Előfizetés

Szabad szemmel: félreérthetetlen üzenetet küldött Merkel a magyar és a lengyel vezetésnek

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2020.07.09. 07:05

Nemzetközi sajtószemle, 2020. július 9.
FAZ A német kancellár azért ment Brüsszelbe, hogy ismertesse, milyen programot dolgozott ki Németország az unió soros elnökeként a mostani félévre, főként a kontinens gazdaságának helyreállítására, beszédét mégis azzal kezdte, hogy a polgári és szabadságjogok a legfőbb jót képezik a földrészen. Mondta ezt hangsúlyozottan olyanként, aki 35 évet élt le az NDK-ban, a „rabság rendszerében”. Kiemelte, hogy a járvány ürügyén sem lehet kibillenteni sarkukból a demokratikus elveket. A lap hozzáfűzte, hogy ennél a pontnál a legtöbb képviselő alighanem Magyarországra gondolt, miután Orbán Viktor a rendkívüli állapotot kihasználva tovább korlátozta az újságírók lehetőségeit, miközben az ország ellen – az EP kezdeményezésére – jogállami eljárás zajlik.  Angela Merkel rámutatott, hogy éppen az alapjogok tartják össze az EU-t. Azok nem hogy szűkítenék a tagállamok mozgásterét, hanem éppen ellenkezőleg cselekvési lehetőséget adnak nekik egy globalizált világban. Megállapította, hogy a demokrácia alapja a nyilvános, kritikus vita. És nem jogállam az, ahol nem kívánatosak az ellenzéki hangok, nem kérnek a társadalmi, kulturális vagy vallási sokszínűségből. Amikor a kormányfő kifejtette hitvallását a nacionalizmus ellen, többször is spontán taps szakította félbe beszédét. Amit mondott, az himnusz volt Európáért, úgyhogy a végén az egész terem felállva ünnepelte. Ugyanakkor hozzászólásában a román Dacian Ciolos, a liberális frakció vezetője arra figyelmeztetett, hogy éppen a jogállam húzhatja a rövidebbet, amikor a tagállamok igyekeznek dűlőre jutni a következő hosszú távú költségvetésről, illetve a gazdasági újjáépítési csomagról. Emlékeztetett arra, hogy a pártcsaládok a Bizottsággal együtt azon vannak: tartsák vissza a támogatások egy részét, ha valamelyik kormány megszegi a demokratikus normákat. Előzőleg Merkel felszólalása alapján úgy lehetett érteni: a kancellár azt szeretné, ha előbb a pénzügyi keretekben állapodnának meg, vagyis mintha a demokratikus feltételeket nem akarná megtárgyalni a jövő hét végén esedékes csúcson. Merthogy az akadályozza az egyezséget, hiszen a magyarok, lengyelek, csehek és mások külön véleményen vannak a jogállam dolgában.
Süddeutsche Zeitung Merkel felszólalását követően Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, a CSU 2. embere megismételte, hogy az EU nem pénzkiadó automata, vagyis hogy szigorúan ellenőrizni kell a támogatások felhasználását és ragaszkodni kell a jogállam betartásához. A szociáldemokrata Katarina Barley, a kancellár korábbi igazságügyi minisztere olyan szankciós mechanizmust sürgetett, amely hatásos és megbünteti azokat a kormányokat, amelyek kötőfékre akarják venni az igazságszolgáltatást, valamint a sajtót. Ugyanakkor több képviselő is néven nevezte Orbán Viktort, mármint hogy meg kell vonni tőle a szubvenciók bizonyos hányadát, mivel aláássa a magyar demokráciát. Válaszában a miniszterelnök azt ígérte neki, hogy szívén fogja viselni a jogállamiság témakörét. Sőt, ez a kérdés feltétlen elsőbbséget élvez, a német vezetés nyíltan szóba kívánja hozni a véleménykülönbségeket.
Die Welt A konzervatív lap úgy értékeli, hogy a kancellár világosan beszólt a magyar és a lengyel vezetésnek, miután meglepte a világot azzal, hogy egész beszéde védőbeszéd volt a jogállam, az alapjogok és az európai értékek mellett. Hogy ezt ilyen mértékben kiemelte, azt nem érthetik félre az olyan tagok, mint Budapest és Varsó, ahol megsértik az alapvető jogokat és veszélyben van a bíróságok függetlensége. Merkel tudja, hogy ez a téma mennyire fontos az EP-nek. A hitvallás kinyilatkoztatásával azonban cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy a német elnökség során háttérbe szorulhat a jogállamiság. A beszéd határozottan szembement ezekkel a nézetekkel.
Süddeutsche Zeitung A kommentár azt tartja a legfontosabbnak Merkel brüsszeli felszólalásából, hogy a politikus síkra szállt az emberi és polgárjogok mellett. A legtalálóbb szavakat használta, de amit mondott, az Európában korántsem magától értetődő. Tessék csak Orbán Viktor mind inkább tekintélyelvű uralmára vagy a lengyel Jog és Igazságosságra gondolni. Ezért fontos – húzza alá a lap –, hogy a szép gondolatokat tettek kövessék. A Bizottság azt javasolja, hogy a jövőben attól tegyék függővé a támogatásokat, működik-e a célországokban a jogállam. Ez ugyanis jótékony hatást gyakorolna Budapestre és Varsóra. Ám nagy a veszély, hogy a kikötés zátonyra fut a keleti tagok ellenállásán. A német miniszterelnöknek harcolnia kell demokratikus kritériumokért, különben minden marad a fennkölt szavaknál.
