Előfizetés

Kellemetlen helyzetben Vucic – Elszabadult a pokol Belgrádban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.09. 13:25
Tüntetők a belgrádi parlament épületénél
Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
Szerbiában egyre többen vesznek részt a demonstrációkon és az emberek mind több városban adnak hangot elégedetlenségüknek.
Szerda este fél 9 után szabadult el a pokol, Belgrád több részén csaptak össze a rendfenntartók a tüntetőkkel, majdnem negyvenen sérültek meg, köztük négy újságíró. Megbuktatni ugyan nem fogják Aleksandar Vucic szerb elnököt a mostani tiltakozáshullámban, nincs olyan társadalmi támogatottságuk a tüntetőknek, főleg fiatalok vonultak utcára, de nagyon kellemetlen az események alakulása az államfő számára, hiszen egészen konkrét mulasztásokkal vádolhatják a kormányt a koronavírus-járvány rendkívül rossz kezelése kapcsán. A kabinet receptje mit sem változott, Nebojsa Stefanovic belügyminiszter az ellenzéket okolta a zavargásokért, amely szerinte erőszakkal akarja átvenni a hatalmat, arról azonban továbbra sem beszélnek a vezetés képviselői, ki a felelős azért, hogy ismét berobbant a járvány, ki engedélyezte, hogy tömegesen lehessenek szurkolók maszk viselése nélkül a stadionok lelátóin, hogy megtarthassák az egyébként teljesen felesleges parlamenti választást egy rendkívül bizonytalan időszakban. A rendőrség valamivel visszafogottabb volt, mint az előző este folyamán, s a tüntetők keménymagja – feltehetően fociszurkolók – nagyban felelős azért, hogy ismét több tucatnyian sérültek meg. Ezúttal azonban két ismert ellenzéki vezető is verést kapott, így Sergej Trifunovic és Sasa Obradovic.
Belgrádban utoljára 2018 végén kezdődött tüntetéshullám, hetente vonultak fel az ellenzékiek, ám a megmozdulásoknak nem lett eredménye, el is haltak a járvány kezdetén. A logika azt mondja, hogy most is ez történik majd, de sok függ attól, mennyire húzódik el a koronavírus-járvány. E tekintetben azonban az adatok továbbra is aggodalomra adnak okot, a napi új fertőzöttek száma meghaladja a 300-at, már 118-an vannak lélegeztetőgépen, Novi Pazar után Belgrádban is az egészségügyi rendszer összeomlása fenyeget. Az is kellemetlen fejlemény a kormány számára, hogy szerda este már sokkal többen tüntettek, mint az előző napon, ráadásul egyre több városban vonultak utcára az emberek, így Újvidéken, Nisben és Kragujevacban. Különösen feszült volt a helyzet a Vajdaság székhelyén, Újvidéken betörték a Szerb Haladó Párt székházának üvegét, az ellenzék azonban állítja, nem ők állnak a rongálás mögött. Nem zárható ki ugyan, hogy provokátorok vegyülnek a tüntetők közé, de ha nem sikerül megfékezni a keménymagot, akkor a megmozdulások nem számíthatnak tömegesebb támogatásra. Nisben viszont végig békés mederben zajlottak a tüntetések, sőt a megmozdulások résztvevői meg is tapsolták a rendőröket, mert a nova.rs portáljának közlése szerint egyszer csak levették a sisakjukat, s úgy döntöttek, nem támadnak rá a tüntetőkre. Ez akár egy repedésre is utalhat a kormányzati gépezetben, de nem valószínű, hogy messzemenő következtetést kell levonni belőle. Vucic pártja, az SNS teljesen áthatja a társadalom minden szegmensét, országszerte mintegy 600 ezer tagja van, így sokan le vannak kötelezve a rezsimnek. Nem olyan a hangulat, mint 2000 októberében, amikor megdöntötték Slobodan Milosevic elnök hatalmát.
Aleksandar Vucic szerb elnök a rendőrök és a hétvégi kijárási tilalom újbóli bevezetése ellen tiltakozó tüntetők előző napi összecsapásán készült képeket mutat be sajtótájékoztatóján Belgrádban
Fotó: Andrej Cukic / MTI/EPA

Eltűnt Szöul polgármestere

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 13:00

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
A rendőrség a városvezető mobiltelefonjának jelei alapján a főváros Szungbuk kerületében kutat Pak Von Szun után.
Eltűnt Szöul polgármestere, és már a rendőrség keresi – adta hírül csütörtökön a hatóság. A rendőrséget Pak Von Szun lánya értesítette csütörtök reggel. A polgármesteri hivatal közölte, hogy Pak valóban nem jelent meg a munkahelyén tisztázatlan okból. A rendőrség Pak mobiltelefonjának jelei alapján Szöul Szungbuk kerületében kutat a polgármester után. Pak ügyvéd és régóta emberi jogi aktivista. Dél-Korea csaknem 10 millió lakosú fővárosát 2011 óta vezeti, tavaly júniusban harmadszor is megválasztották polgármesternek.

Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 09:18
Tüntetés Sydneyben
Fotó: PETER PARKS / AFP
Scott Morrison kormányfő azt is bejelentette: öt évvel meghosszabbították az országban élő hongkongiak vízumát.
Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal az új kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, valamint öt évvel meghosszabbította a területén élő hongkongiak vízumát – jelentette be Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön. A hosszabbítás körülbelül tízezer hongkongit érint. Morrison hozzátette, hogy
a tanulmányi vagy ideiglenes munkaügyi vízummal rendelkezőknek is lehetősége van az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. A vitatott törvény miatt veszélyeztetett hongkongiaknak pedig rendkívüli vízumot biztosítanak.

Az intézkedésekről az illetékes hongkongi és kínai hatóságokat is értesítették. Az ausztrál miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy az új kínai nemzetbiztonsági törvény alapvetően megváltoztatta a jogi környezetet. Morrison szerint
a jogszabály aláássa az „egy ország, két rendszer” elvét, Hongkong alaptörvényét és a britek távozásával a városnak biztosított széleskörű önrendelkezési jogokat.

Nem Ausztrália volt az első, amely felmondta a Hongkonggal kötött kiadatási megállapodását. A sort Kanada nyitotta meg múlt pénteken, amely egyúttal felszámolta a katonailag érzékeny árucikkek hongkongi exportját. Új-Zéland csütörtökön bejelentette, hogy felülvizsgálja kapcsolatát Hongkonggal, beleértve kiadatási egyezményét, a stratégiai termékek exportját és az utazási figyelmeztetéseket. A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát. Ausztrália és legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína között feszült a viszony azóta, hogy a canberrai kormány független vizsgálatot követelt a koronavírus eredetének felderítése érdekében. Peking válaszul kémkedéssel és a kínaiak hátrányos megkülönböztetésével vádolta meg Ausztráliát, és figyelmeztetést adott ki az országba készülő kínai diákoknak és turistáknak. Kína emellett kereskedelmi szankciókkal sújtott egyes ausztrál termékeket, és kábítószer-kereskedelem miatt halálra ítélt egy ausztrál állampolgárt.