Előfizetés

Tüntetők közé hajtott egy autó Seattle-ben, két ember súlyosan megsérült

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.04. 19:56

Fotó: JASON REDMOND / AFP
A 27 éves sofőr helyi lakos, a rendőrök őrizetbe vették.
Két nő megsérült, amikor egy autó tüntetők egy kisebb csoportja közé hajtott az amerikai Seattle városában, egy lezárt autóúton – írja a BBC, a hírt a 444.hu vette észre. Egy 24 éves nőt életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, és a másik, 32 éves nő is súlyos sérüléseket szenvedett. Az útszakasz ekkor már le volt zárva egy szombatra tervezett demonstráció miatt. A tüntetőket elgázoló autó sofőrjének kettő, az utat lezáró autót is kellett kerülnie. A 27 éves sofőr helyi lakos, őrizetbe vették, de a rendőrség közleménye szerint még nem nem igazolódott, hogy szándékos támadás történt. A május 25-én, erőszakos rendőri fellépés következtében Minneapolisban meghalt George Floyd tragédiája után óriási tüntetéshullám alakult ki az Egyesült Államokban a rendőri erőszak miatt. 

Tüntettek a németországi vágóhídnál, ahol több mint 1500 alkalmazott fertőződött meg

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.04. 19:14

Fotó: Guido Kirchner / AFP / dpa Picture-Alliance
„Ideje véget vetni az emberek és az állatok kizsákmányolásának” – követelték a tiltakozók.
Aktivisták tiltakoztak szombaton a Tönnies húsipari vállalat koronavírus által érintett egyik vágóhídnál Németország nyugati részén a munkakörülmények javítását követelve. Az észak-rajna-vesztfáliai Rheda-Wiedenrückben található létesítménynél falragaszokat helyeztek el, amelyeken azt követelték, hogy
„ideje véget vetni az emberek és az állatok kizsákmányolásának”.

„Állítsák le a húsipart!” – hirdette az a transzparens, amelyet az épület tetején emeltek a magasba. Más tiltakozók sátrat vertek a bejáratnál, hogy elállják a főkaput.   A rendőrség 25, más források mintegy 100 tiltakozóról tettek említést. A dpa német hírügynökség azt jelentette, hogy többen biciklizárakkal láncolták össze magukat. A Tönnies az után került a figyelem középpontjába, hogy kiderült, hogy a cég több mint 1500, főleg kelet-európai alkalmazottja kapta el az új koronavírust. Emiatt a rheda-wiedenbrücki üzem környékén is korlátozásokat kellett bevezetni. Ez rávilágított arra, hogy a vágóhídon foglalkoztatott emberek munkakörülményei és szállása egyáltalán nem megfelelő.

A lengyel elnök alkotmányos szinten tiltaná meg, hogy azonos nemű párok gyereket fogadhassanak örökbe

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.04. 18:11
Andrzej Duda lengyel elnök
Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Andrzej Duda közölte: még hétfőn aláírja az erről szóló javaslatot, amelyet be is terjeszt a parlamentnek.
Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: alkotmánymódosító javaslatot terjeszt elő hétfőn annak érdekében, hogy azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyereket. Az ország déli részén, Szczawnica Zdrojban tartott szombati találkozón Duda azzal érvelt, hogy a gyerekek külön védelmet élveznek Lengyelország alaptörvénye szerint, de úgy vélte, hogy ezt a kérdést a jelenleginél pontosabban kell szabályozni.
„Úgy vélem, szó szerint bele kell foglalni a lengyel alkotmányba, hogy azonos neműek által kötött házasságban élő személy nem fogadhat örökbe gyereket” – hangsúlyozta Duda, hozzátéve, hogy ez a gyerekek megóvásának fontos eleme. Tudatta, hogy még hétfőn aláírja az erről szóló alkotmánymódosító javaslatot, amelyet be is terjeszt a parlamentnek. Duda szerint a javaslat nem csak a kormányzó jobboldal képviselőinek szavazatára számíthat, mert több ellenzéki politikus is támogatni fogja. Duda szerint ezzel „egyszer és mindenkorra” lezárhatják az erről szóló vitákat. Lengyelországban jövő hét végén tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelyben az első fordulót megnyerő, konzervatív Duda Rafal Trzaskowskival, a jobbközép Polgári Platform politikusával, jelenlegi varsói polgármesterrel néz szembe. Ezzel kapcsolatban Duda arra tett ígéretet, hogy amíg ő hivatalban van, addig a jelenleg létező szociális programok is érvényben maradnak. Kiemelte a családi pótlékot, a tanévkezdési támogatást, a 26 év alattiak jövedelemadó-mentességét és a 13. havi nyugdíjat. Trzaskowski az azonos nemű párok örökbefogadásával kapcsolatban úgy reagált, hogy ő is ellenzi, hogy gyereket fogadhassanak örökbe. Ebben a kérdésben egyetért Dudával – írta a PAP lengyel hírügynökség. Kaliszi sajtótájékoztatóján, az ország nyugati részén tartott kampányrendezvényén viszont nagyon aggasztónak nevezte a lengyel gazdaság állapotát, és bejelentette, hogy hivatalba lépése másnapján összehívja a kabinettanácsot, mert tájékoztatni kell az embereket az államháztartás tényleges állapotáról. Kiemelte, hogy májusban 34 százalékkal estek vissza Lengyelországban az áfabevételek. Úgy vélte, hogy a kormány adóemelésre készül, mert nem képes megbirkózni a gazdasági helyzettel, s ezért titkolja az államháztartás valódi helyzetét.