Előfizetés

Túl súlyosnak érzi büntetését, fellebbezett a 19 ezer pedofil kép birtoklása miatt elítélt Kaleta Gábor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 09:39
Ítélethirdetés
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az ügyvédje szerint mélyen vallásos, bűneit bánó mintajogász nem fogadja el az egyéves, felfüggesztett börtönt.
Fellebbezett az elsőfokú bírósági ítéltet ellen a rengeteg pedofil fotóval és pornóvideóval lebuktatott volt perui nagykövet. Mint a Népszava is megírta, Kaleta Gábort bűnei miatt július elsején első fokon egy év, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre, és 540 ezer forint befizetésére ítélte Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB). Bár a korábbi előkészítő tárgyaláson Kaleta elfogadta az ügyészség ajánlatát és beismerte bűnösségét – ezzel elérve, hogy ne legyen bizonyítási eljárás - most mégis soknak tartja büntetését. A HVG ugyanis a Fővárosi Törvényszéktől megtudta, 
az ítélet ellen Kaleta védője enyhítésért fellebbezett, ezért az ügy másodfokon folytatódik.

Kaleta Gábor korábban, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Emlékeztetőül: Kaleta Gábor laptopján 19 ezer pedofil tartalmú felvételt találtak, ezek egy része gyerekek megerőszakolását mutatta be. A férfit ugyanakkor teljes csendben hozták haza a külügyi titkosszolgálat munkatársai, és az ellene folyó hatósági eljárást sem verték éppen nagydobra.  A bírósági tárgyalás során a volt nagykövet ügyvédje, Mester Csaba mélyen vallásos, bűneit nagyon sajnáló, a hazáját híven szolgáló mintajogászként mutatta be védencét, azt is felhozva, hogy a férfi 30 kilót fogyott az elmúlt időszakban. 
A 444.hu egyébként éppen szerdán írt arról, hogy Kaleta Gábor lebuktatott sorstársai sokkal keményebb büntetéseket is kaptak - legalábbis az  Egyesült Államokban: sok-sok amerikai elkövetőt, aki "csak nézte" a felvételeket, amelyeken többek között megerőszakolnak gyerekeket, legalább 5 évre börtönbe küldött a bíróság - és a büntetést nem függesztette fel. A volt nagykövet ügyében hozott ítéletet a közvélemény túl enyhének is találta, és sokan támadták miatta a bíróságot- élükön a fideszes Deutsch Tamással. Az ítélőtestület ugyanakkor nem adhat súlyosabb büntetést, mint amit a vádhatóság kérne, Kaleta Gábor ítéletével pedig a volt fideszes Polt Péter vezette ügyészség kifejezetten elégedett volt.

Lényegében a gyerek segítségével építenek adatbázist az Erzsébet-táborokban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.08. 09:11

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A PDSZ aggódik, a hivatalos verzió szerint minden a legnagyobb rendben.
Aggályos tartalmú, érzékeny adatokra rákérdező kérdőívet töltetnek ki az Erzsébet-táborokban a gyerekekkel, írja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetére (PDSZ) hivatkozva az Index. A PDSZ által közzétett képeken a címet követő négyoldalas kérdéssor első fele rögzíti a kitöltő gyerekek adatait – nemét, életkorát, lakóhelyét, irányítószámát, testvérei számát – és a vele egyháztartásban élőkről is begyűjt információkat (például hogy kivel él együtt, mekkora házban laknak, van-e a családban autó, milyen végzettsége van a szüleinek).  A kérdőív második részében a kitöltő gyerekeknek azt kell megmondaniuk, hogy hogyan érzik magukat, hányasra osztályoznák a szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket, osztálytársaikat, tanáraikat és a barátaikat, hogy milyen a kapcsolatuk a fent felsorolt emberekkel/embercsoportokkal, és hogy kire számíthatnak bizonyos helyzetekben (például, ha segítségre vagy tanácsra van szükségük), illetve  hogy milyen gyakran szoktak bizonyos dolgokat csinálni (például sírni, vagy facebookozni). A kérdéssor arra is kíváncsi, hogy a gyerekek hogy érezték magukat tavasszal, amikor zárva voltak az iskolák és otthon kellett tanulniuk. A szakszervezetnek módszertani és adatkezelési aggályai is vannak a kérdőívekkel kapcsolatban. Azt írják "olyan szubjektív tapasztalatokra, érzelmi viszonyulásokra is rákérdeznek a felmérés készítői, amelyek amellett, hogy szigorúan bizalmas információk, egy sima bekarikázós kérdőíven nem is igazán mérhetők fel szakszerűen". Emellett azt is problémásnak találják, hogy az elvileg önkéntesen, szülői beleegyezéssel kitöltendő kérdőívekről nem lehet tudni, hogy milyen célból és kinek gyűjtenek adatokat.

Egy hónap, és nincs tovább: így dől el 19 ezer közalkalmazott sorsa

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.08. 09:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Közeleg a határidő, amikor sok-sok könyvtáros, múzeumi dolgozó kap egy visszautasítható ajánlatot.
Augusztus 15-ig el kell ajánlatot tegyenek a könyv -és levéltárak, múzeumok a náluk dolgozó kulturális közalkalmazottaknak a folytatásra – november elsejével ugyanis közel 20 ezer ilyen alkalmazott közalkalmazottat terelt a kormány a munkaerőpiacra. 

Kitolták az ajánlattételi határidőt

A tízezrek jövőjét érintő döntést május 19-én, az ellenzék nem szavazatainak ellenében fogadta el az Országgyűlés fideszes kétharmada. A törvény szerint a munkaadók új, piaci alapú munkaajánlatot kell tegyenek a közalkalmazottakra – amit a dolgozó október végéig vagy elfogad, vagy nem - az ajánlattétel határidejét pedig először július 15-ben határozták meg.
Egy feltűnésmentes törvénymódosítás azonban egy hónappal későbbre, augusztus 15-re tolta ki ezt az ajánlattételi határidőt.

A változást az LMP-s Ungár Péter vette észre – érdeklődött is miatta az az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, bár a jelek szerint félreérthette a módosítás lényegét. Az Emmi részéről Rétvári Bence államtitkár reagált, jelezve, hogy nem a szféra leépítésének határideje változott, az továbbra is október 31. marad.

A szakmai tiltakozás sem érdekelte őket

Mint arról korábban írtunk, kulturális közalkalmazotti réteg felszámolását teljesen váratlanul dobta be kormány. A tervezet véleményezésére a húsvéti hétvégét is beleszámolva elegánsan három és fél napot adtak, aztán a javaslatot a szakma tiltakozása ellenére is benyújtották parlamentnek. Az Orbán-kabinet szerint az érintett 19 ezer dolgozó csak versenyképesebb helyzetbe kerül a munkaerőpiacon – ami mellé 6 százalékos béremelést is ígértek - a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) azonban nincs elragadtatva a változástól; hogy miért nem, arról itt írtunk bővebben.

Adósságrendezés, NER-módra

A megoldást a piaci versenyben látó kormány 2017-ben még teljesen másként látta a kulturális közalkalmazottak helyzetét: Hoppál Péter korábbi kulturális államtitkár akkor még 15 százalékos bérpótlékot ígért az ágazat dolgozóinak, és
elismerte, hogy a kulturális ágazatban dolgozók bérfejlesztése mindeddig a kormányzat adóssága volt, hiszen ott utoljára 2008-ban történt emelés.

Úgy tűnik, ezt az adósságot most egyszerűbbnek látják a teljes ágazat szélnek eresztésével rendezni.