Spiegel A német kormányfő távpárbajt vívott a populistákkal, amikor kifejtette, hogy Európának nem csupán a vírussal, hanem a demagógiával is meg kell küzdenie. Úgy írta le a helyzetet, hogy a válság megmutatta, hol vannak a tényeket tagadó populisták határai. Hiszen „hazugsággal és szándékos félretájékoztatással nem lehet térdre kényszeríteni a kórokozót, mint ahogy gyűlölettel és uszítással sem. A demokráciában az igazságra és átláthatóságra van szükség”. A képviselők úgy vették, hogy szavai támadást jelentenek Trump és Johnson, vagyis azok ellen, akik nem veszik komolyan a Covid-19-et és ily módon veszélybe sodorják polgáraikat. De ugyanúgy szóltak az Orbán-féléknek, akik a betegség okozta félelmet lovagolják meg, hogy szűkítsék a polgári szabadságjogokat. Merkel hozzáfűzte ugyanakkor, hogy nem szabad naivnak lenni, mert sok tagországban Európa ellenfelei csak arra várnak, hogy saját céljaikra aknázzák ki a mostani bajt. Vagyis helyesen írta körbe, hogy a német elnökség legfőbb feladata: kivezetni a földrészt a válságból és megmutatni a populistáknak, mire is képes az EU. Brüsszel a következő hetekben-hónapban igen fontos döntések előtt áll.
Bloomberg Az EU egyszerre birkózik a 2027-ig érvényes költségvetés tervezetével, valamint a gazdaság helyreállításának elképzelésével, ám éppen ez a két téma megfelelő eszközt ad a kezébe főként Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, ahol porladnak szét a demokratikus normák. Brüsszelben tegnap különben Merkel után Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szolidaritást sürgetett. Egyben jelezte, hogy az alapok folyósítását feltételekhez kötik.
Politico A budapesti online konferencián az Európai Néppárt illiberális lázadói körvonalazták politikai víziójukat: az első számú üzenet az volt, hogy a földrész nyugati fele ne oktassa ki a keletieket. Azaz hagyjatok békén bennünket, ha azt akarjátok, hogy benn maradjunk a szervezetben. Az Orbán, Vucsics és Jansa fémjelezte tanácskozást az EPP létrejöttének 44. évfordulója alkalmából rendezték meg, igen sokatmondóan „Európa cenzúrázatlanul” címmel. A házigazda azt hangoztatta, hogy a Nyugat ne kényszerítse rá nézeteit a keleti országokra, mert különben nem marad egyben az unió. Azaz ne mondják meg, miként éljenek a kontinens keleti felén. Ugyanezt szorgalmazta a szerb elnök is, hozzátéve, hogy az embereknek tele van a hócipőjük az állítólagos szakértők ostoba állításaival. Merthogy a népek maguk akarják eldönteni, melyik jövő a legjobb számukra. Orbán azon ügyködik, hogy még inkább jobbra tolja a pártcsaládot. Szerinte egyes jobbközép politikusok átveszik a balliberálisok Európa-képét. Ezúttal egészen pontosan azt fejtegette, hogy van egy „fél-marxista elgondolás a kontinens sorsáról. Ennek része, hogy bizonyos politikusok a multikulturalizmust, a bevándorlást, a családellenességet nyomatják. Meg akarnak szabadulni a nemzet és a nemzetállam koncepciójától, számukra közömbösek a keresztény társadalmi tanítások. Ezeket a nézeteket időnként még a Néppártban is átveszik”. Ugyanakkor jelezte, hogy szeretné, ha a pártcsalád szabná meg az új európai stratégiát. A konferencián jelen volt a francia republikánusok egyik EP-képviselője is, amit az EPP egyik munkatársa némileg meglepőnek nevezett, merthogy Bellamy jó kapcsolatokat tart fenn a szövetség fő áramlatának pártjaival.
Der Standard A Riporterek Határok Nélkül osztrák tagozata bírálja a bécsi magyar nagykövetet, amiért az nemrégiben a Budapest által indított kampány részeként bocsánatkérésre szólított fel egy sor osztrák sajtóorgánumot. Az állásfoglalás szerint Nagy Andor tekintélyelvű és elfogult módon járt el, amikor levélben sürgette a többi közt a Standardot és az osztrák hírügynökséget: kövessék meg az Orbán-kabinetet, illetve a magyar népet, miután bírálták a felhatalmazási törvényt. Az üzenet, amelyet a nagykövetség honlapjára is kitettek, hangsúlyozta, hogy a jelentések félrevezették az olvasókat, illetve tudatosan hamis képet terjesztettek Magyarországról. A mostani válasz úgy értékeli, hogy a diplomata megpróbált gátat vetni a külföldi sajtóban megjelent kritikáknak. Azt üzeni, hogy a hatalom határozza meg, mi az igaz. Aki ellentmond, azt megbüntetik, nyilvánosan pellengérre állítják, megrendszabályozzák. Az üzenet egyben utal arra, hogy Magyarország már csupán a 89. helyet foglalja el a sajtószabadság állapota alapján a Riporterek Határok Nélkül 180-as listáján, továbbá hogy az Index a függetlenségéért küzd.  
Spiegel Közvetlenül a lengyel elnökválasztás vasárnapi döntő fordulója előtt tovább éleződik a vita Lengyelország és Németország között, mivel a hivatalban lévő államfő úgy véli, hogy a német sajtó próbálja megakadályozni győzelmét. A legutolsó fejlemény az, hogy Varsóban beidézték a Külügyminisztériumba a német nagykövetség ügyvivőjét, akivel az illetékes államtitkár azt közölte, hogy egy sor német jelentés manipulált és a kihívónak, a varsói polgármesternek kedvezett. Mint emlékezetes, Duda előzőleg név szerint támadta a Die Welt tudósítóját, és külügyi vezető most megismételte vele szemben az elfogultság vádját. A lap emlékeztet arra, hogy a nem egészen két hete lezajlott első kör előtt a Riporterek Határok Nélkül viszont azt kifogásolta: a lengyel közmédia meg nem engedett módon támogatja a jelenlegi elnököt. Lengyelország a 62. helyet foglalja el az NGO összesítésében a média függetlensége alapján. Az előrejelzések szerint egyébként vasárnap rendkívül szoros verseny várható, de ha Trzaskowski kerekedik felül, az nem sok jót ígér a PiS-nek a 2023-as választások előtt. Viszont ha veszít, az jócskán megerősíti a kormánypárt pozícióit.

