni a jogállami megfontolások elfogadására. Caspary egyetért azzal, hogy nincs elvesztegetni való idő, mert a pénzre nagyon gyorsan szükség van. Ám kilátásba helyezte, hogy az Európai Parlament mindaddig keresztbe fekszik, amíg nem rendeződnek a jogállamiság körüli gondok. Egyesek arra következtetnek Merkel elejtett megjegyzéseiből, hogy a kancellár később vissza akar térni az említett mechanizmus kérdésére, de lehet, hogy ebben a takarékos négyek, az osztrákok, svédek, dánok és hollandok, nem mennek bele. Merthogy itt nem fakultatív lehetőségről van szó, hiszen meg kell magyarázniuk odahaza a választóknak, hogy kiknek is adják oda az adóbevételeket. A német kormány szóvivője azt közölte: az Európai Tanács elnökétől, Micheltől függ, szóba kerül-e az új eszköz a jövő heti csúcson. Az EP alelnöke, a német szociáldemokrata Barley igen harciasan azt hangoztatta, hogy nem engednek a demokratikus elvek tiszteletben tartásának követelményéből. A szintén német Freund (Zöldek) kifejtette: az utolsó esélynél járunk, hogy megmutassuk: az értékek nem képezhetik vita tárgyát. Ezért arra szólította fel Merkelt, hogy az ne adja meg magát a jövő héten.

Die Presse

Az osztrák kormánykoalíció kisebbik pártjának külpolitikai szóvivője jogosnak tartaná, ha a jogállami elvek megszegése miatt megvonnák Magyarországtól a szavazati jogokat az EU-ban, ám a további szankciók ügyében már óvatosságot ajánl. Ewa Ernst-Dziedzic, aki lengyel származású és 10 éves korában költözött szüleivel Ausztriába, azzal érvel, hogy ha elzárják a pénzcsapot, az sújtja a lakosságot, ám nem biztos, hogy jobb belátásra készteti a kormányt. Vagyis olyan megoldást kell találni, hogy a falvak, illetve a városok közvetlenül jussanak hozzá a támogatáshoz. Az már más tészta, mire jut a Néppárt Orbánnal. Mint mondta, sokan az osztrák konzervatívok soraiban is túlzásnak tartják, amit a politikus művel, csak éppen nem verik nagydobra. De a zöldek képviselője el tudja fogadni, hogy kár volna végleg becsapni az ajtót, mert meg kell őrizni az utolsó esélyt a magyar politika befolyásolására. Ezzel együtt szükségesnek nevezte, hogy az unió legyen keményebb Magyarországgal, hiszen ott igen fura dolgok történnek a demokráciával. Ideértve, hogy megpróbálják elhallgattatni a civil szférát, a tudományt és a sajtót. És Lengyelország is hasonló irányba tart. Ám ott a civil társadalom erősebb és ellenáll. Ezért annyira izgalmas a vasárnapi választás.

Financial Times

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy holnapután a lengyel elnökválasztás 2. fordulója kijelöli az ország helyét a világban. A harc a konzervatív nacionalizmus és a liberális centrizmus között zajlik és bizonyosan nem ér véget a szavazással. A társadalmon belül mélyek a törésvonalak, és a két tábor sűrűn elveti a kompromisszumot. Vitájuk kiterjed az identitásra, a kultúra és a magánerkölcsre is. Egyik esetében sem várható gyors megoldás. De az eredmény kulcsfontosságú lesz a lengyel demokrácia szemszögéből. A következő államfőn múlik, hogy támogatja, vagy akadályozza-e a PiS ellentmondásos politikáját, ami alaposan ártott az ország renoméjának az utóbbi 5 évben. Az előrejelzések Duda némi előnyét mutatják. Posztja azért különösen fontos jelenleg, mert a kormánypártnak nincs meg a kellő többsége, ha az elnök netán vétóz. A két jelölt között nincs nagy különbség a kül- és biztonságpolitikai elképzelésekben. Óvakodnak Oroszországtól, pártolják Amerikát és a NATO-t. Viszont nagyon is eltérően ítélik meg a lengyel igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásokat, illetve azt, hogy manapság a közmédia a hatalom propaganda szócsöveként szolgál. Trzaskowski féken tarthatja a Jog és Igazságosság túlkapásait. De a világnak vigyáznia kell, nehogy túlbecsülje az államfő jogkörét. A PiS törvényesen került hatalomra és változatlanul népszerű. Duda ugyanakkor nem mutat kellő hajlandóságot, hogy megvédje a jogállam alapvető intézményeit és hidat építsen a megosztott lengyel politikában. Esetében a veszély az, hogy ha ő nyer, segíti a kormánypárt még radikálisabb rohamait a demokrácia ellen. Márpedig az igencsak rontaná Lengyelország megítélését az EU-ban, de az USÁ-ban is, ha novemberben Biden kerekedik felül. Ha mérséklődik az lengyel politika, az garanciát jelentene biztonsága számára a világban.

