Előfizetés

Robbanássorozat egy török tűzijátékgyárban - többen meghaltak, rengeteg a sérült (videók)

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.03. 18:32

Fotó: Turkish Interior Ministry/ Hando / Anadolu Agency/AFP
Legkevesebb négy ember meghalt, 97 pedig megsérült pénteken Törökországban, azután, hogy egyelőre ismeretlen okból robbanássorozat indult be egy tűzijátékgyárban az északnyugati Sakarya tartományban, Hendek város közelében - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.
Koca a sérülteket illetően egyetlen súlyos esetről számolt be, és azt is elmondta, hogy a 97 emberből 16 már elhagyhatta a kórházat. Közölte: az üzemnek 186 alkalmazottja van, közülük húszan nem mentek munkába pénteken, 15-en pedig a robbanás előtt távoztak a létesítményből. Azon újságírói felvetésre, hogy akkor mintegy 40-45 ember sorsáról még nem tudnak a hatóságok, Koca igennel válaszolt. Az NTV török hírtelevízió korábbi jelentése szerint először három nagyobb detonáció rázta meg a létesítményt, azóta pedig már számtalan kisebb robbanás követte egymást. Az NTV helyszíni tudósítójának tanúsága szerint az épületkomplexum felől továbbra is robbanások hangja hallható. Koca a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az eset következtében szén-dioxid, szén-monoxid és kén-dioxid szabadult a levegőbe, majd arra intette a közelben lakókat, hogy viseljenek maszkot, sőt ha lehetséges, ne mozduljanak ki otthonról, és az ablakokat se nyissák ki.
A mentési munkálatokban a katasztrófavédelem, az országos mentőszolgálat, a tűzoltóság és a csendőrség egységei is részt vesznek, köztük egy repülő és több helikopter. A robbanások nyomán felcsapó lángokat a tűzoltók időközben ellenőrzésük alá vonták. Hendek polgármestere, Turgut Babaoglu az NTV-nek előzőleg azt nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a gyár nem értékesítette a tűzijátékokat, így a raktárak tele voltak. A hírtelevízió úgy értesült, hogy a létesítményben 110 tonna robbanóanyagot tároltak. Az egészségügyi miniszter mellett a helyszínen tartózkodik Süleyman Soylu belügyminiszter és Zehra Zümrüt Selcuk család-, munka- és szociális ügyi miniszter is.

Nem kell karanténba vonulniuk az Angliába utazó magyaroknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.03. 18:29
Külföldről érkező utas, arcpajzsban és védőmaszkban 2020. június 8-án a észak-angliai Manchester Repülőtéren
Fotó: Oli Scarff / AFP or licensors
A brit kormány 39 tranzitországot nyilvánított biztonságossá a koronavírus-fertőzés szempontjából.
Nem kell karanténba vonulnia július 10-étől azoknak az Angliába érkező vagy oda visszatérő utazóknak, akik az alábbi országokban töltötték az elmúlt két hetet, esetleg csakis rajtuk utaztak át – így jelentette be csütörtökön a brit kormány, hogy 39 tranzitországot biztonságosnak tart a koronavírus-fertőzés szempontjából.  
A felsorolásban - Hongkong és Írország szomszédságában- Magyarország is szerepel, ami azt  is jelenti, hogy a beutazó magyarokat sem kötelezik két hetes elvonulásra. Igaz, a helyzetet bonyolítja, hogy az enyhítés csakis Anglia területére vonatkozik, Észak-Írország, Wales és Skócia ugyanis saját járványügyi rendelkezéseket vezetett be.
A magyar hatóságok még  nem ilyen megengedőek: a jelenlegi szabályozás szerint a brit állampolgároknak egyedi méltányossági kérelmet, részletes indokolást kell benyújtaniuk a Magyarország területére való belépéshez, és külön azt is kérniük kell, ha mentesülni szeretnének a karantén kötelezettsége alól. Felmentést ez alól csak a magyar állampolgárok brit állampolgár családtagjai kapnak, de nekik is igazolniuk kell a családi kapcsolatot egy magyar nyelvű anyakönyvi kivonattal.

Az Európai Bizottság engedélyezte a remdesivir forgalomba hozatalát

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.03. 15:56

Fotó: Marcel Kusch / AFP
Ez az első Covid-19 elleni hatóanyag, amelynek forgalmazását az EU engedélyezi.
Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. Ez az első Covid-19 elleni hatóanyag, amelynek forgalmazását az EU engedélyezi. A jóváhagyást a megszokott 67 napos eljárásnál rövidebb, gyorsított eljárás keretében bocsátották ki, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásit követve. Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos a bizottság sajtóközleménye szerint elmondta, hogy az engedélyt kevesebb mint egy hónappal a kérelem benyújtása után már meg is adták, ami egyértelműen bizonyítja az unió elkötelezettségét a gyors válaszlépések és a hatékony kezelések biztosítása mellett. Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található értékelés szerint a gyógyszervizsgálat kimutatta, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével gyógyultak. A remdesivir gyártója a vírusfertőzés elleni készítményekre szakosodott amerikai Gilead Sciences gyógyszercég.