Előfizetés

Lemondott az Index nem egészen egyhetes vezérigazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.30. 10:37

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
A hivatalos indoklás szerint a részletek ismeretében arra jutott, mégsem képes megoldani a feladatot.
Vezérigazgató nélkül működik tovább június 30-tól az Index.hu Zrt., miután lemondott kedden a múlt szerdán kinevezett vezérigazgató, Ződi Zsolt, írja az Index. A szerkesztőség ugyanakkor értesült a hírről, amikor Bodolai László, az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumi elnöke közleményt küldött a sajtó többi képviselőjének is. "Vezérigazgatói tisztségemről lemondok, de továbbra is hű olvasója maradok az Indexnek, melynek független tartalmait napi szinten fogom követni. Döntésem oka egyszerű: miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghez vitele túl nagy feladat számomra", így hangzik Ződi indoklása, aki Pusztay Andrást váltotta pozícióban.
Ződi Zsolt az ATV stúdiójában
Fotó: ATV
"Vezérigazgató nélkül, de továbbra is zavartalanul működik az Index. Az Index.hu Zrt. pénzügyi helyzetét illetően azt tudom mondani, hogy igyekszünk minél hamarabb tartós megoldást találni a fennálló cash-flow problémára, ugyanakkor szeretném megjegyezni azt is, hogy ez nincs hatással az Index napi szintű működésére, a lap független tartalomgyártására", írta Bodolai.

Dull Szabolcs: A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak

A történések a szerkesztőség feje fölött zajlanak, beleszólásunk, ráhatásunk nincs ezekre. Egy hét alatt két vezérigazgató távozott, és egyelőre mi sem tudjuk, ki lesz a következő a poszton. És azt sem tudjuk, milyen változtatások véghezviteléről van szó - írja Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője a portálon megjelent írásában.  Majd így folytatja: Fontosabb azonban, hogy mit tudunk. * Tudjuk, hogy szeretnénk nyugodtan újságot írni. * Tudjuk, hogy szeretnénk a közélet, a kultúra, a technika, a tudomány és a sport legfontosabb híreit minél gyorsabban és minél pontosabban feldolgozni. * Tudjuk, hogy szeretnénk a prominens embereket érintő rázósabb sztorik, de az olvasóinkat érintő mindennapi történetek részleteit is feltárni. * Tudjuk, hogy szeretnénk a kérdéseinket az illetékeseknek feltenni. És persze szeretnénk önöket, titeket az igaz válaszokról is tájékoztatni. * Tudjuk, hogy a komoly hírek mellett mindeközben a szórakoztatás is fontos, így szeretnénk olykor viccelődni is. * Tudjuk, hogy szeretnénk már végre csakis az újság tartalmával foglalkozni.

Megjósolható a szennyvízből a járvány második hulláma

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.30. 09:50
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Előbb megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek.
Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában. A szakértő felidézte: először Budapesten kezdték vizsgálni a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját a szennyvízben, majd megyeszékhelyeket és egyre több vidéki várost is bevontak a vizsgálatba. A cél az, hogy az ország teljes területéről legyenek mintáik.
Hetente vesznek mintát a telephelyeken, így látható lesz a tendencia, a vírus-örökítőanyag koncentrációjának változása. Az örökítőanyagot a - tünetekkel rendelkező vagy tünetmentes - fertőzött emberek ürítik.
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy 1-2 héttel korábban megnő az örökítőanyag-koncentráció a szennyvízben, mint ahogy megjelennek az első beazonosított fertőzöttek. Ez pedig "nagy nyereség" az egészségügynek, hogy felkészülhessen a betegek fogadására – mondta.
Vargha Márta elmondta, fertőzni képes vírusrészt a szennyvíz nem tartalmaz, csak örökítőanyagot. A szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent. 
A természetes vízben fürdés tehát nem veszélyes

– közölte.

 A strandok, uszodák vízének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között – tette hozzá a szakértő.

Tíz fertőzöttet találtak itthon, nincs újabb halálos áldozat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.30. 09:31

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Már csak 169 beteget ápolnak kórházban, és összesen 878 aktív esetről tudnak.
Összesen 10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4155 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavírus-adatokat közlő kormányzati oldal. Az elhunytak száma változatlanul 585 fő, 2692-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 878 fő. Az aktív fertőzöttek 38 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 169 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. A portál emlékeztet rá, megszűnt a veszélyhelyzet, de életben maradt a járványügyi készültség, és néhány alapvető védelmi intézkedésre továbbra is szükség van. A maszk viselése továbbra is kötelező az üzletekben, illetve a tömegközlekedési eszközökön. A maszkot helyettesítheti a szájat és az orrot eltakaró sál, vagy kendő is. A 65 év felettiek külön délelőtti vásárlási sávja megszűnt.