Financial Times

A lengyel közrádió- és televízió nyomja az államfő kihívóját, a műsorok igen elfogultak Duda javára. Legutóbb például azt állította, hogy Trzaskowski ösztöndíjat kapott Sorostól. Egyben megkérdőjelezte, hogy szívből és igazán lengyel-e. Majd azzal vádolta meg, hogy megválasztása esetén a jóléti kiadásokból zsidó kártérítési igényeknek tenne eleget. Ellenfelét viszont egyfolytában magasztalja. Az EBESZ illetékes hivatala meg is jegyezte az első forduló után, hogy a tévé megsértette közszolgálati kötelezettségét, mert adásai nem voltak kiegyensúlyozottak és pártatlanok. Duda kampányát szolgálták, időnként idegengyűlölő és zsidóellenes beütéssel. A PiS azonban jó ideje bagózik a bírálatokra. Viszont támadja a magáncsatornákat, mondván, hogy azok Duda ellen dolgoznak. Most már az Axel Springer lengyel bulvárlapja is célkeresztbe került, no, meg a Die Welt varsói tudósítója. Az amerikai kézben lévő TVN-adó elleni vádakat maga az Egyesült Államok nagykövete utasította vissza. Mindenesetre a vita felébresztette az aggályokat, hogy a választás után a Jog és Igazságosság ismét megpróbálhatja nemzeti kézbe venni a sajtó jelentős részét. Az egyik független napilap főszerkesztő-helyettese ezért arra számít, hogy erősödni fog az anyagi nyomás a médiára, ahogy az Magyarországon is történt, amikor kiszorították az idegen tulajdonosokat. Az út már megvan, csak követni kell.

