Előfizetés

Karácsony Gergely: Be a MÖSZ-be, hogy a kormány ne tehesse tönkre az önkormányzatokat!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.03. 12:32

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A 2021-es állami költségvetésben csak papíron több a pénz, a büdzsé az önkormányzatoknak összességében mínusz százmilliárdos elvonást jelent.
Arra kérek minden önkormányzatot, és a Fővárosi Közgyűlésnek is azt javasolom, lépjünk be a Gémesi György, Gödöllő polgármestere által 30 éve vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségébe (MÖSZ) – szólított fel pénteken a Lánchídnál megtartott ellenzéki önkormányzati sajtótájékoztatón Karácsony Gergely. A főpolgármester a 2021-es állami költségvetés parlamenti megszavazása előtt a budapesti országgyűlési képviselőket szóban és írásban is arra kérte: ne támogassák a kormány javaslatát, „ne álljanak a sötét oldalra”. Budapest vezetője szerint azért kell egy, a jelenlegi nyolc érdekképviseletnél is erősebb szövetség, hogy megvédhessék az önkormányzatokat. – A 2021-es költségvetés nyilvánvaló politikai célja, hogy tönkre tegye a magyar önkormányzatiságot. Nem egyszerűen Budapestet, a kerületeket, a kisebb vagy nagyobb városokat, a falvakat, hanem azt, hogy a jövőben az állampolgárok a saját településükön megválaszthassák a saját vezetőiket, akikre rábízhatják lakóhelyük sorsát, azokkal a forrásokkal együtt, amelyeket a helyi vállalkozások, az ott élők fizetnek be – mondta Karácsony Gergely. Szerinte az önkormányzatokat most, a járvány után nem megsarcolni, hanem támogatni kellene. A magyar kormánynak azt kellene tennie, amelyt más európai kormányok, hogy a válságkezelésbe partnerként bevonja azt önkormányzatokat. Éppen most lenne szükség az összefogásra. 
„Magyarországon minden másként van, ahogy egy normális demokráciában lennie kellene. Orbán Viktor és kormánya ezt az időpontot használja föl arra, hogy tönkre tegye a magyar önkormányzatokat”

– húzta alá a főpolgármester.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor megbüntetnek egy önkormányzatot, nem a polgármestert büntetik meg, hanem az őt megválasztó polgárokat. Nem a polgármesterektől, hanem a helyben lakó emberektől vesznek el pénzt. Amikor ellehetetlenítik az önkormányzatokat, azt a munkát akadályozzák meg, amit az egyre súlyosabb társadalmi és gazdasági válságból való kilábalás érdekében tennének.    Karácsony Gergely szerint a válságkezelésnek van más módja is, mint amit az Orbán-kormánytól látunk:
„Nem a pénzembereknek adunk még több pénzt, hanem az embereknek segítséget. Segítünk a bajba jutott vállalkozásoknak. Nem a nagyoknak, hanem a kicsiknek. Segítünk az embereknek is, nem a gazdagoknak, hanem a rászorulóknak.”

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke arra emlékeztetett: 2009-ben a fideszes Kósa Lajos, a Megyei Jogú Városok Szövetségének akkori elnökeként nagy tüntetést szervezett polgármestereknek, képviselőknek, önkormányzati dolgozóknak. A Kossuth téren akkor csaknem ezren voltak, és megfogalmazták az önkormányzatiság alapjait. Gémesi szerint az ott elhangzottak mind hamvukba hullt ötleteknek bizonyultak, mintha 180 fokot fordultak volna az önkormányzati alapértékek. Pedig az önkormányzatok összességében tízmillió ember életéért felelősek ebben az országban, csaknem 3200 települést működtetve.
„Feladataink bővültek, a hatásköreink viszont szűkültek, mozgástereink folyamatosan csökkennek. A 2021-es költségvetés ezt a folyamatot lezárja”

– mondta a Pest megyei település polgármestere.

Kiemelte: papíron ugyan 119 milliárddal több az állami támogatás, de az elvonások – szolidaritási adóval, gépjárműadó, „Modern városok program” –, továbbá a településekre rótt többletfeladatok miatt a 2021-es költségvetés szaldója az önkormányzatok számára mínusz százmilliárd forint. – A MÖSZ az egyik legrégebbi szakmai érdekképviselet, 1990-ben alakult – emlékeztetett Gémesi György, aki a közös fellépés érdekében mind több polgármester és település belépését várja a szövetségbe. Az ellenzéki sajtótájékoztatón Tóth József, a Hajdú-Bihar megyei Polgár polgármestere azt emelte ki, hogy a kormányzati megszorítások a vidéki településeket is ugyanúgy sújtják, mint Budapestet. Ez Polgáron lakosonként 6500 forint elvonást jelent. Ehhez Csőzik László, Érd polgármestere annyit tett hozzá, hogy a 14 milliárdos költségvetésű megyei jogú várostól éves szinte 450 milliót vesznek el, ezzel megakadályozva a minimális fejlesztések lehetőségét is.

