Előfizetés

Bűnszervezetet számolt fel az Europol, több mint 100 embert előállítottak

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.02. 16:20
Bemutatón az Europol Hágában
Fotó: FREEK VAN DEN BERGH / AFP
Tizenkilenc kábítószergyártó laboratóriumot lepleztek le, és több ezer kiló hallucinogén anyagot találtak.
Merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózatot működtető szervezett bűnözői csoportot számoltak fel a holland és a francia hatóságok – közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete, az Europol csütörtökön. A hágai székhelyű uniós szervezet tájékoztatása szerint a két ország rendőrsége a titkosított hálózatot működtető és erre alkalmas telefonokat árusító bűnözői csoport tucatnyi tagját állította elő, miután sikerült feltörniük és elolvasniuk a hálózatot használók több millió üzenetét. A bűnözői hálózat a szervereket Franciaországban tárolta. Az EncroChat június végén üzenetet küldött felhasználóinak arra figyelmeztetve őket, hogy azonnal kapcsolják ki és váljanak meg az eszközöktől, ugyanis szervereiket „kormányzati szervek illegális módon” feltörték. Az Europol azt közölte, hogy a francia törvény rendelkezéseinek megfelelően, érvényes igazságügyi engedéllyel végzett
leleplezés számos erőszakos bűncselekmény és gyilkossági kísérlet megvalósulását, nagyszabású kábítószer-szállítmány célba jutását hiúsította meg.

Egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekmények elkövetésére irányultak, ezért azonnali intézkedésekre volt szükség. A Hollandiában végzett akciók során
19 kábítószergyártó laboratóriumot számoltak fel, több ezer kilogramm hallucinogén anyagot foglaltak le, és több mint 100 embert előállítottak, köztük az ország két legkeresettebb embercsempészét.

Egy nap alatt 450 koronavírus-fertőzöttet találtak Romániában

MTI
Publikálás dátuma
2020.07.02. 14:45

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A betegség romániai megjelenése óta 27 746 embernél mutatták ki a koronavírust.
Egyre gyorsabban terjed a koronavírus-járvány Romániában: az utóbbi 24 órában 450-nel nőtt az azonosított fertőzöttek száma – derült ki a stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítéséből. A járvány áprilisi tetőzése idején is csak három, a múlt héten pedig egy olyan nap volt, amikor ennél több fertőzést diagnosztizáltak egyetlen nap alatt. A fertőzések számának növekedése június elején, a rendkívüli állapot, illetve a kijárási és gyülekezési korlátozások fokozatos feloldása nyomán kezdett ismét erősödni, azóta pedig megduplázódott. Június 10-én még 164 volt a naponta diagnosztizált, új esetek utóbbi két heti átlaga. Ez a mutató azóta folyamatosan emelkedik, csütörtökön pedig elérte a 325-öt. A csütörtökön regisztrált adat csaknem 30 százalékkal haladja meg a járvány első tetőzését idéző mostani átlagot. Az utóbbi 24 órában 20 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában: ez is 25 százalékkal magasabb a jelenlegi átlagnál és több mint kétszerese az egy hónapja regisztrált napi halálozási adatnak. A betegség romániai megjelenése óta
27 746 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 19 363-at gyógyultnak nyilvánítottak, 1687-en pedig életüket vesztették. Napról napra növekszik a súlyos esetek száma is: míg egy hónapja kevesebb mint 150, csütörtökön 237 koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon.

A betegség terjedése miatt a bukaresti kormány elhalasztotta a július elsejére várt további lazításokat, így továbbra sem nyithattak ki a beltéri vendéglátóhelyek. A hatóságok bírságolással próbálják fegyelmezni azokat, akik megszegik a távolságtartási és higiéniai előírásokat, a beltéri maszkviselési kötelezettséget: az utóbbi 24 órában 345 kihágásért róttak ki átlagosan 394 lejnyi (28 500 forint) büntetést.

Hongkong autonómiája romokban: Kína már nem csak a briteket, az ausztrálokat is fenyegeti

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.07.02. 12:30
Egy tüntetőt vesznek őrizetbe Hongkongban
Fotó: Tommy Walker / AFP/NurPhoto
Ellenlépéseket tervez Peking mindazon országokkal szemben, ahol menedéket kínálnak az egykori brit koronagyarmat lakóinak.
Londonnak viselnie kell majd annak következményeit, hogy zöld utat ad a brit állampolgárság megszerzésére az erre jogosult hongkongiak számára – figyelmeztetett Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Kína fenntartja a jogot, hogy ellenlépéseket tegyen az Egyesült Királysággal szemben, de részletekbe nem bocsátkozott. Ahogyan arról a Népszava beszámolt, a Hongkong autonómiáját fenyegető kínai nemzetbiztonsági törvényt június 30-án elfogadta a pekingi törvényhozás. A jogszabály például lehetőséget ad a központi hatóságokat arra is, hogy megfigyeljék és lehallgassák a látókörükbe kerülő személyeket. Ugyancsak írt lapunk arról, hogy szerdán, már a frissen elfogadott törvényre hivatkozva, több száz tüntetőt vett őrizetbe a hongkongi rendőrség. Még aznap Boris Johnson brit miniszterelnök utalt arra, hogy London elindítja a szükséges folyamatot. Ezzel lehetővé teszik a nagy-britanniai tartózkodást és munkavállalást azoknak a hongkongiaknak, akiknek úgynevezett brit tengerentúli státusuk van, azzal a céllal, hogy végül brit állampolgárságért folyamodhassanak. A szükséges jogosultsággal közel 3 millió hongkongi rendelkezik. Boris Johnson leszögezte:  
„A kínai kormány által elfogadott és bevezetett nemzetbiztonsági törvény súlyosan megsérti a Hongkong státusát rögzítő, 1984-ben aláírt kínai-brit közös deklarációt.”

Rendőrök táblákkal figyelmeztetik a tüntetőket, hogy viselkedésük a nemzetbiztonsági törvényt sérti
Fotó: Tommy Walker / AFP/NurPhoto
Azt, hogy Kína tudatosan időzítette a törvény elfogadtatását, jelzi: a korábbi brit koronagyarmat Hongkong pont 23 évvel ezelőtt, 1997. június 30-án került Kína fennhatósága alá, mint különleges közigazgatási övezet. A brit-kínai államközi megegyezés során Peking garantálta, hogy az „egy ország-két rendszer”elve alapján egy ötven évig nem korlátozza Hongkong viszonylagos önállóságát.  Ezzel szemben Csao Li-csien szerdai közleményben úgy fogalmazott:
„Minden, Kína szuverenitásának, biztonságának és fejlődési érdekeinek aláásását célzó törekvés kudarcra ítéltetett".

Peking azt állítja, a nemzetbiztonsági törvény csak „rendzavarók kis csoportja ellen irányul, és a szakadár törekvéseket, a felforgató tevékenységet, a terrorizmust, valamint a külföldi felek Hongkong belügyeibe avatkozását hivatott megakadályozni”. Utóbbit annyira komolyan veszik a kínaiak, hogy a kínai külügyi tárca szóvivője csütörtökön Canberrát is arra szólította fel, ne avatkozzon Kína belügyeibe. Ugyanis Scott Morrison ausztrál kormányfő csütörtökön kijelentette: Ausztrália is fontolóra veszi, hogy menedéket ad azoknak a hongkongi lakosoknak, akiket fenyeget az új nemzetbiztonsági törvény.