Előfizetés

Megbontották a falat: több mint 2,5 millió forint értékben loptak három budapesti trafikból (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.03. 09:11

Fotó: police.hu
A negyedik bűncselekmény elkövetésénél a rendőrök tetten érték és elfogták az elkövetőket.
Két budapesti férfi kevesebb mint egy hónap alatt közel 2,5 millió forint értékben lopott többek között dohánytermékeket. A rendőrség közleménye szerint a két férfi június 2. és június 15. között három dohányboltból lopott úgy, hogy az üzletek hátsó falát megbontotta, majd azon keresztül különböző árukat, dohánytermékeket vitt el. Hétfőn, a negyedik bűncselekmény elkövetésénél a rendőrök tetten érték és elfogták a 19 éves B. Károlyt, valamint társát, az 56 éves B. Lászlót egy zuglói dohányboltnál. A két férfi megbontotta a zuglói dohánybolt falát, majd az ellopott árut autójuk csomagtartójába tették. A rendőrök az autóban az ellopott termékeken kívül megtalálták a bűncselekmény elkövetésénél használt eszközöket, szerszámokat, illetve a jármű alatt az elkövetők eldobott kesztyűit is. A gyanú szerint a két budapesti férfi a kevesebb mint egy hónap alatt elkövetett négy bűncselekmény során
több mint kétmillió forint értékben lopott többségében dohánytermékeket, ezer doboznál is több cigarettát, árukat és váltópénzt. Az elkövetők két újpesti, egy óbudai és egy zuglói dohányboltból loptak.

B. Károlyt és B. Lászlót a Budapesti Rendőr-főkapitányság IV. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói négyrendbeli lopás bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették őket és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2020. július 1-jén elrendelt.

Szeletelő késsel vágta fejbe a reklamáló vendéget a budapesti gyrosos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.03. 09:07
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A főügyészség életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt emelt vádat ellene.
A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy budapesti, IX. kerületi gyorsétterem 27 éves szakácsával szemben, aki még 2018. július 16-án este sebesítette meg az egyik reklamáló vevőjét. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint aznap este egy baráti társaság tért be a gyorsétterembe, ahol a társaság egyik tagját a szakács nem szolgálta ki, amit a vevő sérelmezett és a panaszkönyvet kérte, de ezt a szakács megtagadta. Ekkor a szóváltásba bekapcsolódott a baráti társaság másik tagja is – a későbbi sértett –, aki a gyorsétteremből kifelé menet, a pulton talált fóliatekercset a szakács felé dobta. Erre a vádlott a nála lévő 35 centiméter pengehosszúságú, a készülő gyroshús vágására használt késsel közepes erővel a sértett fejére csapott, akinek a bal szemöldökétől a tarkójáig csontig hatoló 13 centiméter hosszú vágott sérülése keletkezett. Mivel a sérülés tényleges gyógytartama 8 napon belüli, de a támadott testtájékra, az elkövetés eszközére és a sújtás erejére figyelemmel a sértettnek közvetett életveszélyes sérülése is keletkezhetett volna, a főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat. A szakács szabadlábon védekezik, a bírósági ülésen történő beismerése és a tárgyalás jogáról lemondása esetére az ügyészség a vádiratban 2 év 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta a bíróságnál.

Részletes jelentés készült a Hableány-katasztrófáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 21:48

Fotó: Népszava
A Viking Sygn több mint 12 kilométer/órás sebességgel haladt, másodpercek alatt összepréselte és elsüllyesztette az útjába kerülő kis sétahajót.
A Közlekedésbiztonsági Szervezet oldalán elérhető egy olyan időközi jelentés, amelyben elég részletesen rekonstruálják a Hableány sétahajó és a Viking Sigyn 2019. május 29-ei balesetét – írja az Index, szemlézve az elemzés megállapításait. Mint arról a Népszava is számos cikkben beszámolt, a Margit hídnál bekövetkezett katasztrófában a Hableányt hátulról utolérte a Viking Sigyn, majd összeütköztek. A Hableány a víz alá került, 25 utasa és kétfős személyzete halt meg a balesetben, egy fő eltűnt, heten élték túl az ütközést.
A Hableány 20 óra 20 perckor indult egyórás városnéző körútra 33 koreai személlyel a fedélzetén. A hajó a Lánchíd alatti szakaszon fordult meg 20:47-kor, ekkor kezdett el felfelé, szakszóval hegymenetben menni a Margit híd felé, hogy kikössön a Jászai Mari téren. Ezzel egy időben indult el a Viking Sigyn is, az Akadémia kikötőpontról. A Duna bal partján haladt, nagyon lassan. A Hableány 7,0 km/h-val haladt, a míg a Viking 2,2 km/h-val. Gyorsan távolodtak egymástól.  A Parlamentet elhagyva kezdett gyorsítani a Viking Sigyn, és elkezdte felvenni a Margit híd meghajózásához szükséges irányt. Eközben a Hableány keresztezte a másik hajó útját, átkerült annak jobb oldalára. A keresztezéskor, 21:00-kor, 190 méterre voltak egymástól. 
A Viking Sigyn egyre gyorsított, elérte a 12,4 km/h-t, jóval gyorsabb volt már, mint a Hableány. Rohamosan csökkent közöttük a távolság, így a Margit híd hídnyílásába egyszerre mentek be.    21 óra 05 perckor a két hajó a híd alatt összeütközött. A Viking Sigyn maga előtt tolva keresztbe fordította, majd oldalára döntötte a Hableányt, ami 7 másodperc alatt elsüllyedt, a nyitott utastéren lévők a vízbe estek, de legtöbben a hajó belsejében rekedtek. Az ütközés után a Viking Sigyn kabinos személyhajó STOP manővert hajtott végre. A jelentés azt írja, hogy a Viking Sigynnek kockázatos lett volna a hídpillérek között maradnia, ezért az ütközés után kihajózott a híd alól, majd közvetlenül utána megállt. A személyzet mentőgyűrűket dobott a vízbe, és mentőcsónakkal is megkezdték a mentést. Ebbe a környéken lévő hajók is bekapcsolódtak. A Sigyn vezetője, 21:09-kor jelentette az esetet a NAVINFO rádióállomásnak. A Viking Sigyn 21:38-ig tartotta a helyzetét, majd a NAVINFO-val egyeztetve az első alkalmas helyen kikötött. 
A Hableány súlyos szerkezeti és külhéj-sérüléseket szenvedett. Belülről felszakadt a bordázat, a csavartengely ívben meghajolt. A hajó fenekén a külhéjat a Viking Sigyn teljes szélességben benyomta. A fenék bal oldalán több helyen lékek is keletkeztek, megsérült a fedélzeti felépítmény és a kormányállás is. A Viking Sigynen kisebb karcolások keletkeztek. A jelentés kitér arra is, hogy a baleset napján egy frontrendszer miatt tartósan esett az eső, de a baleset helyén és idején 2,5-3,0 kilométer volt a látástávolság. 
Az ábrákkal is illusztrált szakszerű beszámoló ide kattintva érhető el.