Előfizetés

Börtönnel és kiutasítással büntették a röszkei határkerítést áttörő férfiakat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 13:57

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A négy határsértő több tucatnyi társával lépett át a határon, a menekülésre már nem jutott idejük.
Egy év letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta jogerősen a Szegedi Törvényszék kedden azt a négy férfit, aki januárban egy nagyobb csoport tagjaként Röszkénél, a közúti határátkelőhely kerítésén át, illegálisan jutott be Magyarország területére. A bíróság határzár tiltott - tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett - átlépésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két szír és két palesztin férfit. A vádlottakat két évre kiutasították Magyarországról -írja az MTI. 
Január 28-án fél hat körül a lezárt röszkei közúti határátkelőhely vajdasági oldalán, a forgalomelterelő betonkorlát kerítésénél 50-60 fős tömeg gyűlt össze, hogy illegálisan magyar területre lépjen. A határzár magyar oldalán szolgálatot teljesítő három fegyveres biztonsági őr vallomása szerint a nagyon erős köd miatt a látótávolság nem haladta meg a harminc métert. Néhányan letaposták a dróthálót, majd a skandáló - a többi közt a "Fuck you magyarski" kifejezést ordibáló - tömeg a megrongált kerítésen keresztül magyar területére lépett, és futva az ország belseje felé indult. A magyar területre lépő emberek mozgása fenyegetőnek hatott, az egyik őr úgy fogalmazott, olyan volt, "mintha rohamra indulna egy tömeg" . 
Az őrök próbálták feltartóztatni a feléjük tartókat, de hátrálni kényszerültek, és segítséget kértek. A tömeg nem állt meg, skandálva tovább haladt, ezért az egyik őr szolgálati fegyverével figyelmeztető lövést adott le. Mivel a még mindig mozgó, kiabáló tömeg öt-hat méterre megközelítette egyiküket, újabb két figyelmeztető lövés dördült el. 
A többszöri lövés hatására és a közben megérkező rendőrök létszámfölényét látva a határsértők többsége visszafutott Szerbiába. Az esetet bemutató, némított rendőrségi felvétel ugyanakkor mindebből csak a vékonyka drótkerítésen áttörő tömeget mutatja, majd azt, ahogy a több tucatnyi határsértő egy idő után visszafut a szerb oldalra. 
A törvényszék döntésével annyiban enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Járásbíróság által a vádlottakra kiszabott büntetést, hogy négyről két évre mérsékelte kiutasításuk időtartamát. 

Harminc évig titkos a kormány török páncélosokról kötött szerződése

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.07. 11:57
Bemutatón egy Ejder Yalçın 4x4
Fotó: TURKISH MINISTRY OF INDUSTRY AND / AFP/Anadolu Agency
Míg a német tankbeszerzést napi szinten reklámozzák, a Honvédelmi Minisztérium semmit nem akar elárulni a török üzletről.
„A honvédelem ügyével hosszú évek óta foglalkozó politikusként bizonyára tisztában van azzal a ténnyel, hogy a kérdésében megnevezett információk (…) a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”

Ezzel a kioktató hangnemű válasszal utasította vissza Benkő Tibor honvédelmi miniszter Vadai Ágnes DK-s képviselő levelét. Az ellenzéki politikus amúgy Orbán Viktortól szerette volna megtudni, hogy a kormány mikor, mekkora összegben kötött szerződést, szerződéseket a Nurol Makina nevű török haditechnikai céggel, és milyen eszközöket vásárolnának tőlük. Benkő azért hozzáfűzte, hogy Vadai a honvédelmi bizottság zárt ülésén választ kaphat kérdéseire.

Így védték a Las Vegas-i utakat is

A honvédelmi tárca ugyanezzel az érveléssel, a 2011. évi honvédelmi törvényre való hivatkozással hallgatta el, miért repültek Las Vegasba a honvédség gépei. Tegyük hozzá, ugyanezen törvény alapján Benkő éppen be is mutathatná a kérdéses szerződéseket, ha azt a Magyar Honvédség parancsnoka javasolja neki.

