Teljes ellenzéki előválasztással, közös miniszterelnök-jelölttel és közös listával készül az MSZP 2022-re

Publikálás dátuma
2020.07.03. 14:17

Fotó: Erdős László / MSZP
A szocialisták a demokratikus és toleráns, szociálisan érzékeny, igazságos és környezettudatos ország ígéretével kampányolnának.
Élhetőbb, igazságosabb és szolidárisabb országban akarunk élni – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és parlamenti frakcióvezetője. A koronavírus-járvány miatt rendkívülinek számító tavaszi törvényhozási időszak zárásaként bejelentette: a párt minden szinten ellenzéki együttműködésre készül a 2022-es országgyűlési választásra. Ez a szocialisták szerint azt jelenti, hogy végül egységes ellenzék indul a Fidesszel szemben, és nem csupán kormányváltást, hanem korszakváltást akarnak.  Az MSZP menetrendje szerint:
  • előválasztás lesz mind a 106 egyéni választókerületben,
  • előválasztással jelölnek miniszterelnök-jelöltet,
  • közös listával, programmal és vízióval indulnak.
Mindehhez már meg is fogalmazták, hogy a szocialisták „demokratikus és toleráns, szociálisan érzékeny, igazságos és környezettudatos” országot építenének. Saját programjuk, amit a közösbe vinnének, ugyancsak 3 fő pillérre épül. Ahogy Tóth Bertalan sorolta: 
  • a jogbiztonság, a demokrácia újjáépítése,
  • a társadalmi igazságosság, szociális érzékenység,
  • küzdelem a környezetünk kizsákmányolása ellen.
Tóth Bertalan szerint a rendhagyó tavaszi parlamenti ülésszakban, a járvány idején a kormány a magyar emberek egészségének, megélhetési biztonságának megvédése helyett leginkább a saját hatalma korlátainak lebontásán dolgozott. – Sanyargatta és sanyargatja az önkormányzatokat, ártatlan embereket vegzáltak a véleményük miatt, azóta is nyirbálják a véleménynyilvánítás szabadságát, az emberek, a vállalkozások helyett a saját holdudvarát, gazdasági háttérembereit juttatta újabb tíz- és százmilliárd forintnyi közpénzhez – támasztotta alá az ellenzéki politikus, hogy miért is akar korszakváltást az MSZP. Arról, hogy a szocialisták mit tettek az elmúlt időszakban, a pártelnök kiemelte: parlamenti képviselőik fizetésükből 20 millió forintot ajánlottak fel a járvány elleni védőfelszerelésekhez, amelyeket az ország minden részére eljuttattak. Továbbá – sorolta egyebek mellett Tóth Bertalan – ötpontos csomagot hirdettek az egészségügyi és szociális dolgozók, a munkavállalók, a szülők, a diákok, a nyugdíjasok védelmében.
Szerző
Frissítve: 2020.07.03. 17:47

Ezentúl nem vezethetnek taxit büntetett előéletűek

Publikálás dátuma
2020.07.03. 13:19
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tizenhárom közlekedési törvényt módosított pénteki döntésével az Országgyűlés.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kezdeményezett változtatások egyebek mellett lehetővé teszik a büntetett előéletű taxisok kiszűrését a piac tisztítása, az utasok védelme érdekében. A szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejti: a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosításával csökkenhet az utasok kárára elkövetett jogszabálysértések száma, javulhat a taxis szakma társadalmi megítélése, a szolgáltatások színvonala. A módosítás teljes körű ágazati támogatottsággal bír, a büntetlen előélet követelményének törvénybe iktatását a hatóságok mellett a taxis érdekképviseletek is szükségesnek tartják, szorgalmazták. A magyar utasok hathatós védelme mellett az intézkedés ahhoz is hozzájárulhat, hogy a külföldről Magyarországra érkező turisták ne a repülőterek, főpályaudvarok környékén működő taxishiénáktól szerezzék első benyomásaikat Magyarországról – tették hozzá. A minisztérium közölte: az új szabályozás nem korlátozza indokolatlanul és aránytalanul a foglalkozás szabad megválasztásához kötődő alapjogot, hiszen kizárólag a szakma végzése szempontjából releváns bűncselekményeket sorolja fel. A közlekedési hatóság a jövőben a bűnügyi nyilvántartási rendszerből kérheti le a járművezetői igazolvány kiadásához szükséges adatokat, a kérelmezők adminisztrációs terhei így nem nőnek. A módosítás a jelenleg már érvényes, legfeljebb öt évre szóló személyszállítási igazolvánnyal rendelkező járművezetőket csak hosszabb távon érinti, nekik a következő igazolvány kiadásakor kell majd megfelelniük az előírásnak – jelezték. Hasonlóképpen a gazdaság fehérítését szolgálja az a rendelkezés, amely szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a közterület-felügyeletektől is kérhet adatot az általa üzemeltetett elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerhez (ekáer) kapcsolódó feladatai ellátásához. Így az áruk tényleges útjának nyomon követése a lehető legteljesebb mértékben biztosítható lesz. A közlemény szerint a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. felhatalmazást kap arra, hogy ellenőrzési feladatai mellett a gyors és kényelmes online ügyintézés elősegítése érdekében is hozzáférhessen a gépjármű-nyilvántartás adataihoz. A személyre szabható ügyintézési felületen (szüf) így egyszerűen és hatékonyan biztosíthat majd többletszolgáltatásokat az állampolgárok és vállalkozások számára. Ekként már az értékesítéskor meggyőződhet arról, hogy az adott járműre a megfelelő kategóriájú úthasználati jogosultságot váltják-e meg. Az elektronikus szolgáltatások kiépítése után ezzel a jövőben kizárható lesz, hogy rendszám- vagy kategóriatévesztés miatt pótdíjat szabjanak ki – hívta fel a figyelmet az ITM.
Szerző

Zöld utat adott az Országgyűlés az iskolaőrségnek

Publikálás dátuma
2020.07.03. 12:44
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szeptember 1-jétől nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben teljesíthetnek szolgálatot.
Szeptembertől iskolaőrök teljesíthetnek szolgálatot az állami köznevelési és szakképzési intézményekben – döntött pénteken az Országgyűlés. A képviselők 155 igen, 17 nem és 21 tartózkodó szavazattal fogadták el a törvénymódosításokról szóló jogszabályt a kormány kezdeményezésére. Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, tagjai 2020. szeptember 1-jétől teljesíthetnek szolgálatot nagyságrendileg 500 állami köznevelési és szakképzési intézményben, ott, ahol ezt az intézményvezetők kérik.
A gumibottal, bilinccsel, gázspay-vel felszerelt egyenruhásokból álló iskolaőri rendszer bevezetését május végén jelentette be a kormány, június 4-én pedig be is nyújtották a vonatkozó törvényjavaslatot. Mint megírtuk, úgy tűnik, azt a kormányban is kétségesnek tartják, hogy az iskolaőröket szeptemberig ki lehet képezni. A Törvényalkotási bizottság múlt csütörtöki ülésén ugyanis egy olyan módosítást illesztettek be a törvényjavaslatba, amely lehetővé teszi, hogy az iskolaőri vizsgát a munkaviszony létesítésétől számított 90 napon belül is le lehet tenni. Vagyis szeptemberben azok is elkezdhetnek iskolaőrként dolgozni, akik nem fejezték be képzésüket. Bekerült a javaslatba az is, hogy a jelentkezőknél a pszichológiai alkalmasságot is igazolni kell.
Szerző