Ára van a NER határon túli támogatásainak

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.07.10. 06:20

Fotó: Népszava
Tíz év alatt gyökeresen átrendezte a nemzetpolitikát az Orbán-kormány. Az autonómiát zászlajára tűző kabinet épp a kisebbségi magyar közösségek önállóságát számolta fel elsősorban.
Elmarad az idén a nemzetpolitika éves legnagyobb rendezvénye, a csak Tusványosként emlegetett Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor. A Tusnádfürdőn (kezdetben Bálványoson) évente, július végén megrendezett egyhetes tábor azzal vált „világhírűvé”, hogy Orbán Viktor rendre itt hirdette meg nagy port kavaró vízióit, itt elhangzó beszédében mindig jelezte, mi lesz az elkövetkező egy év slágertémája. Innen indult hódító útjára az illiberális társadalom gondolata, itt állította a nemzet miniszterelnöke, hogy a magyar baloldal, amikor csak teheti, ráront saját nemzetére. 2020-ban azonban a járványhelyzet felülírta ezt a mindig nagy érdeklődéssel várt rendezvényt is, holott évfordulót is ünnepelhetne az Orbán-kormány. A 2010 óta hatalmon lévő kormányzatnak egyetlen évtized elegendő volt ahhoz, hogy teljesen fejére állítsa a határon túli magyar politikát, hűséges klónjaivá tegye a szomszédos országok magyar érdekvédelmi szövetségeit. A könnyített állampolgársággal és a nyakló nélkül áramló, soha nem látott mértékű támogatásokkal, illetve, nem utolsósorban hangzatos nemzeti retorikájával Orbán Viktor és kormányzata elnyerte nemcsak a határon túli magyar politika, hanem a lakosság nagyobbik hányadának a szimpátiáját és feltétel nélküli támogatását is, annak dacára, hogy mindez aligha szolgálja közösségi érdekeiket, a rendszerváltás óta hatályban lévő nemzetpolitikai alapelvet, a „szülőföldön való boldogulást”. A magyar állampolgárság és útlevél megkönnyítette az „anyaországba” való áttelepedést, ugyanakkor a nyugat-európai munkavállalást is a határon túli magyar fiatalok számára. Talán még ennél is nagyobb gond, hogy a kisebbségi magyar oktatási-kulturális intézményrendszer olyan mértékben vált függővé a budapesti támogatásoktól, távolodott el a szomszédos országok valóságától és pályázati lehetőségeitől, hogy ha egyszer elzárul a magyarországi pénzes csap, az létüket ássa alá. Az erdélyi Sapientia Tudományegyetem, a komáromi Selye László Egyetem, vagy a kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola például teljes mértékben magyarországi költségvetési forrásból működik, mint ahogy a határon túli média túlnyomó része is. Ezek az intézmények budapesti források hiányában bezárhatják kapuikat, mint ahogy több magyar szórványkollégium is, hiszen ezek már eleve úgy jöttek létre, hogy nem kötötték be őket az adott ország rendszereibe. Kooperatív szomszédságpolitikával, valós államközi együttműködéssel lehetett volna másképpen is, hiszen van rá máig jól működő precedens. A dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum, a dél-erdélyi szórványmagyarság legfontosabb oktatási központja például magyar-román együttműködés eredményeként nyithatta meg kapuit 2005 őszén, és ugyanígy tették le a mezőségi magyar szórvány túlélése szempontjából meghatározó jelentőségű szamosújvári Magyar Tannyelvű Elméleti Líceum alapjait is 2008-2010 között. A megnövekedett támogatások árnyoldalára többször figyelmeztetett Markó Béla is. Az RMDSZ 2011-ben leköszönt elnöke több interjúban és írásában hangsúlyozta, komoly veszélyeket hordoz az az utóbbi időben teret nyert erdélyi magyar közgondolkodás, amely a magyarországi támogatásokra nem többletként, hanem egyetlen közösségi fejlesztési forrásként tekint. