Trump a kanyarban sincs éppen

Publikálás dátuma
2020.06.26. 09:58

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Jelentős hátránnyal indulna Donald Trump amerikai elnök legalább hat kulcsfontosságú tagállamban a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, írja a hvg.hu. A regnáló elnök népszerűsége Michigan, Wisconsin, Pennsylvania, Észak-Karolina, Arizona és Florida államokban is lényegesen elmarad Joe Biden demokrata jelöltétől. Egyes államokban a különbség meghaladja a tíz százalékot. Trump ezen államok mindegyikében nyert 2016-ban, vagyis ennyi elég lenne, hogy elbukja a választást. Az Egyesült Államokban ősszel választanak elnököt.
Szerző

Valós időben követhetők a koronavírus globális hatásai

Publikálás dátuma
2020.06.26. 09:58
Képünk illusztráció
Fotó: Sutterstock
30 környezeti, 17 gazdasági és 3 mezőgazdasági mutatóval szolgál a jelenleg 17 műhold adataira épülő Earth Observing Dashboard.
Az Európai Űrügynökség (ESA), a Japán Űrügynökség (JAXA) és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) által csütörtökön elindított eodashboard.org oldalon a felhasználók megnézhetik, hogy a járványügyi korlátozások miként befolyásolják egyebek között a levegőminőséget vagy épp a spárga betakarítását.
A jelenleg 17 műhold adataira épülő Earth Observing Dashboard 30 környezeti, 17 gazdasági és 3 mezőgazdasági mutatóval szolgál.
Josef Aschbacher, az ESA földmegfigyeléssel foglalkozó szakembere szerint a légszennyező nitrogén-dioxid esetében például azonnal észlelhető változást figyeltek meg a lezárásokkal összefüggésben: Európa egyes részein nagyjából 50 százalékkal esett vissza a nitrogén-dioxid szintje áprilisban. Hasonló csökkenést észleltek az Egyesült Államokban és Kínában is eltérő időszakokban.  A szakember szerint azonban a mutatók most megint emelkedni kezdtek, mivel az autók visszatértek az utakra és beindult az ipari termelés Európában.
Dél-Amerikában viszont csökken a szennyezettségi szint és talán Kínában is újra süllyedni kezdenek a mutatók a vírus újbóli feléledésével.
Szerző
Témák
koronavírus

Bitang nagy mázlija van a vőlegényével a dán miniszterelnöknek

Publikálás dátuma
2020.06.26. 09:41

Fotó: MADS CLAUS RASMUSSEN / AFP/Scanpix
Türelmesen vár menyasszonyára a férfi, noha a politikus épp most fújta le másodszor is az esküvőjüket.
Hivatali teendői miatt idén nyáron is el kell halasztania esküvőjét Mette Frederiksen dán miniszterelnöknek, aki a hírt a Facebookon tette közzé. A 42 éves politikus tavaly nyáron a dán parlamenti választások miatt posztponálta az egybekelést, idén július 18-án szerette volna kimondani a boldogító igent élettársának, Bo Tengenbergnek, de a politika ismét közbeszólt. Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ugyanis épp július 17-én és 18-án tartja következő, rendkívüli tanácskozását, amelynek középpontjában a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alap, valamint a 2021-től érvényes többéves keretköltségvetés szerepel. Mint írta, az ország érdekeit kell képviselnie, ezért az esküvőt újra elhalasztják. Hozzátette, hogy vőlegénye szerencsére nagyon türelmes.
Szerző
Témák
Dánia esküvő