Fokozódik a helyzet: nem engedik be a szerbeket Görögországba

Publikálás dátuma
2020.07.05. 16:33

Fotó: IRFAN LICINA / AFP
Miközben Magyarország Szerbiával szemben feloldotta a beutazási tilalmat, Görögország hétfőn reggel hat órától lezárja határait a szerb állampolgárok előtt az országban tapasztalható drámai járványhelyzet miatt.
Bár Szerbiában az előző napihoz képest valamelyest csökkent a regisztrált koronavírussal fertőzöttek száma, így is 302 új megbetegedést észleltek, s öt személy vesztette életét. Athén a drámai szerbiai helyzettel magyarázta, hogy hétfőtől lezárja a határt a szerb állampolgárok előtt. A görög kabinet azzal is indokolt, hogy sok, Görögországban lévő szerb állampolgár vírustesztje lett pozitív. A szerb állampolgárok eddig Bulgária felől léphettek be görög területre, az észak-macedóniai átkelőt július 1-jén, néhány óra múltán lezárták. Aleksandar Seničić, a szerbiai idegenforgalmi irodák szövetségének (YUTA) igazgatója közölte, hogy azok a szerb állampolgárok, akik már Görögországban vannak, befejezhetik nyaralásukat. Horvátországba beléphetnek ugyan július elsejétől Szerbia polgárai, de előtte regisztrálniuk kell magukat a belügyminisztérium honlapján (entercroatia.mup.hr). Itt a látogatónak meg kell adnia tartózkodási helyét, s azt is, kivel kerülhet kapcsolatba. A turistáknak igazolniuk kell, hogy kifizették a szállás foglalási díját – olvasható a horvát kormány honlapján. Németország csak szigorú megkötésekkel engedi be területére a szerb állampolgárokat. Orbán Viktor gyakran találkozik a szintén illiberális vezetőnek tartott Aleksandar Vucic szerb elnökkel, aki pártjával, a Szerb Haladó Párttal (SNS) a rendszerváltás előtti érát idéző eredménnyel, 61 százalékkal nyerte meg a június 21-én megrendezett szerb parlamenti választást. Utoljára május 15-én tárgyalt Orbán és Vucic, amikor megállapították, történelmi csúcsokra került a két ország viszonya. Úgy látszik, hiába drámai a járványhelyzet Szerbiában, a két illiberális vezető közötti jó viszony már elég ahhoz, hogy a magyar kormány lehetővé tegye a szerb állampolgárok beutazását Magyarországra, kockáztatva ezzel az itthon élők egészségét.

Berlusconi így képzeli el a hatalomátvételt

Publikálás dátuma
2020.07.05. 16:15
Matteo Salvini és Silvio Berlusconi külön utakon?
Fotó: TIZIANA FABI / AFP
Jobboldali innováció: kormánypárti képviselők átcsábításával és az egyik koalíciós erő „megszállásával” kerülnének kormányra.
Választások nélküli olaszországi kormányváltás lehetőségét vázolta fel Silvio Berlusconi többszörös volt miniszterelnök, a Hajrá Olaszország (FI) párt elnöke, aki új parlamenti többség létrehozását szorgalmazta az Il Giornale című napilap vasárnapi számában. A lap szerint a járványkorlátozások feloldása után újraindult római parlamentben a kormánypártok - az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) - folyamatosan veszítenek többségükből, elsősorban a felsőházban. Az M5S-ből kilépőkből sokan a Liga soraiba ülnek át, a Hajrá Olaszország szenátorai és képviselői pedig a Matteo Renzi vezette kormányerőhöz, az Élő Olaszországhoz pártolnak át.
„Így a FI beszivárog az egyik kormánypártba, növelve ennek erejét a PD-vel és az M5S-szel szemben”

– mutatta be a lehetőséget az Il Giornale.

Csakhogy az ellenzéki jobbközép koalíció szombati római tömegdemonstrációján Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke is azonnali választásokat sürgetett. A 83 éves Silvio Berlusconi, aki személyesen nem is volt jelen a tüntetésen, ezt követően dobta be: ha mégsem lesznek rövid időn belüli választások, a jobbközép új szövetségekkel át tudja alakítani a jelenlegi parlamenti erőviszonyokat „új és jobb kormány” létrehozásával.   Silvio Berlusconi – bár egységesnek nevezte az egyre inkább a Salvini-Meloni páros vezette jobboldali koalíciót – megjegyezte: a Ligával és az Olasz Testvérekkel ellentétben a Hajrá Olaszország keresztény, Európa-barát, az Európai Néppárt tagja, valamint az egyetlen baloldalellenes centrumpártnak számít. Elemzők szerint a hat százalék körüli Hajrá Olaszország önálló utat keres a huszonhat százalékos Liga és a tizenöt százalékra ugrott Olasz Testvérek mellett.
Jobboldali kormányellenes demonstráció Rómában 2020. július 4-én
Fotó: TIZIANA FABI / AFP
Szerző

Látogató előtt végzett gondozójával egy szibériai tigris a zürichi állatkertben

Publikálás dátuma
2020.07.05. 15:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Irina nevű tigris halálos sebeket ejtett a nőn, akin a mentők sem tudtak segíteni.
Halálos tigristámadás ért egy állatgondozót a zürichi állatkertben. Az 55 éves nőt a szibériai tigrisek ketrecében marta halálra az egyik példány. Az állatgondozót szombaton kora délután egy látogató szeme láttára támadta meg egy tigris. A szemtanú riasztotta a személyzetet, amely a gondozónő segítségére sietett. Az Irina nevű tigris azonban addigra már halálos sebeket ejtett a nőn, akin a mentők sem tudtak segíteni. A zürichi rendőrség szóvivője elmondta, hogy vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, miért volt a gondozónő a tigrisketrecben akkor, amikor a vadállat is bent tartózkodott. A tigris 2015-ben született a dániai Odense állatkertjében, és egy éve érkezett a zürichi állatkertbe. Az állatkert igazgatója, Severin Dressen, aki együttérzését fejezte ki az elhunyt hozzátartozóival, és elmondta, hogy a gondozónő régóta dolgozott náluk. Mint hozzátette: a tragédia szemtanúinak és az elhunyt kollégáinak pszichológiai támogatást nyújtanak. A koronavírus-járvány után csak éppen a közelmúltban újra megnyílt állatkert a haláleset miatt vasárnap ismét zárva maradt. 
Szerző
Frissítve: 2020.07.05. 16:08