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy lemond országa költségvetési kereteiből intézményeit megillető részről, hogy lemond arról az alapvető jogáról, hogy oktatási, kulturális intézményeit a román államnak kell fenntartania. A romániai magyar kisebbségi közösségnek azért van szüksége magyarországi többletforrásokra, hogy helyzetéből adódó hátrányai ellenére versenyképes legyen, nem pedig azért, hogy kiiktassa magát a romániai közéletből, hangoztatta következetesen Markó Béla. Láthatóan nem sok sikerrel, hiszen a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem 2018-as beolvasztása is viszonylag csöndesen, különösebb ellenállás nélkül megtörténhetett, mert már az a szemlélet érvényesült szélesebb körben, hogy „majd a magyar állam létrehoz egy magyar orvosit is Erdélyben”. Nyilván, ez nem valami erdélyi sajátosság, ugyanez a veszély fennáll minden határon túli magyar területen. A NER eredményei mellett arról kevés szó esik, hogy ez volt az az évtized a rendszerváltás óta, amelyben eljelentéktelenedett a határon túli magyar politika és érdekképviselet, veszélyesen megosztódtak ezek a kisebbségi közösségek, egyre több, főképp fiatal, jól képzett magyar szavazót veszítettek el a Fidesz klónná vált magyar pártok, majdnem minden szomszédos országban fokozatosan felütötte fejét a lopakodó nacionalizmus, az Orbán Viktor által egyedüli üdvözítő megoldásnak tartott, az Európai Unióval szemben erősödő nemzetállamok pedig nem az ott élő nemzeti kisebbségek jövőképét és esélyeit erősítik. Az utolsónak „bedarált” RMDSZ, a Kárpát-medence legnagyobb és legerősebb magyar formációja például 2014 decemberében önként lépett ki a szociáldemokrata Ponta-kormányból, 2015-től viszont egyből az Orbán-kormány partnere lett, fátylat borítva a többéves feszültségre. Csakhogy ezzel párhuzamosan nemcsak korábbi politikai súlyát veszítette el a szövetség, hanem érdekérvényesítő képességét is. A román költségvetési forrásokból történő infrastrukturális beruházások fokozatosan leálltak a magyarlakta területeken, a 90-es évek elejére emlékeztető etnikumközi incidensek történtek (az úzvölgyi katonai temető), erősödött a román nacionalizmus magyarellenes vonala, nemcsak a televíziós talk show-kban, hanem a törvényhozásban is, a 2015-ös nemzetvédelmi stratégia már biztonsági kockázatnak tekintette a nemzeti kisebbségeket, elsősorban a tömegesen magyar állampolgársággal rendelkező magyarokat és azok autonómiatörekvéseit. A román nacionalizmus képviselői egyre inkább Budapest trójai falovának kezdték tekinteni a romániai magyarságot és az Orbán-kormány felé egyre látványosabban elköteleződő RMDSZ-t. Az új 2020-24-es román védelmi stratégia ugyan leírva már nem tartja kockázati tényezőnek a magyar kisebbséget, de a gyakorlat azt mutatja, mindaddig, míg a román-magyar államközi viszony, Bukarest és Budapest kapcsolata feszült, ez valójában nem változik. Szlovákiával ugyan újra „soha nem volt ilyen jó a viszony” jelszava lépett érvénybe a populista jobboldali Matovic kormány színrelépésével, ez azonban már kevés a darabjaira széthullt magyar érdekvédelem felélesztésére, vagy annak megakadályozására például, hogy a Benes dekrétumok alapján kobozzanak el magyar tulajdonosoktól földterületeket, eltöröljék a nyelvtörvényt vagy a kettős állampolgárságot tiltó törvényt. Szerbiában az elmúlt napokban ünnepelte „történelmi” választási sikerét a két illiberális vezér, Orbán Viktor és Aleksandar Vucic pártjai teljes alárendeltségében diadalmaskodó VMSZ. A siker ára azonban amellett, hogy a vajdasági magyar közélet mára egy-egy az egyben a magyarországi tükörképe lett (megszállt média és kulturális intézmények, pártfüggő támogatás és érvényesülési, munkavállalási lehetőségek) hosszú távon nagyon drága lehet. A VMSZ annyira elköteleződött a két illiberális kormánypárt irányába, hogy legalábbis jelenlegi vezetésével, egy esetleges szerbiai kormányváltás esetén (amely azonban egyelőre nem veszélyezteti Pásztor Istvánékat) már nem lehet a demokratikus pártok partnere, az általa képviselt kisebbségi közösség pedig periféria szorulhat, Budapestnek teljesen kiszolgáltatva. És akkor már a több tízmilliós gazdaságfejlesztési programok is kevesek lesznek a magyar fiatalok otthontartásához.

