Elfogadták a jövő évi költségvetést

Publikálás dátuma
2020.07.03. 12:27
Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke felszólal (a pulpituson) a 2021-es költségvetés elfogadásáról szóló szavazáson, az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 3-án
Fotó: Kovács Tamás / MTI
A képviselők 133 igen és 61 nem szavazattal hagyták jóvá a törvényjavaslatot.
Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést. Megvan a fedezete a járványügyi készültségnek és a gazdaság újraindításának. Köszönöm a Fidesz és KDNP frakcióknak a támogatást. Van 133 bátor ember! így örömködött a Facebookon Varga Mihály pénzügyminiszter a szavazás után. A vicc szerint falnak menő ló nem vak, hanem bátor, ami relativizálja a 133 fideszes képviselő bátorságát, ugyanis ki lehet jelenteni, hogy túlnyomó többségük látatlanban fogadta el a 2021-es büdzsét. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy míg az ellenzék 800 módosító javaslattal rukkolt elő a vita a során, addig egyetlen egy fideszes képviselői módosítás sem született. Igaz tavaly sem.  
A büdzsé azzal számol, hogy az idei három százalékos visszaesés után jövőre 4,8 százalékos gazdasági növekedés jöhet – a piaci előrejelzések fényében mindkét szám meglehetősen optimista, igaz az MNB szerint éppen, hogy pesszimista az előrejelzés. A korai költségvetés elfogadása egyik évben sem vált be, ugyanis jelentős tervezési pontatlansággal dogozik a pénzügyi tárca, és ez most súlyosbítva a Covid-19 járvánnyal, szinte megjósolhatatlan, hogy milyen éve lesz 2021-ban a magyar gazdaságnak. A parlament a 2021-es költségvetést 23 456 milliárdos kiadási főösszeggel és 1491 milliárd forintos hiánnyal fogadta el, így a deficit az idei évihez képest mintegy 400 milliárd forinttal lehet kisebb. A költségvetésben helyet kapott a gazdaságvédelmi alap – ám ebben a fejezetben olyan költések vannak, mint a paksi atomerőmű beruházás vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal átépítése. A járvány elleni alap pedig nem más, mind az eddigi egészségbiztosítási alap új néven. A 2021-es büdzsében kevés a direkt gazdaságösztönző kiadás, ezt uniós pénzekből és jegybanki programokon keresztül intézi a kormány, az önkormányzatok támogatásai csökkennek, az oktatási kiadások reálértéke stagnál, míg az egészségügyi és szociális kiadásoké kismértékben nő. A 2021-es költségvetés abszolút nyertesei honvédségi fegyverszállítók, ugyanis a védelmi kiadások egy év alatt 28 százalékkal nőnek. Mindezt teszi a kormány egy gazdasági válság kellős közepén, mutatva, hogyan is gondolja a járvány elleni küzdelmet és a gazdaság újraindítását.
Varga Mihály szavaz
Fotó: Kovács Tamás / MTI

13. havi nyugdíj

A jövő évtől négy részletben visszaépül a 13. havi nyugdíj juttatása. Az erről szóló törvénymódosítást 193 igen szavazattal, 1 elutasító voks ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el a Ház a kormány javaslatára. A jogosultak a januári járadékkal együtt kapják meg a plusz összeget. A tizenharmadik havi nyugdíj 2021-ben a nyugellátások januári összegének 25 százaléka, 2022-ben az 50 százaléka, 2023-ban pedig a 75 százaléka, a rá következő évben pedig a nyugdíjasok már a tizenharmadik havi nyugdíj teljes összegét kézhez kapják. Ezt követően minden évben az egyhavi nyugdíj összege jár. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként bejelentett tizenharmadik havi nyugdíjhoz hasonló módon kapnak tizenharmadik havi ellátást más pénzbeni ellátásokban részesülők is, erről azonban kormányrendelet rendelkezik majd. A plusz összegre az a nyugdíjas jogosult, aki a megelőző évben már legalább egyetlen napra nyugdíjjogosult volt és januárban is az. Az ellátás összege a januári járadék összegével egyezik meg.

Szerző
Frissítve: 2020.07.03. 17:30

Szijjártó: A magyar kormány kibervédelmi elemzőközpontot alakított ki Ugandában

Publikálás dátuma
2020.07.03. 10:50
Sam Kahamba Kutesa ugandai külügyminiszterrel 2018-ban
Fotó: Kovács Márton / KKM
Százezer ember ivóvízellátását is biztosították – jelentette be a külügyminiszter.
Százezer ember ivóvízellátását biztosította a kormány Ugandában, és kialakított egy kibervédelmi elemzőközpontot is a két ország között 2019-ben létrejött megállapodás első szakaszának keretében – közölte a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter azt írta, hogy a Sam Kahamba Kutesa ugandai külügyminiszterrel kötött megállapodás szerint Magyarország egy hároméves program keretében ötmilliárd forint fejlesztési támogatást ad Ugandának. A következő két projekt az országba érkező migránsok és menekültek nyilvántartására alkalmas azonosítórendszer kidolgozása, valamint egy szívgyógyászati központ orvosi eszközökkel történő felszerelése lesz – tette hozzá. Hangsúlyozta: a kormány továbbra is azt vallja, hogy a migrációt csak úgy lehet megállítani, ha a segítséget visszük oda, ahol a baj van, és így előzzük meg azt, hogy emberek milliói keljenek útra.
Szerző

351,28 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.07.03. 08:10
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött kissé a forint árfolyama péntek reggelre az előző estihez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró jegyzése a csütörtök esti 351,31 forint után péntek reggel nyolc óra előtt kissé alacsonyabban, 351,28 forinton állt.
Kismértékben csökkent a dollár és a svájci frank jegyzése is péntek reggelre az előző estihez képest, a dolláré 312,97 forintról 312,75-re, a svájci franké 330,82 forintról 330,59 forintra.
Szerző