Előfizetés

Orbán: A magyarok egészsége miatt nem nyitjuk meg határainkat az unión kívüliek előtt (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 14:38
Orbán Viktor és Pintér Sándor az operatív törzs ülése előtt
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Az EU kérését nem teljesítette az operatív törzs.
Szerbia kivételével nem tudjuk teljesíteni azt az európai uniós kérést, hogy Magyarország nyissa meg határait 14 unión kívüli ország előtt – közölte Orbán Viktor a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videójában. Az operatív törzs reggeli ülésén hozott döntéseket ismertetve a miniszterelnök kiemelte: Az átutazók számára visszaállítják a kötelező „humanitárius korridor-használatot”. Ez azt jelenti, hogy minden érintett csak az előre meghatározott útvonalon mehet át az országon, amit nem lehet elhagyni.  – Nagy baj még nincs, a koronavírus-járvány második hulláma még nem indult el, de a határellenőrzéseket továbbra is szigorúan megtartjuk. A nyitás ellentétes lenne a magyar emberek egészséghez fűződő érdekével – mondta a kormányfő.

Baranyi Krisztina bugyijába betekintő gúnyrajzzal akarta alázni utódját a volt fideszes polgármester

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 13:23

Fotó: Facebook/Dr. Mátyás Ferenc - Momentum
A kormánypárti Bácskai János nem először vetette be ellenzéki ellenfele lejáratására az alpáriságot.
Megértem, hogy a bugyimba is be akarnak nézni – ezzel a szöveggel lógatott ki Bácskai János fideszes expolgármester a ferencvárosi képviselő-testületi asztalára egy ízléstelen karikatúrát csütörtökön. A primitív rajz utódját, Baranyi Krisztinát ábrázolja rózsaszín alsóneműben, amelynek derékgumiját saját kezével húzza ki, miközben – vélhetően a IX. kerületi városházán – a jelenettől megrémült arcú emberek rohangálnak.  A kormánypárti politikusnak feltehetően ezek az „érvei” a jelenlegi polgármester ellen, aki az önkormányzatnál az elmúlt tíz évben tapasztalt visszaélések feltárásának és az átláthatóság megteremtésének ígéretével nyerte meg Bácskaival szemben a választást 2019 őszén. Ahogy a Népszava megírta, már rendőrségi feljelentések is születtek. A gúnyrajzot ábrázoló fotót egyébként Mátyás Ferenc momentumos önkormányzati képviselő tette közzé Facebook-oldalán. – Még el sem kezdődött a testületi ülés, de Bácskai János már bebizonyította, hogy primitív, szexista és mérhetetlenül bunkó. Szégyenteljes viselkedés – írta. 
Az alpári humorra Baranyi Krisztina is reagált ugyancsak a közösségi oldalon, a következő megjegyzéssel:
„A járványhelyzet idején megtett intézkedésekről számolunk éppen be, Bácskai (ex) polgármestert persze nem ez foglalkoztatja”.

Nem ez az első ilyen akciója Bácskainak. A frissen megválasztott Baranyi Krisztinával 2019. október 25-én zajlott átadás-átvételi találkozóról lapunk is tudósított. Ezen Bácskai aláírt egy teljességi nyilatkozatot, amelyben felelősséget vállal azért, hogy minden, az önkormányzat működésével kapcsolatos iratot átadott utódjának, kezet fogni viszont ezután nem volt hajlandó Baranyival. Akkor azt közölte, hogy azért nem fog kezet, mert a polgármester megsértette az önkormányzat dolgozóit. Előzőleg, amint ezt is megírtuk, Bácskai korábbi beosztottja, Dombóvári Csaba volt jegyző – választási csalással vádaskodva – akadályozta meg, hogy Baranyi Krisztina hivatalba lépjen polgármesterként.

Kilenc új fertőzött és egy halott a koronavírus-járványban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.07.02. 10:57

Fotó: Vajda János / MTI
Csak eggyel, de nőtt az aktív fertőzöttek száma is.
Kilenc újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4166 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írta csütörtökön a kormányzati tájékoztató oldal. Meghalt egy idős, krónikus beteg, így 587-re emelkedett az elhunytak száma, 2721-en pedig már meggyógyultak. Jelenleg a szerdai adathoz képest egyel több, 858 ember aktív fertőzött, akiknek 39 százaléka budapesti, ahogyan az elhunytak 60 százalékát, míg a gyógyultak 48 százalékát is a fővárosban regisztrálták. Kórházban 157 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.    Emlékeztettek arra, hogy megszűnt a veszélyhelyzet, de életben van a járványügyi készültség. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt.