Előfizetés

Karácsony: Továbbra sem dőlhetünk hátra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 17:06

Fotó: Népszava
„A koronavírus addig velünk lesz, hol járványként, hol járványveszélyként, amíg nem lesz rá hatékony védőoltás” – figyelmeztetett a főpolgármester.
„Bár nagyon örülök annak, hogy ma nem regisztráltak új fertőzést Budapesten, továbbra sem dőlhetünk hátra. A koronavírus addig velünk lesz, hol járványként, hol járványveszélyként, amíg nem lesz rá hatékony védőoltás” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A főpolgármester hozzátette: a környező országok aggasztóan emelkedő esetszáma is mutatja, hogy az óvatosság, a rendelkezések betartása, a veszélyhelyzet jogi értelemben vett vége után is indokolt. „Kérek mindenkit, hogy ne vegye félvállról a vírust, továbbra is viseljünk maszkot a közösségi közlekedésen, az üzletekben, a gyógyszertárakban. Továbbra is fordítsunk kiemelt figyelmet az idősekre, őket különösen óvjuk a betegségtől. Bár Európa megnyílt a magyar turisták előtt, én mégis azt javaslom, ezt a nyarat, töltsük inkább itthon, Magyarországon” – írta. Karácsony kiemelte: ezzel nem csak újabb gócpontok kialakulásának esélyét csökkenthetjük, de segíthetünk talpra állni a hazai turizmusnak és a vendéglátóiparnak, ha nyaralásra szánt pénzünket idehaza költjük el. „Fedezzük fel hazánkat és fedezzük fel Budapestet is! A belföldi turistáknak szánt Restart Budapest Kártya sosem látott kedvezményekkel teszi lehetővé, hogy megfizethető áron tölthessenek el néhány napot Budapesten, akár 3-4 vagy 5 csillagos szállodában is, izgalmas programokkal, közösségi közlekedési lehetőséggel” – írta a főpolgármester.

Az Indexért és a szabad médiáért aggódik az Európai Bizottság alelnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 15:52
Vera Jourova
Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Vera Jourova szerint az újságírók feladata a polgárok tájékoztatása, a tények ellenőrzése és a kormányok elszámoltatása.
Nem szabad megengedni, hogy a gazdasági nyomás politikai nyomásgyakorlást eredményezzen – írta az Index Vera Jourova közleménye alapján. Az Európai Bizottság (EB) alelnöke, egyben értékekért és átláthatóságért felelős biztos leszögezte:
„A demokrácia nem működik szabad és független média nélkül”

Hozzátette: a koronavírus-járvány minden korábbinál jobban rávilágított arra, hogy az újságírók szerepe kulcsfontosságú a polgárok tájékoztatása, a tények ellenőrzése és a kormányok elszámoltatása tekintetében.  – Aggodalommal kísérem figyelemmel az Index helyzetének alakulását. Szeretném szolidaritásomról biztosítani az Index dolgozóit, akik nagyon nehéz körülmények között végzik a munkájukat. Számíthatnak a támogatásomra – hangsúlyozta Vera Jourova, aki konkrétan is üzent az indexes kollégáknak:
„Amit tesznek, azok az értékek, amelyekért küzdenek, a tömegtájékoztatás szabadsága és sokszínűsége mind-mind elengedhetetlenül fontos a demokrácia és Európa számára. Az olvasóktól kapott támogató üzenetek is arról tanúskodnak, mennyire fontos munkát végeznek.”

Baktériumot találtak a csapvízben egy siófoki városrészben

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.07.07. 15:52

Fotó: Népszava
A vízellátás helyreállításáért a szakemberek fertőtlenítik a rendszert.
Visszavonásig csak forralás után fogyasztható a csapvíz Siófok Kiliti városrészében, mert Pseudomonas aeruginosa baktériumot találtak benne egy vizsgálaton – közölte Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a múlt héten Siófok-Kiliti egyik intézményében szennyezettséget mutattak ki az ivóvízmintában. A vízellátás helyreállításáért a szakemberek fertőtlenítik a rendszert, majd a vízminőség ellenőrzése után azonnal értesítést adnak a korlátozás feloldásáról – írták. Kiemelték: a Siófok más részeiről vett minták eredménye negatív lett. A társaság online és szórólapokon tájékoztatta az érintetteket, hogy a vezetékes víz csak forralás után iható. A korlátozás alatt a felhasználók a településrészt járó tartályautókból is vételezhetnek vizet – tették hozzá. A Pseudomonas aeruginosa baktérium talajban, vízben természetes módon előfordul. Egészséges szervezetre jellemzően nem jelent veszélyt, de legyengült immunállapotú embereknél előfordulhat például hányásos, hasmenéses megbetegedés – olvasható a közleményben.
Hétfőn mi is beszámoltunk arról, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hirtelenjében közleményt tett közzé Facebook-oldalán. (Illetve figyelmeztető szórólapok landoltak a postaládákban is.) Ebben arra kérte az érintetteket (akik Siófok Kiliti városrészben laknak), ne igyák a csapvizet, csak abban az esetben, ha előzőleg felforralták. Azt, hogy baj van – a hozzászólások tanúsága szerint –, a helyiek egy része már sejthette, ugyanis többen jelezték, hogy csökkent a víznyomás az utóbbi napokban, illetve a tűzcsapokon engedték ki vizet (amit rendszertisztítás esetén szoktak tenni). Továbbá a települési pletyka szerint többeknek hasmenése van, de hogy ennek van-e köze a vízhez, azt nem tudni.