Hobbi határok nélkül

Szatmárnémetiben épül a legújabb határon túli magyar fociakadémia, hírek szerint 2,7 milliárdból és 2021-re meg is nyitja kapuit. A részletek még nem ismertek, mert az EMMI égisze alatt megvalósuló beruházásról a minisztérium nem ad tájékoztatást. Az átlátszó.ro adatigénylési kérelmét a tárca annak ellenére hagyta válasz nélkül, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is a portál álláspontját erősítette meg. Határon túli magyar focira tavalyig már több mint 20 milliárd forintot költött az Orbán-kormány. Romániában, Szerbiában és Szlovákiában egyaránt létezik már magyar fociakadémia, Erdélyben a partiumi már második lesz, a Csíkszeredában működő székely akadémia már évek óta működik. Az is sokatmondó, hogy a legnagyobb magyar költségvetési támogatásokat kapó határon túli magyar fociklubok, a sepsiszentgyörgyi és a dunaszerdahelyi is, mind magántulajdonú társaságok, és mindegyik vagy Mészáros Lőrinchez, vagy valamely üzlettársához, vagy más magyarországi NER oligarchához köthetők.

Tudjátok kire kell ikszelni

Több mint 2,2 milliárd forintos támogatásban részesülnek a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyar közösségek, valamint a nemzetpolitikai célokat megvalósító anyaországi tömörülések - jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Potápi Árpád János elmondása szerint másfél milliárd forinttal segítik a külhoni magyar oktatást és kultúrát, amiből egymilliárdot központi felhíváson, félmilliárdot négy regionális pályázaton keresztül osztanak ki. Mindebben az a szembetűnő, hogy az idei költségvetés elfogadásakor azt jelezték, 92 milliárdot költene 2020-ban az Orbán-kormány nemzetpolitikai célokra, ami 4 milliárddal több mint 2019-ben. Akárcsak a korábbi években, az idén is a támogatási keret legnagyobb része nem szabadon pályázható és nem oktatási, kulturális célokat szolgál. Az úgynevezett gazdaságfejlesztési programok viszik el a legnagyobb hányadot, de messzemenően több támogatást kapnak az egyházak és a sportlétesítmények, mint a nemzeti identitás megőrzésének legfontosabb pillére, az oktatás. 2019 májusában, közvetlenül az EP-választások előtt jelentette be az erdélyi gazdaságfejlesztési program új fejezetét Magyar Levente külügyi államtitkár a Maros megyei Sáromberkén. A diplomata egyértelművé tette, nem ingyenpénzről van szó. Minden esély megvan arra, hogy aki pályázik, meg is kapja a támogatást, a program pedig addig folytatódhat, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van. Ahhoz, hogy Budapestről nézve „a láthatár ne érjen véget az országhatárnál” az is szükséges, hogy a térség országai fejlődjenek, és Európa is erős maradjon. Ezt az erdélyi gazdálkodók azzal szolgálhatják, ha részt vesznek a május 26-i európai parlamenti választásokon, és „a megfelelő oldalra” szavaznak – fogalmazott az Orbán-kormány tisztségviselője. Hozzátesszük, nem ő volt az egyedüli, a kabinettagok, Fidesz politikusok egyetlen határon túli területen sem voltak szégyenlősek.

"Eljött az önvizsgálat ideje" - a WHO független bizottságot hoz létre a járvány kezelésének kivizsgálására

