Előfizetés

Hétfő reggeltől mind az öt közúti határátkelőt megnyitják Ukrajna és Magyarország között

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.25. 15:32
Illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A külügyminiszterek megállapodása alapján jelentősen csökkenhet a határátlépési várakozási idő.
Legkésőbb hétfő reggel megnyílik mind az öt közúti átkelőhely a magyar-ukrán határon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Kijevben az ukrán partnerével, Dmitro Kuleba külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón. A két miniszter azt követően beszélt újságírók előtt, hogy hét év kihagyás után ismét ülést tartott a magyar-ukrán gazdasági együttműködéssel foglalkozó kormányközi vegyes bizottság. Az értekezlet megtartásáról a két miniszter jegyzőkönyvet írt alá. Szijjártó Péter elmondta, hogy a határátkelők a jelenlegi utazási szabályok fenntartása mellett nyílnak meg. Kiemelte, hogy azért fontos ez, mert jelenleg az egyetlen nyitva tartó átkelőnél, Záhony és Csap között hosszú várokozás tapasztalható. Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének külön kérése és kezdeményezése volt Budapest felé a többi átkelő megnyitása is, amiről sikerült megállapodni az ukrán féllel. A technikai kérdésekről a határrendészeti szervek vezetői jelenleg egyeztetnek - tette hozzá a miniszter.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyal Kijevben 2020. június 25-én
Fotó: KKM/- / MTI

Gyerekkel a kezében akart kiugrani az ablakon egy férfi Szlovákiában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.25. 15:32
Képünk illusztráció
Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
A férfi összeveszett az élettársával, majd azzal fenyegetőzött, hogy kidobja kétéves kislányát az ablakból.
A rendőrség veszélyes fenyegetőzéssel gyanúsított meg egy 39 éves férfit, aki kétéves lányával a karjában akart kiugrani az ablakon - írja a parameter.sk szlovák hírportál. A rendőrségre kedden egy nő azt követően hívta fel, hogy összeveszett élettársával, a férfi pedig azzal fenyegetőzött, hogy megöli őt. Az agresszív férfi a kezében tartotta kétéves lányát, a helyszínre kiérkező rendőrök nem tudták őt meggyőzni, hogy tegye le a gyereket. A fickó egyszeriben felszaladt az emeletre, miközben azzal fenyegetőzött, hogy a gyereket kidobja az ablakon.
A rendőröknek végül sikerült megakadályozniuk, hogy a férfi kinyissa az ablakot és a gyerekkel együtt kivesse magát rajta.

A férfi a fenyegetőzés miatt akár hároméves szabadságvesztést is kaphat. A rendőrök emellett az ügy dokumentálásakor szárított növényre és metamfetaminra emlékeztető kristályos anyagra bukkantak. A lefoglalt bizonyítékokat laborvizsgálatra küldték. A rendőrség így tudatmódosító szerek tiltott előállítása, birtoklása és terjesztése miatt is vizsgálatot indított.

Ferenc pápa apostoli kormányzót nevezett ki a pedofília eltussolásával gyanúsított lengyel püspök helyébe

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.25. 15:32

Fotó: HANDOUT / AFP
A botrányt a Sekielski testvérek második dokumentumfilmje robbantotta ki.
Ferenc pápa helyettes apostoli kormányzót nevezett ki a nyugat-lengyelországi, Kalisz központú egyházmegye élére, a helyettesítés összefügg a helyi püspök ellen felmerült gyanúval, hogy gyermekekkel szemben elkövetett visszaéléseket tussolt el - közölte csütörtökön a Szentszék varsói képviselete. A kaliszi egyházmegye püspökét, Edward Janiakot a Tomasz és Marek Sekielski által készített, májusban bemutatott dokumentumfilmben vádolták pedofil esetek eltussolásával. A filmre a lengyel prímás - egyben a lengyel püspöki konferencia gyermekvédelmi megbízottja - Wojciech Polak reagált, kezdeményezve a megyés püspöknek tulajdonított mulasztások vizsgálatát a varsói apostoli nunciatúránál. Június elején a vatikáni püspöki kongregáció a „Vos estis lux mundi” kezdetű, a pedofil cselekmények bejelentéséről szóló pápai rendelkezés alapján a kaliszi egyházmegyével szomszédos, poznani székhelyű főegyházmegye érsekét bízta meg a püspök ügyének előzetes vizsgálatával. A varsói nunciatúra csütörtöki közleménye szerint a kaliszi püspök feladatait átmenetileg Grzegorz Rys, a közép-lengyelországi, lódzi székhelyű főegyházmegye érseke veszi át, a sede plena (helyettes) apostoli kormányzó minőségében. A Sekielski testvérek előző, néhány pap visszaélésének áldozatait megszólaltató, tavaly bemutatott dokumentumfilmje után Mateusz Morawiecki kormányfő egy, a különféle társadalmi közegekben előforduló pedofília eseteit vizsgáló különbizottság megalakítását jelentette be. A testületbe többek között az államfő és a kormányfő már kinevezte saját képviselőit, a parlament alsó- és felsőháza a közeljövőben választja meg az őket képviselő tagokat. A bizottságot a tavaly nyáron elfogadott, a pedofília büntetését szigorító törvénymódosítás értelmében hozzák létre. A jogszabály szerint a pedofil bűntettekért csakis letöltendő szabadságvesztés szabható ki, az ilyen bűncselekmény nem évül el, és a jövőben 5-től 30 évig terjedő, rendkívüli esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztéssel is sújtható. A pedofil tettekért jogerősen elítéltek listájára, amelyet egy 2016-os törvény alapján tettek elérhetővé, felkerül az elkövető foglalkozására vonatkozó bejegyzés is.