Előfizetés

"Orbán Viktor valamiért gyűlöli a fákat"

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.07.08. 21:03

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Óriási emberlánccal tiltakoztak az Óbudai-szigetre tervezett védmű ellen.
- Orbán Viktor valamiért gyűlöli a fákat. Láttuk már korábban mit jelent az, ha a kormány szemet vet egy parkra. Láttuk mit tettek az Orczy-parkkal, a Városligettel és tudjuk mire készültek a Római-parton. S most már azt is tudjuk, hogy mit terveznek a Hajógyári-szigeten – jelentette ki Szabó Tímea (Párbeszéd) Óbuda-Békásmegyer országgyűlési képviselője az Óbudai-szigeten szerdán rendezett élőláncos tiltakozás elé szervezett sajtótájékoztatóján. A politikus szerint szó sincs a Hadrianus-palota helyreállításáról és még csak nem is a tervezett kajak-kenu központ miatt vennék körbe gáttal a szigetet: az ezer fa kivágásával, a több százezer család és kutyájának szabadidős helyszínéül szolgáló szigetre lakóparkot terveznének a luxusterepjárós NER lovagoknak, mint ahogy arra készültek a Római-parton is. Szabó Tímea szerint Orbán Viktornak több esze lehetne annál, hogy újra szembemegy azokkal, akik korábban már sikerrel akadályoztak meg egy természetkárosító gátépítést. A Római-part után megfogjuk védeni a Hajógyári-szigetet is – mondta a zöldpárti politikus, aki a sziget beépítésének megakadályozását már csak azért is igen fontosnak tartja, mert Európában Budapest az egyik olyan város, ahol leginkább emelkedett a hőmérséklet az elmúlt években. Innen folytatta a Nagyrét másik oldalán Kiss László (Demokratikus Koalíció) III. kerületi polgármester, aki szerint sokfélék vagyunk, sokféle pártot támogatunk, de abban mindenki egyetért, hogy egy élhetőbb várost akarunk a gyerekeinkre hagyni. Ehhez pedig az kell, hogy ne a betondzsungel legyen az egyetlen valóság. A kerületi önkormányzat minden eszközzel meg fogja akadályozni a sziget beépítését. A városfejlesztési bizottság mai ülésén úgy döntött, hogy nem támogatja a sziget funkcióváltását. Maradjon meg szabadidős, rekreációs területnek. - A védműhöz készült dokumentáció szerint a sziget jelenleg kihasználatlan. Valóban az? - tette fel a kérdést a Nagyréten összegyűlt több száz fős tömegnek Kiss László. Szerinte nagyon sokan használják nap, mint nap. Intő jelnek tartja, hogy a védműhöz készült dokumentáció szerint 5 százalékkal magasabb beépítettség 12 milliárd forintos hasznot hajtana. De vajon kinek? - vetette fel. Kiss László levélben kért tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől a kormány szigettel kapcsolatos terveiről. A tárcavezetőhöz fordultak a hajógyári kutyások is, arra kérve, hogy a K-hídtól északra lévő területet hagyják meg úgy, ahogy van, hiszen Budapesten az elmúlt 2 évben egymillióval nőtt a négylábúak száma, miközben alig van kutyafuttató vagy póráz nélkül használható zöldterület. A rendezvény végén a tiltakozók egymás kezét fogva hatalmas kört alkottak a Nagyrét köré.

Koronavírus Sátoraljaújhelyen: többen hazautaztak megfigyelésre a Rákóczi Szövetség táborából

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.08. 20:04
Két táborozó már a Szent László kórházban van
Fotó: Béres Márton / Népszava
Két fertőzöttet a Szent László kórházba szállítottak.
Megfigyelésre többen hazautaztak a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborából, mert egy magyar és egy szerb koronavírus-fertőzött táborozóval érintkeztek - közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Közleményük szerint a 250 résztvevős táborban két koronavírusos beteget azonosítottak, őket a budapesti Szent László kórházba szállították. Amint azt a Népszava a hvg.hu értesülése nyomán szerda reggel megírta, két koronavírusos beteg volt a sátoraljaújhelyi táborban. A Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Középiskolások Tábora hétfőn kezdődött és vasárnapig tart. A keddi városnézés közben derült ki, hogy egy délvidéki tanár és diák tesztje pozitív lett.A táborozók az anyaországból, a Felvidékről, Erdélyből és a Délvidékről érkeztek, Kárpátaljáról a járványhelyzet miatt csak felnőttek vesznek részt a programokon. A járványügyi hatóság ismertette helyszíni intézkedésként elvégezték a kontaktkutatást. A fertőzöttekkel szorosan érintkezőket elkülönítették, majd húsz délvidékit busszal hazaszállítottak, 27 magyarnak pedig otthoni megfigyelést írtak elő. Azon további táborozókat és a személyzet tagjai közül azokat, akiknél felmerül a szoros kontaktus a fertőzöttekkel, szintén otthonukban figyelik meg – tették hozzá.

Kaleta-ügy: szigorítana az MSZP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 19:08
Mesterházy Attila és Szakács László
Fotó: MSZP
Azt is szeretnék, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek egész életükben legyen nyilvános a priuszuk.
Az MSZP kezdeményezi a közszereplőként elkövetett bűncselekmények arányos, minősített esetként történő szigorítását, tekintettel Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofil-ügyére – jelentette be szerdán online sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az Országgyűlés Külügyi bizottságának alelnöke és Szakács László a szocialisták alelnöke. – A rendszer működésével baj van, ha ilyen enyhe ítélet születhetett azután, hogy valaki csaknem húszezer pedofil képet rendszerezett a hivatali számítógépén – emelte ki Mesterházy Attila, aki szerint Kaleta Gábor aránytalanul alacsony, nevetséges büntetést kapott, és még a közügyektől sem tiltották el. Az elsőfokú  bírósági ítéletről a Népszava is beszámolt, mint ahogy arról is, az ügy másodfokon folytatódik, miután az ügyészség nem fellebbezett, de a laptopján gyermekpornográf-képeket tárolt vádlott igen.    – Ráadásul, itt az Információs Hivatal ezt a nagykövetet minden átvilágításon simán átengedte, csak a külföldi szolgálatok tudták felgöngyölíteni a tetteit, ami nagyon rossz fényt vet hazánkra – mondta Mesterházy, hozzátéve:
„Mi azt gondoljuk, hogy ha valaki bűncselekményeket hivatalos személyként követ el, azt még súlyosabban kelljen büntetni. Ne legyen enyhítő körülmény, hogy valaki ezt közszolgaként követi el.”

Ezért az MSZP azt kezdeményezi, hogy üljön össze az Országgyűlés igazságügyi bizottsága „és azonnal változtasson ezeken a jogszabályokon”. Szakács László ezzel kapcsolatban azt jelezte: még két javaslatban foglalják majd össze, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek egész életükben legyen nyilvános a priuszuk. Szerinte az ilyen adatbázisok tőlünk nyugatabbra már beváltak.
„Felszólítjuk az igazságügy-minisztert, hogy a benyújtott országgyűlési határozati javaslatainknak megfelelően készítse elő a vonatkozó törvények módosítását és azt nyújtsa be a parlamentnek”

– jelentette ki az MSZP alelnöke.