Előfizetés

Harminc évig titkos a kormány török páncélosokról kötött szerződése

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.07. 11:57
Bemutatón egy Ejder Yalçın 4x4
Fotó: TURKISH MINISTRY OF INDUSTRY AND / AFP/Anadolu Agency
Míg a német tankbeszerzést napi szinten reklámozzák, a Honvédelmi Minisztérium semmit nem akar elárulni a török üzletről.
„A honvédelem ügyével hosszú évek óta foglalkozó politikusként bizonyára tisztában van azzal a ténnyel, hogy a kérdésében megnevezett információk (…) a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”

Ezzel a kioktató hangnemű válasszal utasította vissza Benkő Tibor honvédelmi miniszter Vadai Ágnes DK-s képviselő levelét. Az ellenzéki politikus amúgy Orbán Viktortól szerette volna megtudni, hogy a kormány mikor, mekkora összegben kötött szerződést, szerződéseket a Nurol Makina nevű török haditechnikai céggel, és milyen eszközöket vásárolnának tőlük. Benkő azért hozzáfűzte, hogy Vadai a honvédelmi bizottság zárt ülésén választ kaphat kérdéseire.

Így védték a Las Vegas-i utakat is

A honvédelmi tárca ugyanezzel az érveléssel, a 2011. évi honvédelmi törvényre való hivatkozással hallgatta el, miért repültek Las Vegasba a honvédség gépei. Tegyük hozzá, ugyanezen törvény alapján Benkő éppen be is mutathatná a kérdéses szerződéseket, ha azt a Magyar Honvédség parancsnoka javasolja neki.

Nem hivatalosan sok minden kiderült

A török szerződések létét ugyanakkor korábban hivatalosan is elismerte a kormány - nem hivatalosan pedig igen sok részlet került napvilágra a katonai bevásárlásról. A HVG (októberi) információi szerint az Orbán-kabinet Mészáros üzlettársán keresztül vesz páncélozott harci járműveket a Nurol Makinától. A lap szerint a végső fázisában járó ügylet értéke mintegy 10,5 millió euró, vagyis nagyjából 3,5 milliárd forint lehet. A török Daily Sabah pedig arról számolt be, hogy a magyar fél Ejder Yalçın 4x4 és Yörük 4x4 típusú páncélos terepjárókat szerezne be.

A német tankot még kitették az ablakba

A Honvédelmi Minisztérium szűkszavúsága azért is furcsa, mert a Németországból vásárolt Leopard-tankokat napi szinten népszerűsítik, a honvédség Facebook-oldalán gyakoriak a német harckocsikról készített fotók és videók. A tankbeszerzés áráról a kormány szintén nem akar beszámolni, ám annak költsége becslések szerint meghaladhatja a 100 milliárd forintot is.

Cenzúrától tart Németh Szilárd, de hősiesen kijátssza az ellenzéki terrort

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.07. 10:27
Németh Szilárd, amint éppen kicselezi az ellenzéki véleményterrort
Fotó: Facebook/ Németh Szilárd
Ezt már nem tudják ellopni – üzente a honvédelmi államtitkár, akit nemzeti konzultálás közben fotóztak le.
"Ezt már nem tudják ellopni, a véleményemet nem tudják cenzúrázni"

– üzente a Facebookon Németh Szilárd, aki a biztonság kedvéért az interneten töltötte ki a konzultációs ívet. A bejegyzés alapján azt hihetnénk, hogy újra a '70-es, '80-as években járunk, a rendszer ellen lázadó politikust pedig cenzorok, III/III. tartótisztek fenyegetik.  
Ám nem erről van szó; Németh Szilárd a megjegyzéssel két dologra utalhatott – arra a kormánymédiában nagy port kavaró esetre, hogy egy szolnoki nő állítólag postaládából lopott ki egy nemzeti konzultációs ívet tartalmazó borítékot; illetve Hadházy Ákos ellenzéki pártok által támogatott ívgyűjtő akciójára, amelyben a kormány politikájával elégedetlen állampolgárok adják le a hozzájuk elküldött ívek (személyi adatokat nem tartalmazó) oldalait. Persze, a nemzeti konzultáció során online is  lehet trükközni: az azonnali.hu írta meg hétfőn, hogy továbbra sem kell valós e-mail-címmel kitölteni a konzultációs ívet, és ugyanarról a gépről pedig többször is el lehet küldeni a kész válaszokat.  Ezekből az ívekből tehát nem lehet elvenni - csak hozzájuk tenni, annyit, amennyit nem szégyellünk.

Minden a helyén, a főnök szeme előtt

A mellékelt fotó mindenesetre az államtitkártól megszokott módon tökéletes kompozíciót hordoz: hátulról láthatjuk Némethet, amint éppen a konzultációs ív 10 pontjára mond igent a neten – azaz, elutasítja Soros György tervét, „az ív rávezető megfogalmazása szerint „beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat”
A képernyő alatt mintegy véletlenül Gregori Markov bolgár politikus „Az Orbán-jelenség” című kötete hever, borítóján a Orbán Viktor fényképével és egy belépőkártyával.

Az államtitkár csuklóján a már ismert nemzeti színű és narancssárga gumipántok viseli, a monitor konzolján pedig egy tank látható. Németh Szilárd a jelek szerint szívesen veszi körül magát a miniszterelnök fényképeivel: a halászlét is Orbán mosolyával ízesíti, rajongásában pedig egyszer odáig jutott, hogy a hasán viselte kedvenc főnökét.

Tizenhattal nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 09:43

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
142 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az elhunytak száma változatlanul 589 fő.
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma, változatlanul 589 fő, 2874-en pedig már meggyógyultak - közölték kedden délelőtt a kormányzati tájékoztatás oldalon. Az aktív fertőzöttek száma 742 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60 %-a, a gyógyultak 47 %-a budapesti. 142 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (1988) és Pest megyében (632) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (307), Zala (262) és Csongrád-Csanád megye (113), a sor végén Békés és Tolna megye áll (13). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is.