Nem hivatalosan sok minden kiderült

A török szerződések létét ugyanakkor korábban hivatalosan is elismerte a kormány - nem hivatalosan pedig igen sok részlet került napvilágra a katonai bevásárlásról. A HVG (októberi) információi szerint az Orbán-kabinet Mészáros üzlettársán keresztül vesz páncélozott harci járműveket a Nurol Makinától. A lap szerint a végső fázisában járó ügylet értéke mintegy 10,5 millió euró, vagyis nagyjából 3,5 milliárd forint lehet. A török Daily Sabah pedig arról számolt be, hogy a magyar fél Ejder Yalçın 4x4 és Yörük 4x4 típusú páncélos terepjárókat szerezne be.

A német tankot még kitették az ablakba

A Honvédelmi Minisztérium szűkszavúsága azért is furcsa, mert a Németországból vásárolt Leopard-tankokat napi szinten népszerűsítik, a honvédség Facebook-oldalán gyakoriak a német harckocsikról készített fotók és videók. A tankbeszerzés áráról a kormány szintén nem akar beszámolni, ám annak költsége becslések szerint meghaladhatja a 100 milliárd forintot is.

Cenzúrától tart Németh Szilárd, de hősiesen kijátssza az ellenzéki terrort

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.07. 10:27
Németh Szilárd, amint éppen kicselezi az ellenzéki véleményterrort
Fotó: Facebook/ Németh Szilárd
Ezt már nem tudják ellopni – üzente a honvédelmi államtitkár, akit nemzeti konzultálás közben fotóztak le.
"Ezt már nem tudják ellopni, a véleményemet nem tudják cenzúrázni"

– üzente a Facebookon Németh Szilárd, aki a biztonság kedvéért az interneten töltötte ki a konzultációs ívet. A bejegyzés alapján azt hihetnénk, hogy újra a '70-es, '80-as években járunk, a rendszer ellen lázadó politikust pedig cenzorok, III/III. tartótisztek fenyegetik.  
Ám nem erről van szó; Németh Szilárd a megjegyzéssel két dologra utalhatott – arra a kormánymédiában nagy port kavaró esetre, hogy egy szolnoki nő állítólag postaládából lopott ki egy nemzeti konzultációs ívet tartalmazó borítékot; illetve Hadházy Ákos ellenzéki pártok által támogatott ívgyűjtő akciójára, amelyben a kormány politikájával elégedetlen állampolgárok adják le a hozzájuk elküldött ívek (személyi adatokat nem tartalmazó) oldalait. Persze, a nemzeti konzultáció során online is  lehet trükközni: az azonnali.hu írta meg hétfőn, hogy továbbra sem kell valós e-mail-címmel kitölteni a konzultációs ívet, és ugyanarról a gépről pedig többször is el lehet küldeni a kész válaszokat.  Ezekből az ívekből tehát nem lehet elvenni - csak hozzájuk tenni, annyit, amennyit nem szégyellünk.

Minden a helyén, a főnök szeme előtt

A mellékelt fotó mindenesetre az államtitkártól megszokott módon tökéletes kompozíciót hordoz: hátulról láthatjuk Némethet, amint éppen a konzultációs ív 10 pontjára mond igent a neten – azaz, elutasítja Soros György tervét, „az ív rávezető megfogalmazása szerint „beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat”
A képernyő alatt mintegy véletlenül Gregori Markov bolgár politikus „Az Orbán-jelenség” című kötete hever, borítóján a Orbán Viktor fényképével és egy belépőkártyával.

Az államtitkár csuklóján a már ismert nemzeti színű és narancssárga gumipántok viseli, a monitor konzolján pedig egy tank látható. Németh Szilárd a jelek szerint szívesen veszi körül magát a miniszterelnök fényképeivel: a halászlét is Orbán mosolyával ízesíti, rajongásában pedig egyszer odáig jutott, hogy a hasán viselte kedvenc főnökét.