Előfizetés

Siófok egy részén gond lehet az ivóvízzel, lajtos kocsikra kell várni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.06. 21:04

Fotó: Shutterstock
Az emberek szerint kissé későn szóltak, és máris hasmenésről szól a fáma.
"Lehet tudni, milyen fertőzés? Csak, mert 2 liter csapvizet ma már megittam. Üdv: egy 37 hetes kismama" - így kommentálta az egyik poszt, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. hirtelenjében közleményt tett közzé Facebook-oldalán. (Illetve figyelmeztető szórólapok landoltak a postaládákban is.) Ebben arra kéri az érintetteket (akik Siófok Kiliti városrészben laknak), ne igyák a csapvizet, csak abban az esetben, ha előzőleg felforralták. Ez, illetve az a kitétel, hogy máskülönben emberi fogyasztásra nem alkalmas, arra enged következtetni, hogy valami szennyeződés/fertőzés történhetett. Azt, hogy baj van - a hozzászólások tanúsága szerint -, a helyiek egy része már sejthette, ugyanis többen jelezték, hogy csökkent a víznyomás az utóbbi napokban, illetve a tűzcsapokon engedték ki vizet (amit rendszertisztítás esetén szoktak tenni). Továbbá a települési pletyka szerint többeknek hasmenése van, de hogy ennek van-e köze a vízhez, azt nem tudni.

Kásler a számok bűvöletében

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.07.06. 20:36

Fotó: Jani Martin / Népszava
Saját minisztériuma korrigálta a tárcavezetőt, aki szakma szerint azért mond ilyen számokat, mert fogalma sincs a szociális ágazatban dolgozók valós helyzetéről.
Saját közösségi oldalán tette közzé Kásler Miklós azt a videót, amiben arról beszél, hogy nem optimálisak ugyan a szociális területen dolgozók bérei, de az utóbbi öt évben emelkedtek, és mára elérték a 2010-es fizetések 114 százalékát. Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt 14 százalékot emelkedtek csak a bérek a politikus szerint. Az emberi erőforrások minisztere ugyan minden bizonnyal nem ezt akarta közölni, mégis ezt tette. A Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének (SZÁD) elnöke saját számításaik alapján azt mondta lapunknak, nagyon rossz, de szerencsére mégsem ennyire drámai a helyzet. Köves Ferencnek meggyőződése, hogy a miniszter azért mond össze-vissza számokat az ágazat bérhelyzetéről, mert fogalma sincs a valós állapotokról. Ami a szociális területen dolgozók megbecsülését illeti, a nemzetgazdasági átlagbérhez képest folyamatosan nő ennek a területnek a leszakadása, vagyis más ágazatokhoz képest a szociális szféra fizetései mindig kisebb arányban nőnek – üzente az érdekvédő a tárcavezetőnek. - Ismét felhívjuk miniszter úr figyelmét arra – tette hozzá -, hogy a tavalyi évhez képest idén papíron pont az említett 14 százalékkal kaptunk több pénzt, bár jellemző, hogy ebből 8 százalék arra ment el, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező megemelése megtörténjen. Ha igaz lenne az az alacsony mérték, amelyről a miniszter beszélt, az Katona Tamás egykori szocialista pénzügyminisztériumi államtitkár szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elmúlt évtizedben rögzített összesen 27,7 százalékos inflációs adataival összevetve azt jelentené, hogy minden szociális területen foglalkoztatott dolgozó fizetésének 10,7 százalékkal csökkent a vásárlóértéke. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tárcavezető nyilatkozata után közleményt adott ki, amelyben azt írták: „2010-hez képest a szociális átlagbér 137 ezer forintról 296 ezer forintra emelkedett a polgári kormányok alatt”. Ez sem igaz azonban teljes mértékben az ágazat egészére, csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakra. A KSH 2020 első négy hónapjában a szociális terület bruttó átlagbéreként 195 513 forintot közöl, ami még a többi humán szakmához viszonyítva is elképesztően alacsony. Az egészségügyben dolgozók átlagos keresete jelenleg bruttó 394 ezer 700, míg a pedagógusoké valamivel több mint 347 ezer. A szociális területen a keresetek nem érik el az átlagbér 2010-es 202 ezer forintos szintjét sem. 

"Kifelé az országból a magyarokkal", skandálták a szurkolók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.06. 19:13

Fotó: Alex Nicodim / NurPhoto
A Román Labdarúgó Szövetség most fizet.
A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács 5000 lejre bírságolta meg a Román Labdarúgó Szövetséget (FRF), a 2019. október 14-én lezajlott Románia – Észak-Írország U21-es válogatott mérkőzésén elhangzottak miatt, írja a transindex.hu. A szolgálat azért tett feljelentést a Román Labdarúgó Szövetség ellen, mert a Voluntariban található Anghel Iordănescu Arénában megtartott mérkőzésen a nemzeti tizenegy szurkolói hosszú perceken át skandálták a „kifele az országból a magyarokkal” (afară, afară cu ungurii din țară) rigmusokat. "Sajnos, nem az első eset volt, hogy a román nemzeti válogatott szurkolótábora mérkőzésen magyarellenes hangot üt meg, annak ellenére, hogy a megmérettetésnek nincs semmilyen magyar vonatkozása, azaz nem magyar csapat ellen lép pályára, nem magyar a bíró, nem magyar többségű városban van a mérkőzés, és még lehetne sorolni" - jegyezte meg a jogvédő szolgálat.