Menczer Tamás Fidesz-tag lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.03. 12:06

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Az ajánlók névsorára mindig büszke leszek” – fogalmazott.
„Nagy harcok mögöttünk, nagy harcok előttünk, úgy éreztem, ideje a párttal is erősíteni a köteléket. Tegnap óta a Fidesz tagja vagyok” – jelentette be Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára a Facebook-oldalán. A közösségi oldalon egy fotót is megosztott, melyen az ajánlói névsor látható: ezt Orbán Viktor miniszterelnök, Kubatov Gábor pártigazgató, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter írta alá. „Az ajánlók névsorára mindig büszke leszek” – fogalmazott Menczer.

Cukorgolyó terápiás javallat nélkül

Kuslits Szonja
Publikálás dátuma
2020.07.03. 10:00

Változnak a homeopátiás készítmények reklámozásának szabályai és mostantól kizárólag kezelési útmutatás nélkül lehet őket forgalmazni is.
Évek óta küzdenek a szakemberek azért, hogy némileg csökkenjen a homeopátia mozgástere és úgy tűnik, végre javulni látszik a helyzet. Július 1-jétől ugyanis már csak terápiás javallat nélkül lehet ilyen készítményeket forgalmazni, mivel nincsenek a kezelés hatásosságát alátámasztó klinikai vizsgálatok, erre pedig mostantól szükség van. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) egy január 1-jén életbe lépet törvénymódosítással indokolta a változtatást. Hangsúlyozták azt is, hogy július 1-től a forgalmazható homeopátiás szerek reklámja csak a termék címkeszövegét tartalmazhatja, további információkat nem. Így még kisebb az esély arra, hogy megtévesszék a gyanútlan beteget és olyan terméket adjanak el neki, ami valójában hatástalan számára. Erre azért is van óriási szükség, mert az emberek egy része egyre kevésbé bízik a hagyományos orvoslásban, ezért az alternatív módszerek felé fordul és elkeseredésében sok mindent elhisz. Hazánkban a homeopátiás szerek kiadási pénztárblokkján írásban kell tájékoztatni a pácienseket arról, hogy „A homeopátiás készítmények hatásossága a hagyományos (allopátiás) gyógyszerekéhez hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt”, de erre kevesen figyelteket a vásárlók közül. Már többször felmerült, hogy a homeopátiás szereket ne is nevezhessék gyógyszernek.
Az új szabályozás végre érdemi változást hozhat az ügyben, ugyanis – bár az ausztrál Nemzeti Egészség- és Orvostudományi Kutatóintézet (NHMRC) szakemberei már 2015-ben bebizonyították, hogy a homeopátia nem hatékony egyetlen betegség kezelésére sem, pusztán placebóként funkcionál – eddig alkalmazhatták akár terápiaként is. Sőt, a termékeket gyógyszerként megjelölve árusították, orvosok is felírhatták és gyógyszerészek is gyakran ajánlották azokat. Hiába lázongtak a szakértők. A Magyar Tudományos Akadémia két éve közleményt is kiadott, mely szerint elengedhetetlen, hogy a terápiás eredményeket az alternatív medicina esetében is tudományos módszerekkel bizonyítsák, de akkor nem hoztak változást a szavaik, hiába hangsúlyozták, hogy a homeopátia esetében „nincs evidencia arra”, hogy a placebónál hatékonyabb. A szabályok változása azért is előrelépés, mert bár gyakran azt hangoztatják a homeopátiával kapcsolatban, hogy veszélytelen, hiszen csak cukorkagolyók, de ez nem minden esetben igaz. Korábban Novák Hunor, csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos honlapján írt arról: világszerte egyre több haláleset történik áttételesen a homeopátia miatt. Egy ártatlan, 18 hónapos kisgyermek például azért halt meg az USA-ban, mert szülei azt hitték: a homeopátia hatásos gyógymód, ezért nem használtak antibiotikumot a súlyos bakteriális középfülgyulladásra. A gyermek agyhártyagyulladásban halt meg.