Előfizetés

353,83 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.25. 19:09

Fotó: Shutterstock
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön.
Az euró 353,83 forinton forgott este fel hét körül, több mint egy forinttal emelkedett az árfolyama a reggeli 352,52 forinthoz képest. Az eddigi kereskedésben a 351,51 és 355,18 forint között mozgott az euró jegyzése. A dollár jegyzése 313,38 forintról 315,20 forintra, a svájci franké pedig 330,25 forintról 332,47 forintra kúszott fel. A jen 2,9415 forinton állt este, míg reggel 2,9245 forinton jegyezték. A főbb devizák közül az euró 1,1227 dolláron forgott este fél hét körül, az előző napi záráshoz képest 0,20 százalékkal gyengült. Napi legalacsonyabb jegyzése 1,1191, a legmagasabb 1,1260 dollár volt. A svájci frankhoz képest 0,17 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz, 1,0644 frankon jegyezték. Egy dollárért 0,9479 frankot adtak, 0,03 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A jenhez képest 0,12 százalékkal drágult a dollár, 107,14 jenen jegyezték csütörtök este.

A kata ma már jobban bünteti a bejelentett fizetésért dolgozókat, mint ahogy azt a bevezetésekor számolták

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2020.06.25. 18:10

Fotó: Népszava
A kisadózó vállalkozások tételes adója az elmúlt években túl népszerű lett, a cégek nagymértékben szervezték ki munkavállalóikat katázó vállalkozásokba, így jelentős adót spóroltak, ezzel pedig a munkavállalók jelentős nyugdíj-várománytól estek el.
A kormány alaposan megszigorítja a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a katát. Adóemelés is jön – ezt előbb Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be, majd Izer Norbert adóügyi államtitkár is megerősítette. A kata az elmúlt években túl népszerű lett, a cégek nagymértékben szervezték ki munkavállalóikat katázó vállalkozásokba, így jelentős adót spóroltak, ezzel pedig a munkavállalók jelentős nyugdíj-várománytól estek el. Nemcsak a kormány, de maguk az adótanácsadók is a kata visszaélésszerű alkalmazásáról beszéltek az elmúlt években, ennek ellenére a kormány az adó alkalmazásának értékhatárát 12 millió forintra emelte két éve. Most jön a visszavágás: 2021 januárjától a katás vállalkozót foglalkoztató cégnek 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie a három millió forint feletti kifizetések után, ha az egymás közötti ügyleteik egy éven belül ezt az értéket meghaladják. Lényeges, hogy a plusz terhet a munkát adó cégnek kell megfizetnie, ez alól csak egyetlen kivétel van, ha a kisadózó megbízója külföldi – nyilatkozta az MTI-nek Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy jelentős piactisztító hatása lehet az intézkedésnek. Az adatszolgáltatások alapján a tárca szakemberei kiszámolták, hogy csak a húsz legnagyobb "katás foglalkoztató" összességében 4700 olyan "vállalkozót" alkalmaz, akiknek évente több, mint hárommillió forintot fizetnek ki. A tervek szerint a javaslat a kormány őszi adócsomagjával együtt kerül a parlament elé. A kata egy fontos űrt tölt be az adórendszerben, tagadhatatlanul hozzájárult az elmúlt években a gazdaság fehérítéséhez. Az adó sikerének titka egyszerre rejlik az alacsony tényleges adóteherben és az egyszerűségében, mert nincs szükség könyvelőre, bonyolult bevallások készítésére – nyilatkozta Fischer Ádám. A Niveus Consulting Group jogi partnere szerint az egyik probléma viszont az, hogy a kata havi 50 ezer forintos adómértéke az elmúlt közel egy évtizedben elinflálódott. Ráadásul időközben a duplájára, 6 millióról 12 millió forintra emelték azt a bevételi értékhatárt, amíg katásként nem kell büntetőadót fizetni. Az adótanácsadó szerint a kata most csúcsosodó problémája az adó mértékének változatlanságára és a bevételi érték megduplázására vezethető vissza. Emiatt ugyanis a kata ma már jobban bünteti a becsületesen, bejelentett fizetésért dolgozókat, mint ahogy azt a bevezetésekor számolták - tette hozzá Fischer Ádám. Vagyis lefordítva jobban megéri csalni, hiszen egymillió forintos fizetésnél a katás adóteher mindössze 6 százalék, míg ugyanez munkaviszonyban veri az ötven százalékot. A Niveus Consulting Group úgy látja a kormány módosítási terve a legsúlyosabb visszaéléseket kezeli, azonban az ördög most is a részletekben rejlik.    

Nemet mondtak az ingyenes közmű minimumra

 A kata szigorításától és az adóemeléstől a kormány 40 milliárd forintos – húsz százalékos- pluszbevételt remél legalábbis kormány által a 2021-es költségvetéshez benyújtott módosító javaslata szerint, amit a kormánypárti többség tegnap a költségvetési bizottságban meg is szavazott. Ugyanez a többség ugyanakkor leszavazta az ellenzéki Demokratikus Koalíció azon költségvetési javaslatát, amely elvonta volna 2021-es budapesti Vadászati Világkiállítás 8 milliárd forintos támogatását, amit az ellenzéki frakció az ingyenes közmű minimum megvalósításra költöttek volna. A DK olyan sávos közműdíj-rendszer bevezetését javasolja, ahol a minimális megélhetéshez szükséges áram, víz és gázfogyasztás ingyenes. Ugyancsak nemet mondott a többség azon ellenzéki javaslatra, amely a méltányossági nyugdíjemelésekre plusz 800 millió forintot adott volna. A Fidesz-KDNP frakció elutasítása  különösen érthetetlen, mert köztudott, hogy forrás hiányában évente több tízezer méltányossági kérelmet utasít el az államkincstár.    

Július 1-jén újraindulnak a kéményellenőrzések Budapesten

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.25. 12:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A fővárosi kéményseprők már júniusban megkezdték a szükséges értesítések kihelyezését.
A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet elmúltával július 1-jével ismét megkezdődnek az előzetesen meghirdetett kéményellenőrzések Budapesten – közölte a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) csütörtökön az MTI-vel. A közlemény szerint a fővárosi kéményseprők a szükséges értesítések kihelyezését már júniusban megkezdték. Emlékeztettek: a fővárosi ingatlantulajdonosok egészségének védelméért a Főkétüsz Kft. március 17-től szüneteltette a kémények ellenőrzését. A három és fél hónapos szünet miatt a kötelező kéményellenőrzések menetrendjét áttervezték. Az év második felében a Főkétüsz Kft. ütemezetten értesíti majd az ellenőrzéssel érintett ingatlanokban lakókat. A kéményellenőrzések újraindításával együtt a személyes ügyfélszolgálat működése is a veszélyhelyzet előtti, szokásos rendre áll vissza – tudatták.