Előfizetés

Megtalálták a 2006-ban eltűnt szentesi nő holttestét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 15:22
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Korábbi élettársa ellen európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.
A police.hu oldalon azt írják: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Életvédelmi Osztálya emberölés bűntett elkövetése miatt folytat nyomozást. Egy szentesi nő, albérletéből 2006. július 21-én 19 óra és 22-én 9 óra között – 2 éves gyermekét egyedül hátrahagyva – ismeretlen helyre távozott, azóta nem adott magáról életjelet. Az eltűnésével kapcsolatban beszerzett adatok és információk alapján az asszony életellenes bűncselekmény áldozatává vált. A KR NNI munkatársai megtalálták és azonosították az eltűnt nő földi maradványait. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható D. Lajossal – a nő korábbi élettársával – szemben az ügyben a bíróság európai elfogatóparancsot bocsátott ki. A férfi jelenleg az olasz hatóságok őrizetében van, Magyarországnak történő átadásáról a későbbiekben dönt a bíróság. Az ügyben az országos rendőrfőkapitány korábban 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.

Halálra gázoltak egy idős nőt a XV. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 14:28
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A baleset csütörtök délelőtt, a Rákos úton történt.
Elgázolt egy autó egy idős nőt csütörtök délelőtt a főváros XV. kerületében, a Rákos út 151. szám előtt. A nő a balesetben életét vesztette – írja a police.hu. A rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét. A baleset miatt a Rákos utat – a Szent Korona útja és a Kazán utca közötti szakaszon – lezárták. 

Csak becsületsértés, ha valaki zsidósága miatt támad egy rabbira, és leveri a fejéről a kipát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 13:53
Képünk illusztráció
Fotó: LAURIE DIEFFEMBACQ / AFP
Az ügyészség fellebbez az antiszemita hátterű ügyet enyhén kezelő büntetőperben. Az erőszakos elkövető volt kollégáját is helybenhagyta.
Vallási közösséghez tartozása miatt két éve egy bevásárlóközpontban lesodorta egy rabbi fejéről a kipát az a 45 éves férfi, akit azonban csak becsületsértés miatt ítélt el és bocsátott próbára kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). Az ügyészségi honlapon olvasható csütörtöki közlemény szerint az elsőfokú döntés ellen a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség közösség tagja elleni erőszak bűntettének megállapítása és súlyosítás, felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása érdekében fellebbezett. A bíróság szóbeli indokolása szerint a rabbi fejéről a kipa lesodrása ugyan kihívóan közösségellenes volt és azt a vádlott megállapíthatóan vallási közösséghez tartozás miatt követte el, azonban egy további büntető törvényben rögzített tényállási elem, azaz a magatartás riadalom keltésére alkalmassága nem valósult meg, ezért a férfi cselekménye nem bűntettnek, csak az enyhébb megítélésű becsületsértés vétségének minősül. A kerületi ügyészség  szerint viszont a vádlott magatartása nemcsak alkalmas volt a riadalom keltésére, hanem az az érintett esetében ténylegesen be is következett, így a közösség tagja elleni erőszak bűntette maradéktalanul megvalósult. Az ügyhöz tartozik, hogy a zsidósága miatt a rabbira támadó férfit ezen tettével együtt egy másik erőszakos cselekmény miatt is elítélték: 2017. júliusában Budapest XIII. kerületében egy volt kollégáját bántalmazta. A vitatott becsületsértést, valamint súlyos testi sértést együttesen bírálták el, és a tettest 3 év próbára bocsátották. A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség a férfival szemben közösség tagja elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat, amely a törvény szerint 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Kapcsolódó
Három évet kaphat a férfi, aki az Árkádban megtámadott egy rabbit