Előfizetés

Cenzúrától tart Németh Szilárd, de hősiesen kijátssza az ellenzéki terrort

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.07. 10:27
Németh Szilárd, amint éppen kicselezi az ellenzéki véleményterrort
Fotó: Facebook/ Németh Szilárd
Ezt már nem tudják ellopni – üzente a honvédelmi államtitkár, akit nemzeti konzultálás közben fotóztak le.
"Ezt már nem tudják ellopni, a véleményemet nem tudják cenzúrázni"

– üzente a Facebookon Németh Szilárd, aki a biztonság kedvéért az interneten töltötte ki a konzultációs ívet. A bejegyzés alapján azt hihetnénk, hogy újra a '70-es, '80-as években járunk, a rendszer ellen lázadó politikust pedig cenzorok, III/III. tartótisztek fenyegetik.  
Ám nem erről van szó; Németh Szilárd a megjegyzéssel két dologra utalhatott – arra a kormánymédiában nagy port kavaró esetre, hogy egy szolnoki nő állítólag postaládából lopott ki egy nemzeti konzultációs ívet tartalmazó borítékot; illetve Hadházy Ákos ellenzéki pártok által támogatott ívgyűjtő akciójára, amelyben a kormány politikájával elégedetlen állampolgárok adják le a hozzájuk elküldött ívek (személyi adatokat nem tartalmazó) oldalait. Persze, a nemzeti konzultáció során online is  lehet trükközni: az azonnali.hu írta meg hétfőn, hogy továbbra sem kell valós e-mail-címmel kitölteni a konzultációs ívet, és ugyanarról a gépről pedig többször is el lehet küldeni a kész válaszokat.  Ezekből az ívekből tehát nem lehet elvenni - csak hozzájuk tenni, annyit, amennyit nem szégyellünk.

Minden a helyén, a főnök szeme előtt

A mellékelt fotó mindenesetre az államtitkártól megszokott módon tökéletes kompozíciót hordoz: hátulról láthatjuk Némethet, amint éppen a konzultációs ív 10 pontjára mond igent a neten – azaz, elutasítja Soros György tervét, „az ív rávezető megfogalmazása szerint „beláthatatlanul hosszú időre eladósítaná hazánkat”
A képernyő alatt mintegy véletlenül Gregori Markov bolgár politikus „Az Orbán-jelenség” című kötete hever, borítóján a Orbán Viktor fényképével és egy belépőkártyával.

Az államtitkár csuklóján a már ismert nemzeti színű és narancssárga gumipántok viseli, a monitor konzolján pedig egy tank látható. Németh Szilárd a jelek szerint szívesen veszi körül magát a miniszterelnök fényképeivel: a halászlét is Orbán mosolyával ízesíti, rajongásában pedig egyszer odáig jutott, hogy a hasán viselte kedvenc főnökét.

Tizenhattal nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 09:43

Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
142 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az elhunytak száma változatlanul 589 fő.
Tizenhat újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4205 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma, változatlanul 589 fő, 2874-en pedig már meggyógyultak - közölték kedden délelőtt a kormányzati tájékoztatás oldalon. Az aktív fertőzöttek száma 742 fő. Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60 %-a, a gyógyultak 47 %-a budapesti. 142 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (1988) és Pest megyében (632) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (307), Zala (262) és Csongrád-Csanád megye (113), a sor végén Békés és Tolna megye áll (13). 
Felhívják a figyelmet arra, hogy megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség. Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a tömeges megbetegedéseket és a több ezres haláleseteket. Ugyanakkor a járványveszély nem szűnt meg, így a járványügyi készültség fenntartására és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is.

Annyi pénzt éget el a kormány a tűzijátékkal, amennyit a pártoktól szedtek be a járvány ürügyén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.07. 09:16

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Bár a kabinet saját pártjától vonta el a legnagyobb összeget, a Fideszt érintheti legkevésbé fájdalmasan a támogatás megfelezése.
 Összesen 1,279 milliárd forint milliárd forintot vont el a kormány a pártoktól, a járvány elleni védekezésre hivatkozva, az összeget pedig a közös járványalapba utalták át – írja a 444.hu. A portál összesítése szerint
ez majdnem akkora összeg, mint amennyit az Orbán-kabinet az idei tűzijátékra szánna – korábbi sajtóértesülés szerint 1,3 milliárdot költenének a látványosságra, míg az államalapítás több naposra tervezett ünnepsége akár 6,5 milliárd forintba is kerülhet.

Az elvonás a gyakorlatban úgy néz ki – írja a lap – hogy a pártok a második félévben már egyáltalán nem kapnak költségvetési támogatást, azt ugyanis negyedévente, négy részletben elosztva kapják. Miután a januári és az április részlet még megérkezett, a 3. és a 4. részletet egyszerűen már nem fizeti ki az állam.
Ezeknek a támogatásoknak a felét vonta el a kormány: • Fidesz 968 millió forint • Jobbik 510 millió forint • MSZP 305,5 millió forint • LMP 218 millió forint • DK 207 millió forint • KDNP 180 millió forint • Párbeszéd 91 millió forint • Momentum 44,3 millió forint • Magyar Kétfarkú Kutyapárt 24,6 millió forint
A Fidesznél aligha tartottak válságtanácskozást, hogy akkor miből oldják meg üzeneteik eljuttatását a választóikhoz, arra bőven alkalmasak a kormány több tízmilliárd forint közpénzből - a járvány idején is - futtatott hirdetései, a nemzeti konzultáció és a szintén közpénzből megtámogatott kormánypárti médiabirodalom.  Az ellenzéki pártokat viszont komoly csapásként érte az elvonás, különösen a Jobbikot, ami 255 millió forintot veszít így, miközben anyagi helyzetüket már 2017 decemberében megrendítette, hogy az Állami Számvevőszék 660 millió forintra büntette őket a Simicska Lajostól kapott plakáthelyek miatt. A DK a 2022-as választási kampányra szánt keretet veszítette el a kormányzati döntés következtében, ráadásul ők is harcolnak az ÁSZ-szal, ami felfüggesztette állami támogatásaik kifizetését, a 2017-2018-as évek pártelszámolásának hiánya miatt; a Demokratikus Koalíció szerint ezeket a számlákat nem is tudják már benyújtani, hiszen az elszámolásuk megsemmisült székházuk leégésekor. Az elvonásokat indokolatlannak, politikai alapúnak nevezte a Párbeszéd is.
A hírportál ugyanakkor hozzáteszi, a holdudvar fenntartásában fontos pártalapítványok költségvetését valóban nem nyirbálták meg, így megmaradt  • a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (Fidesz) mintegy 1,47 milliárd forintja • a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány (Jobbik) 702 milliója, • a Táncsics Mihály Alapítvány (MSZP) 359 milliója, • az Ökopolisz Alapítvány (LMP) csaknem 213 milliója, • az Új Köztársaságért Alapítvány (DK) 194,5 milliója, • a Barankovics István Alapítvány (KDNP) 150 milliója, • a Megújuló Magyarországért Alapítvány (Párbeszéd) 27,5 millió forintja • Az Indítsuk Be Magyarországot Alapítvány (Momentum) 74,2 milliója, • a Savköpő Menyét Alapítvány (Magyar Kétfarkú Kutyapárt) 41,3 millió forintja.