Meghaladta a 12 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 06:51

Fotó: Naoya Masuda / AFP / Yomiuri
Már 548 914 ember halt meg a járvány következtében.
A világon 12 012 720 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 548 914, a gyógyultaké pedig 6 562 679 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtöki adatai szerint. Egy nappal korábban még 11 799 443 fertőzött szerepelt az összesítésben, 543 558 volt a halálos áldozatok és 6 424 448 a gyógyultak száma. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 3 054 695 fertőzött van, 132 299-en haltak meg, 953 420-an meggyógyultak. Brazíliában 1 713 160 fertőzöttről, 67 964 halálos áldozatról és 1 139 844 gyógyultról tudni. Indiában 742 417 fertőzöttet, 20 642 halálos áldozatot és 456 831 gyógyultat jegyeztek fel. Oroszországban 699 749-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 10 650-re, a gyógyultaké 471 718-ra. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 288 511, 44 602-en haltak meg a betegségben és 1378-an gyógyultak ki belőle. Spanyolországban 252 513 fertőzöttet, 28 396 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. Iránban 248 379 fertőzöttet, 12 084 halálesetet és 209 463 gyógyultat tartanak számon. Olaszországban a fertőzöttek száma 242 149, a halálos áldozatoké 34 914, és 193 640-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Törökországban 208 938 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 5282, a gyógyultaké 187 511. Franciaországban 206 072 fertőzöttről, 29 936 halálos áldozatról és 77 780 gyógyultról tudni. Németországban 198 699 a fertőzöttek száma, 9046 a halottaké, 183 153-an meggyógyultak. Kanadában 108 344 fertőzöttet, 8786 halálos áldozatot és 71 805 gyógyultat tartottak számon. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 84 950 fertőzéses esetet tartottak nyilván csütörtök reggel, valamint 4641 halálos áldozatot és 79 802 felépültet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Trump volt tanácsadójának és a brazil elnök két fiának a fiókjait is törölte a Facebook

