Előfizetés

Eltűnt Szöul polgármestere

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 13:00

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
A rendőrség a városvezető mobiltelefonjának jelei alapján a főváros Szungbuk kerületében kutat Pak Von Szun után.
Eltűnt Szöul polgármestere, és már a rendőrség keresi – adta hírül csütörtökön a hatóság. A rendőrséget Pak Von Szun lánya értesítette csütörtök reggel. A polgármesteri hivatal közölte, hogy Pak valóban nem jelent meg a munkahelyén tisztázatlan okból. A rendőrség Pak mobiltelefonjának jelei alapján Szöul Szungbuk kerületében kutat a polgármester után. Pak ügyvéd és régóta emberi jogi aktivista. Dél-Korea csaknem 10 millió lakosú fővárosát 2011 óta vezeti, tavaly júniusban harmadszor is megválasztották polgármesternek.

Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 09:18
Tüntetés Sydneyben
Fotó: PETER PARKS / AFP
Scott Morrison kormányfő azt is bejelentette: öt évvel meghosszabbították az országban élő hongkongiak vízumát.
Ausztrália hatályon kívül helyezte kiadatási egyezményét Hongkonggal az új kínai nemzetbiztonsági törvény miatt, valamint öt évvel meghosszabbította a területén élő hongkongiak vízumát – jelentette be Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön. A hosszabbítás körülbelül tízezer hongkongit érint. Morrison hozzátette, hogy
a tanulmányi vagy ideiglenes munkaügyi vízummal rendelkezőknek is lehetősége van az állandó tartózkodási engedély megszerzésére. A vitatott törvény miatt veszélyeztetett hongkongiaknak pedig rendkívüli vízumot biztosítanak.

Az intézkedésekről az illetékes hongkongi és kínai hatóságokat is értesítették. Az ausztrál miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy az új kínai nemzetbiztonsági törvény alapvetően megváltoztatta a jogi környezetet. Morrison szerint
a jogszabály aláássa az „egy ország, két rendszer” elvét, Hongkong alaptörvényét és a britek távozásával a városnak biztosított széleskörű önrendelkezési jogokat.

Nem Ausztrália volt az első, amely felmondta a Hongkonggal kötött kiadatási megállapodását. A sort Kanada nyitotta meg múlt pénteken, amely egyúttal felszámolta a katonailag érzékeny árucikkek hongkongi exportját. Új-Zéland csütörtökön bejelentette, hogy felülvizsgálja kapcsolatát Hongkonggal, beleértve kiadatási egyezményét, a stratégiai termékek exportját és az utazási figyelmeztetéseket. A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvényt Hongkongra szabottan dolgozták ki. A jogszabály a jogsértések négy kategóriájaként a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást sorolja fel, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A törvény ellen számos külföldi kormányzat és nemzetközi szervezet emelt szót, attól tartva, hogy tovább gyengítheti a hongkongi autonómiát. Ausztrália és legfontosabb kereskedelmi partnere, Kína között feszült a viszony azóta, hogy a canberrai kormány független vizsgálatot követelt a koronavírus eredetének felderítése érdekében. Peking válaszul kémkedéssel és a kínaiak hátrányos megkülönböztetésével vádolta meg Ausztráliát, és figyelmeztetést adott ki az országba készülő kínai diákoknak és turistáknak. Kína emellett kereskedelmi szankciókkal sújtott egyes ausztrál termékeket, és kábítószer-kereskedelem miatt halálra ítélt egy ausztrál állampolgárt.

Otthonánál csaptak le a kommandósok a habarovszki kormányzóra

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 09:15

Fotó: Grigoriy Sisoev / AFP
Szergej Furgalt másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságok megszervezése és gyilkossági kísérlet gyanúja miatt vették őrizetbe.
Másfél évtizeddel ezelőtti gyilkosságok megszervezése és gyilkossági kísérlet gyanúja miatt őrizetbe vették csütörtökön Szergej Furgalt, az orosz távol-keleti Habarovszki terület kormányzóját. Furgalt reggel az otthonánál fogták el kommandósok, amikor a munkahelyére készült indulni. Az akcióról készült videofelvételeket bemutatták a televízióban. Szvetlana Petrenko, a kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője közölte: a politikust azzal gyanúsították meg, hogy 2004-2005-ben több üzletember meggyilkolását szervezte meg. Az üggyel kapcsolatban korábban már négy embert letartóztattak. A szóvivő elmondta, hogy a Furgal elleni gyanú egyebek között bérgyilkosságra, banditizmusra zsarolásra és gyilkossági kísérletre is kiterjed. A politikust kormányzónak a nacionalista-jobboldali Liberális Demokrata Párt színeiben, 2018-ban a szavazatok csaknem 70 százalékával választották meg, a kormánypárt, az Egységes Oroszország jelöltjével szemben.