Előfizetés

Tízezer budapesti gyerek táboroztatását segíti a főváros

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 22:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétpontos csomagot ajánlanak Karácsony Gergelyék a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerül családoknak.
Tízezer budapesti 14 éven aluli gyereknek egyenként tízezer forintot ad táboroztatási támogatásként a főváros, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a Budapest Restart című, Facebookon is elérhető beszélgetéssorozat befejező adásában, melyet az Index idézett. 
A főpolgármesterrel Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke vett részt a beszélgetésen, a járvány munkaerő-piacra gyakorolt hatásait végigelemezve, de a Főpolgármesteri Hivatal több konkrét intézkedést is nyilvánosságra hozott, így például azt, hogy a főváros a Fővárosi Érdekegyeztető Tanáccsal egyetértésben 7 pontos csomaggal segíti a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került budapestieket. 
A szülőket a szabadsághiány miatt táboroztatási kedvezménnyel, a közmunkásokat hatékony átképzéssel támogatja Budapest

– hangzott el a beszélgetésen. Karácsony elmondta, hogy 10 ezer 14 éven aluli budapesti gyerek szüleit tervezi ezzel az összeggel segíteni, így a heti 35 ezer forintnál alacsonyabb összegbe kerülő táborok díjaihoz a táborszervezők által benyújtott és a szülők által aláírt igénylés alapján szeretnék segíteni.  A támogatás július 6-tól augusztus 31-ig igényelhető, ha a táborszervező szerződésekkel igazolja, hogy Budapesten, jogszerűen és átláthatóan működik. A támogatásért ugyanis a szervezőnek kell a főváros illetékeseihez fordulnia, a szülők aláírásukkal igazolják a gyermekük részvételét csupán, más adminisztrációs teher nem hárul rájuk. Ami a közmunkásokat illeti, a főváros a közegészségügy, idősgondozás és digitális közfoglalkoztatás terén nyújtana nekik átképzéseket, mondta Karácsony. A Restart adását ide kattintva nézhetik meg.

Részletes jelentés készült a Hableány-katasztrófáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 21:48

Fotó: Népszava
A Viking Sygn több mint 12 kilométer/órás sebességgel haladt, másodpercek alatt összepréselte és elsüllyesztette az útjába kerülő kis sétahajót.
A Közlekedésbiztonsági Szervezet oldalán elérhető egy olyan időközi jelentés, amelyben elég részletesen rekonstruálják a Hableány sétahajó és a Viking Sigyn 2019. május 29-ei balesetét – írja az Index, szemlézve az elemzés megállapításait. Mint arról a Népszava is számos cikkben beszámolt, a Margit hídnál bekövetkezett katasztrófában a Hableányt hátulról utolérte a Viking Sigyn, majd összeütköztek. A Hableány a víz alá került, 25 utasa és kétfős személyzete halt meg a balesetben, egy fő eltűnt, heten élték túl az ütközést.
A Hableány 20 óra 20 perckor indult egyórás városnéző körútra 33 koreai személlyel a fedélzetén. A hajó a Lánchíd alatti szakaszon fordult meg 20:47-kor, ekkor kezdett el felfelé, szakszóval hegymenetben menni a Margit híd felé, hogy kikössön a Jászai Mari téren. Ezzel egy időben indult el a Viking Sigyn is, az Akadémia kikötőpontról. A Duna bal partján haladt, nagyon lassan. A Hableány 7,0 km/h-val haladt, a míg a Viking 2,2 km/h-val. Gyorsan távolodtak egymástól.  A Parlamentet elhagyva kezdett gyorsítani a Viking Sigyn, és elkezdte felvenni a Margit híd meghajózásához szükséges irányt. Eközben a Hableány keresztezte a másik hajó útját, átkerült annak jobb oldalára. A keresztezéskor, 21:00-kor, 190 méterre voltak egymástól. 
A Viking Sigyn egyre gyorsított, elérte a 12,4 km/h-t, jóval gyorsabb volt már, mint a Hableány. Rohamosan csökkent közöttük a távolság, így a Margit híd hídnyílásába egyszerre mentek be.    21 óra 05 perckor a két hajó a híd alatt összeütközött. A Viking Sigyn maga előtt tolva keresztbe fordította, majd oldalára döntötte a Hableányt, ami 7 másodperc alatt elsüllyedt, a nyitott utastéren lévők a vízbe estek, de legtöbben a hajó belsejében rekedtek. Az ütközés után a Viking Sigyn kabinos személyhajó STOP manővert hajtott végre. A jelentés azt írja, hogy a Viking Sigynnek kockázatos lett volna a hídpillérek között maradnia, ezért az ütközés után kihajózott a híd alól, majd közvetlenül utána megállt. A személyzet mentőgyűrűket dobott a vízbe, és mentőcsónakkal is megkezdték a mentést. Ebbe a környéken lévő hajók is bekapcsolódtak. A Sigyn vezetője, 21:09-kor jelentette az esetet a NAVINFO rádióállomásnak. A Viking Sigyn 21:38-ig tartotta a helyzetét, majd a NAVINFO-val egyeztetve az első alkalmas helyen kikötött. 
A Hableány súlyos szerkezeti és külhéj-sérüléseket szenvedett. Belülről felszakadt a bordázat, a csavartengely ívben meghajolt. A hajó fenekén a külhéjat a Viking Sigyn teljes szélességben benyomta. A fenék bal oldalán több helyen lékek is keletkeztek, megsérült a fedélzeti felépítmény és a kormányállás is. A Viking Sigynen kisebb karcolások keletkeztek. A jelentés kitér arra is, hogy a baleset napján egy frontrendszer miatt tartósan esett az eső, de a baleset helyén és idején 2,5-3,0 kilométer volt a látástávolság. 
Az ábrákkal is illusztrált szakszerű beszámoló ide kattintva érhető el.

Nem vettek ki osztalékot a cégből, állítja a Centrál Média tulajdonosa

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 21:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A járványhelyzet miatt sem vettek ki pénzt a médiavállalat bevételeiből, szeptembertől bérrendezés jön a médiavállalatnál.
Cáfolta Varga Zoltán üzletember, a Central Médiacsoport Zrt tulajdonosa a Media1-nek, hogy jelentős osztalékot vettek volna ki a cégből. Erről számolt be ugyanis más lapok mellett a Magyar Nemzet is. Varga elismerte, hogy ugyan valóban határozatot hoztak a pénzügyi év zárásakor a 2019. évi eredménytartalékból osztalék kifizetéséről, de az összeget a tulajdonosok ezt követően nem vették fel. 
A döntést éppen a kialakult járványhelyzetre tekintettel és bizonytalan gazdasági körülmények miatt nem hajtották végre, a társaság likviditásának megőrzése érdekében.

Varga szerint Central 2020-ban stabilizálta a működését, de a gazdaságilag nehéz és kockázatos időszaknak még nincs vége, felelősségteljesen nem jósolható meg, mikor tér vissza a piac egy kiszámítható működéshez. Azt is elárulta, hogy szeptemberre visszaállnak a Central Médiacsoportnál a teljes munkaidőre, a béreket is helyreállítják A 24.hu, a Nők Lapja, a Story magazin, a Best, az NLC és több más nyomtatott és internetes médium tulajdonosa hozzátette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a munkatársak biztonságban érezzék magukat, és továbbra is a kiadótól megszokott minőségben szolgálhassák ki az olvasókat és hirdetőket.