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.09. 06:20
Roger Stone, Donald Trump amerikai elnök egyik korábbi tanácsadója
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Roger Stone „nem megfelelő magatartást” tanúsított és az oldalán „félrevezető információkat” tett közzé.
A Facebok eltávolította Donald Trump amerikai elnök egyik korábbi tanácsadója, Roger Stone, valamint Jair Bolsonaro brazil elnök két fiának fiókjait – jelentette be szerdán Nathaniel Gleicher, a Facebook internetbiztonságért felelős vezetője. Az indoklás szerint
Roger Stone „nem megfelelő magatartást” tanúsított és az oldalán „félrevezető információkat” tett közzé.

Stone, akinek a jövő héten kell börtönbe vonulnia 40 hónapos büntetésének letöltésére, a Facebookhoz tartozó Instagramon is naponta jelentetett meg bejegyzést arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesz a börtönbe vonulás elkerüléséért és azért, hogy kegyelmet kapjon az elnöktől. Bejegyzései szerda este már sem a Facebookon, sem az Instagramon nem voltak elérhetőek. Gleicher szerint egy sor, hamis információkat közlő más oldalt és egy Facebook-csoportot is létrehoztak, amelyek mindegyike valamilyen módon kötődött Stone-hoz. A Facebook-vezető nem közölt erről részleteket, csupán annyit szögezett le:
az oldalakról kiderült, hogy hamisak, létrehozóik közül néhányan floridai állampolgárokként tüntették fel magukat, és dicsérő bejegyzéseket tettek közzé Stone-ról, vagy saját, szintén Stone-t dicsérő Facebook-bejegyzéseiket kommentálták pozitívan, azt a benyomást keltve így, mintha a volt tanácsadó népszerű ember volna.

A Facebook vizsgálódásai szerint az az eltávolított Facebook-csoport, amelynek Roger Stone is tagja volt, 2015 és 2017 között nagyon aktív volt, rendszeresen tett közzé információkat és kommentárokat. A többi között beszámolt a floridai helyi politikáról, reklámozta Stone könyveit, vagy népszerűsítette a WikiLeaks kiszivárogtató portálnak Hillary Clinton, a demokraták 2016-os elnökjelöltje számítógépéről meghackelt elektronikus leveleit. A csoport 2018-tól inkább hallgatott, majd 2019 novemberében ismét rövid időre aktivizálódott. Akkor ítélték ugyanis 40 hónapig tartó börtönbüntetésre Stone-t azért, mert az oroszoknak a 2016-os amerikai választások idején játszott szerepét vizsgáló Mueller-bizottság és a kongresszus előtt hamis állításokat tett, továbbá tanúkat akart befolyásolni. Közleményében Gleicher leszögezte: nemcsak a hamis oldalakat, hanem a már nem aktív Facebook-csoportot is eltávolítják, mert a médiavállalat megfigyelései szerint egyeztetve tették közzé bejegyzéseiket. Utalt a vállalatvezető arra is, hogy Stone Facebook-csoportja korábban kapcsolatban állt egy Proud Boys (Büszke Fiúk) nevű szélsőjobboldali csoporttal is, amelyet már 2018-ban kitiltottak a platformról. Roger Stone szerda este közleményben utasította vissza, hogy köze lett volna a sajátján kívül más Facebook-oldalakhoz is. Ez "határozottan és bizonyíthatóan hamis állítás" - fogalmazott. Hozzátette:
„a cenzúra még eklatánsabb megnyilvánulása, hogy kitiltanak olyan embereket, akik esetleg úgy döntöttek, hogy válaszolnak általam közzétett bejegyzésekre”.

Az amerikai médiaóriás szerdán eltávolított más, álláspontja szerint félrevezető információkat közlő oldalakat is, köztük Jair Bolsonaro brazil elnök munkatársainak és két fia, illetve az ő munkatársaik oldalait.
Bolsonaro két fiát és követőiket a Facebook szintén azzal vádolta meg, hogy egyeztetett kampányt folytatnak a platformon apjuk népszerűsítésére, és politikai vetélytársai lejáratására.

Az ötgyermekes brazil elnök két fia szintén politikus: Eduardo Bolsonaro képviselő, Flavio Bolsonaro pedig szenátor.