Előfizetés

Elfogadták a bulinegyedben a csendrendeletet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 14:39

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem jött ez jókor a koronavírus-járvány után éledező vendéglátósoknak.
Csütörtökön szigorú csendrendeletet fogadott el Erzsébetváros közgyűlése a bulinegyedben. Ennek értelmében a meghatározott területen kívül eső VII. kerületi üzletek és vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva éjfél és reggel 6 óra között - írja a Portfolio.hu. Most, amikor éppen újraéledeznek a koronavírus-járvány után a vendéglátóhelyek, a VII. kerületi önkormányzat elfogadta, hogy az önkormányzat területén található üzletek - meghatározott esetek és a szállodákban működő üzletek kivételével - 
24 és 6 óra között nem tarthatnak nyitva.

A rendelet egyaránt vonatkozik a vendéglátóhelyként és a boltként működő üzletekre is. A kivételek:
  • ha nincs vendéglátói tevékenység, akkor a boltok csak úgy lehetnek éjfél után is nyitva, ha este 22 és reggel 6 óra között nem árusítanak alkoholt.
  • A vendéglátóhelyeknél pedig Király utca - Erzsébet körút - Rákóczi út - Károly körút által határolt területen belüli (ideértve az Erzsébet körút mindkét oldalán lévő épülettömböket) üzletek (vagyis jelen esetben kocsmák, bárok, szórakozóhelyek) csak akkor lehetnek nyitva, ha arra külön engedélyt kérnek az önkormányzattól.
Az adott területen belüli vendéglátóhelyeknek a kérelem benyújtásához olyan kritériumokat kell teljesíteniük például, hogy a vendégeik nem vihetnek ki szeszesitalt az utcára, a mosdók használatát a nem vendégeknek is ingyenesen biztosítani kell, nem végezhetnek göngyölegmozgató tevékenységet 22 és reggel 6 óra között, mérniük kell a zajszintet és takarítaniuk kell az utcát.

Habony Árpád emberét sejtik a Pesti Hírlap környékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.26. 13:45

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Egy domainnév utalhat a kapcsolódásra.
A korábban Habony Árpád cégét igazgató Keresztesi Péter napilap kiadására alapított kft.-t, és úgy tűnik, köze lehet az ingyenes napilaphoz, a Pesti Hírlaphoz - írja a hvg360.hu.   Keresztesi Péter, aki legutóbb a kormányfői tanácsadó, Habony Árpád kiadóvállalatát, a Modern Media Groupot igazgatta, egészen addig, amíg az be nem olvadt a kormányközeli médiaholdingba, a KESMA-ba. Keresztesi korábban a kormányzati tanácsadó cég, a Századvég marketing- és kommunikációs igazgatója volt.  A most létrehozott Schwartz Group Hungary Kft. a cégbejegyzés alapján elsősorban napilap kiadásával foglalkozik. Keresztesi e-mail-címe a globalpost.hu nevet tartalmazza. Ezt a domainnevet pedig az a londoni Global Post Ltd. regisztrálta, amely Milkovics Pál médiavállalkozó érdekeltsége. Ő a Pesti Hírlap egyik tulajdonosa. A Pesti Hírlapnál két hónapja jelentették be, hogy a járvány miatt újabb befektetőt vontak be a lap kiadásába, méghozzá a Köves Slomó rabbihoz kötődő Brit Media Kft.-t.

Idén még a balatonfüredi Anna-bál is elmarad

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.26. 13:45

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A 8. Balatonfüredi Prímásversenyt viszont megtartják, a bálozni vágyó 18 éves balatonfüredi lányokat pedig meghívják a jövő évi Anna-bálra.
Bár az Anna-bál elmarad, a 8. Balatonfüredi Prímásversenyt az Anna Fesztivál keretében július 21-én és 22-én megtartják. A versenyre a hagyományos magyar népzenét játszó 16 és 35 év közötti hegedűsök jelentkezését várják július 6-ig - tájékoztatta pénteken az MTI-t a rendezvény szakmai felelőse. 
- Az Anna-bál a járványhelyzet miatt elmarad, mivel nem tudták volna a megszokott színvonalon megrendezni, de a 8. Anna Fesztivál szabadtéri rendezvényeit július 21. és 25. között megtartják Balatonfüred városa és a Hagyományok Háza szervezésében. A prímásversenyen kívül lesz operagála, kórusok koncertje és operettműsor

- tette közzé közösségi oldalán Balatonfüred polgármestere, Bóka István.

Pál István Szalonna, a Balatonfüredi Prímásverseny szakmai felelőse a szervezőkkel azt közölte, hogy a versenyre minden, autentikus magyar népzenét játszó hegedűs pályázhat, aki a verseny napjáig betölti a 16. életévét, de még nem múlt el 35 éves. A versenyt a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartják. Minden prímás két kötelező és egy szabadon választott versenyszámmal versenyez, öt-öt perc időtartamban. Kötelező versenyszámként széki és gömöri összeállításokat adnak majd elő a versenyzők, szabadon választott műként pedig a teljes Kárpát-medence népzenei anyagából választhatnak. A megmérettetés során a szervezők minden versenyző számára gondoskodnak a megfelelő színvonalú kísérő zenekarról. Az első három díjazott pénzjutalomban részesül, az első helyezett további nyereménye pedig, hogy felléphet a 196. Anna-bálon. A zsűri tagjai a magyar népzene szakemberei lesznek: Árendás Péter, Koncz Gergely, Lakatos Róbert és Salamon Beáta. Július 22-én este 9 órától a legjobb produkciókból és meghívott előadók műsorszámaiból gálakoncertet rendeznek a Gyógy téren felállított nagyszínpadon. Pályázni július 6-án 12 óráig lehet a Hagyományok Háza honlapján található online jelentkezési lap kitöltésével - tette hozzá. A versenyt Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke szervezi. A város honlapján azt írták, hogy az ország egyik legrégebbi társadalmi eseményét mindenképp szerette volna megrendezni a város, ezért a végsőkig kivárt a döntéssel, de a jelenlegi környezetben nem lehet azt megtartani. Közölték, hogy bár a 195. Anna-bál elmarad, a bálozni vágyó 18 éves balatonfüredi lányok nem maradnak le a patinás eseményről, hiszen a város meghívja őket a jövő évi Anna-bálba.