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 21:49
Barcelona
Fotó: LLUIS GENE / AFP
Világszerte 12 123 257 embert fertőzött meg csütörtök estig a SARS-CoV-2 nevű vírus, az általa okozott Covid-19 betegség 551 384 emberéletet követelt, és 6 650 507-en gyógyultak meg a kórból a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.
Miközben újból terjed a koronavírus-járvány világszerte, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette: független bizottságot hoz létre a járvány kezelésének kivizsgálására.         A Helen Clark korábbi új-zélandi miniszterelnök és Ellen Johnson Sirleaf volt libériai elnök beleegyezett, hogy vezessék a bizottságot, és kiválasszák tagjait - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója a 194 tagállam képviselőinek virtuális találkozóján. "Eljött az önvizsgálat ideje" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a tagállamok májusban egyhangúlag vizsgálatra szólítottak fel a világjárvány kezeléséről. A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 3 084 690 fertőzött van, 132 803-an haltak meg, 953 420-an meggyógyultak. Brazíliában 1 713 160 fertőzöttről, 67 964 halálos áldozatról és 1 140 655 gyógyultról tudni. Olaszországban 12 ember halt meg a Covid-19 betegségben az elmúlt napban, az új fertőzöttek száma 229, öt nap óta ez a legmagasabb. A járvány kezdete óta 242 363 embert fertőzött meg a vírus, és 34 929-en vesztették életüket. Skócia egyelőre nem oldja fel a Szerbiából és Spanyolországból beutazók karanténkötelezettségét - közölte Nicola Sturgeon miniszterelnök. A skót kormány 57 ország - köztük Magyarország - esetében átvette a brit kormány karanténmentességi döntését, de Szerbiát és Spanyolországot kihúzta a listáról, mivel e két ország esetében továbbra is "aggodalomra ad okot" az új koronavírus elterjedtsége. Katalónia után csütörtökön a Baleár-szigetek kormánya is bejelentette, hogy minden nyilvános helyen kötelezővé teszi a szájmaszk viselését. Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint jelenleg 73 aktív járványgóc van az országban. Spanyolországban az első, január végén igazolt eset óta eddig több mint 252 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, 257-et az elmúlt egy napban. A fertőzés következtében több mint 28 ezren hunytak el, kilencen ez elmúlt egy hét során. Hat hétig tartó tárgyalások után csütörtök virradóra megszületett Franciaországban a megállapodás a szakszervezetek és a kormány között arról a nagyobb állami ráfordításról, amelyet a koronavírus-járvány miatt kihirdetett karantén idején ígért meg Emmanuel Macron elnök. Az elmúlt hetek tüntetései nyomán az új kormány az először megajánlott 6 milliárd eurót 7,5 milliárd euróra növelte, Egy nap alatt 262 új fertőzöttet jelentettek Lengyelországban, így az igazolt fertőzöttek száma 36 951-re emelkedett csütörtökön. A halálos áldozatok száma kilenccel nőtt és elérte az 1551-et. Emelkedő tendenciát mutat az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma az elmúlt két hétben Szlovákiában. Szerdán viszonylag magas, 53 volt az új fertőzöttek száma, eddig már 1851 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük eddig hivatalosan 1477-et nyilvánítottak gyógyultnak. A kór elismert halálos áldozatainak száma 28. Nem vezetnek be kijárási tilalmat sem Belgrádban, sem Szerbia más városaiban, a szerb fővárosban azonban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését és a tömegrendezvényeken részt vevők számát. Szerbiában napok óta tüntetnek, amióta Aleksandar Vucic elnök bejelentette, hogy várhatóan hétvégi kijárási tilalmat vezetnek be, a zavargásokban többen megsebesültek. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter erőszakos hatalomátvételi kísérletnek nevezte a tiltakozásokat. Szerbiában szerdáról csütörtökre 16 719-ről 17 076-ra emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Szerdán 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 341-re emelkedett. Romániában ismét megdőlt a napi esetszám rekordja csütörtökön: az utóbbi 24 óra alatt 614 fertőzöttek azonosítottak. Az ismert aktív fertőzöttek száma elérte a 7986-at, meghaladva a járvány áprilisi első tetőzésekor feljegyzett rekordot. Az utóbbi napon 17 Covid-19-ben szenvedő beteg hunyt el, ezzel 1834-re emelkedett a járvány romániai halálos áldozatainak száma. Klaus Johannis államfő csütörtöki televíziós beszédében jóhiszemű együttműködésre szólította fel a politikustársadalmat és a különböző pártok befolyása alatt álló állami intézményeket, a sajtót és a civil társadalmat is. Bulgáriában ismét szigorítanak a járvány terjedése elleni intézkedéseken: bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, a beltéri diszkókat, nem engednek közönséget sporteseményekre, és 30 főben maximálják az összejövetelek létszámát, ugyanis ismét vészesen emelkedni kezdett a fertőzések száma a korlátozó intézkedések legtöbbjének feloldása után. Moszkvában csütörtökre 568-cal nőtt az igazolt Covid-19-fertőzöttek száma, ami a legalacsonyabb napi növekmény április 5. óta az orosz fővárosban. Oroszországban az igazolt fertőzöttek száma az elmúlt nap alatt 6509-cel 707 301-re emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. Az aktív esetek száma 2472-vel 215 142-re csökkent. A halálozások száma 176-tal 10 843-ra, a gyógyultaké pedig 8805-tel 481 316-ra emelkedett.