Előfizetés

Lövöldözés volt egy amerikai bevásárlóközpontban, meghalt egy nyolcéves kisfiú

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.04. 06:13
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Három ember kórházba került.
Lövöldözés volt egy bevásárlóközpontban az Egyesült Államokban pénteken. Négy embert ért lövés, egyikük, egy nyolcéves fiú meghalt – adta hírül az alabamai rendőrség. A másik három áldozat – egy lány és két felnőtt – kórházban van. A lövöldözés indítékáról a rendőrség egyelőre nem közölt semmit, és még azt sem tudni, hogy hányan lövöldöztek. A közlés szerint a rendőrség „jó nyomon halad”, ám a lakosság segítségét is kéri a tettes vagy tettesek kilétének kiderítéséhez. Az eset Alabama állam Hoover nevű településén történt péntek délután.

Tombol a járvány a magyar határ közelében

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.07.03. 18:47

Fotó: OLIVER BUNIC / AFP
Rendkívül aggasztó a helyzet Szerbiában. Április eleje óta most haltak meg 24 óra leforgása alatt a legtöbben, összesen 11-en, az új regisztrált fertőzések száma pedig 309.
Szerbiában egyre tragikusabb a járvány fertőzésének mértéke. Az aktív koronavírusos esetek száma már 2142, 85 személy van lélegeztetőgépen. A járvány a politikusokat sem kíméli. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének közlése szerint ketten betegedtek meg a vajdasági tartományi képviselőházban. Egyre rosszabb az állapota a Liberális Demokrata Párt vezetőjének, Cedomir Jovanovicnak, aki június 21-én Aleksandar Vucic elnökkel és környezetével Belgrádban együtt ünnepelte a Szerb Haladó Párt (SNS) választási győzelmét. Mint a Szabad Magyar Szó az újvidéki 021.rs portálra hivatkozva írta, jelenleg száz koronavírus-fertőzöttet kezelnek az Újvidéki Klinikai Központban (KCV). A portál adatai szerint ez kilenc személlyel több, mint csütörtökön. Súlyos állapotban öt beteg van, őket lélegeztetőgépre kapcsolták. A Vajdaság székhelyén meredeken emelkedett a karanténban lévő fertőzöttek száma, egy nap alatt 49-cel, így pénteken 315 ilyen személyt tartottak nyilván. Hatósági önkéntes karanténban azok vannak, akik megfertőződtek, de tünetmentesek, vagy csak enyhe tünetekkel rendelkeznek.    Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár csütörtökön azt mondta, hogy Vajdaságban ellenőrzés alatt tartják a koronavírus-fertőzés terjedését, de a járványhelyzet bizonytalan.

Robbanássorozat egy török tűzijátékgyárban - többen meghaltak, rengeteg a sérült (videók)

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.03. 18:32

Fotó: Turkish Interior Ministry/ Hando / Anadolu Agency/AFP
Legkevesebb négy ember meghalt, 97 pedig megsérült pénteken Törökországban, azután, hogy egyelőre ismeretlen okból robbanássorozat indult be egy tűzijátékgyárban az északnyugati Sakarya tartományban, Hendek város közelében - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.
Koca a sérülteket illetően egyetlen súlyos esetről számolt be, és azt is elmondta, hogy a 97 emberből 16 már elhagyhatta a kórházat. Közölte: az üzemnek 186 alkalmazottja van, közülük húszan nem mentek munkába pénteken, 15-en pedig a robbanás előtt távoztak a létesítményből. Azon újságírói felvetésre, hogy akkor mintegy 40-45 ember sorsáról még nem tudnak a hatóságok, Koca igennel válaszolt. Az NTV török hírtelevízió korábbi jelentése szerint először három nagyobb detonáció rázta meg a létesítményt, azóta pedig már számtalan kisebb robbanás követte egymást. Az NTV helyszíni tudósítójának tanúsága szerint az épületkomplexum felől továbbra is robbanások hangja hallható. Koca a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az eset következtében szén-dioxid, szén-monoxid és kén-dioxid szabadult a levegőbe, majd arra intette a közelben lakókat, hogy viseljenek maszkot, sőt ha lehetséges, ne mozduljanak ki otthonról, és az ablakokat se nyissák ki.
A mentési munkálatokban a katasztrófavédelem, az országos mentőszolgálat, a tűzoltóság és a csendőrség egységei is részt vesznek, köztük egy repülő és több helikopter. A robbanások nyomán felcsapó lángokat a tűzoltók időközben ellenőrzésük alá vonták. Hendek polgármestere, Turgut Babaoglu az NTV-nek előzőleg azt nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyár nem értékesítette a tűzijátékokat, így a raktárak tele voltak. A hírtelevízió úgy értesült, hogy a létesítményben 110 tonna robbanóanyagot tároltak. Az egészségügyi miniszter mellett a helyszínen tartózkodik Süleyman Soylu belügyminiszter és Zehra Zümrüt Selcuk család-, munka- és szociális ügyi miniszter is.