Illegális magántulajdonban van az Amazonas brazíliai esőerdeinek negyede

Publikálás dátuma
2020.06.25. 12:10

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
1997 és 2018 között 116 ezer négyzetkilométernyi, közterületnek számító erdőt foglaltak el jogtalanul.
Illegális magántulajdonban van az Amazonas brazíliai esőerdeinek csaknem egynegyede – derült ki az Ipam kutatóintézet és a Pará Állami Egyetem közös vizsgálatából. Eszerint az elmúlt 21 évben – 1997 és 2018 között – jogtalanul elfoglaltak 116 ezer négyzetkilométernyi, közterületnek számító erdőt, amely a teljes terület 23 százaléka. Ezeken a vidékeken akcióba léptek a „földtolvajok”, megnövekedett a fakitermelés és az erdőégetés mértéke. A fákat kivágják vagy felégetik, hogy területet nyerjenek a legelők és a marhák számára.
„Olyan, mintha ez a senkiföldje lenne. Ezeknek a régióknak azonban közterületeknek és erdőknek kellene maradniuk” – mondta Paulo Moutinho, a tanulmány egyik szerzője. A teljes amazóniai területen 498 ezer négyzetkilométer található, amelyet nem használnak semmilyen célra.
Jair Bolsonaro, Brazília elnöke decemberben törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet „földrablási törvénynek” is neveznek. Ha elfogadják, a 2018 előtti illegális fakitermelést és a közterületnek számító földek jogtalan elfoglalását visszamenőleg legálissá nyilvánítják.
Szerző

Elégedetten falatozik életmentő műtétje után a nyíregyházi állatkert gorillája

Publikálás dátuma
2020.06.25. 08:48

Fotó: Facebook/Nyíregyházi Állatpark
A beavatkozásra azért volt szükség, mert a 180 kilós Djumbha a nyelvén lévő hatalmas tályog miatt nem tudott nyelni.
Szájsebész és radiológus szakemberek bevonásával hajtottak végre életmentő műtétet a Nyíregyházi Állatpark nyugati síkvidéki gorilláján (Gorilla gorilla gorilla). A 24 éves, több mint 180 kilogramm súlyú, Djumbha névre keresztelt ezüsthátú gorilla hím gondozói az egyik nap azt tapasztalták, hogy az állat nehezen rág és nyel, kétnapnyi megfigyelés után az orvosok az altatásos műtét mellett döntöttek – mondta Járos Ildikó, a park vezető állatorvosa a műtétről szerdán tartott tájékoztatón.
A gondozók látták, hogy duzzadt a nyelve, nem eszi meg a kedvenc gyümölcseit és vizet is nagyon nehezen tudott inni, így attól tartottak, hogy a nyelési nehézségei később komolyabb légzési problémákat okozhatnak. Mivel az állatorvosok nem tudták pontosan, mit keressenek, az elaltatott gorilla szájüregét és nyakát a helyszínen megröntgenezték, majd az ultrahangos vizsgálatnál találtak rá az állat nyelvének tövén lévő hatalmas tályogra. Az öt-hat centiméter nagyságú elváltozásból nagy mennyiségű, közel fél deciliter váladékot szívtak le fecskendővel, a gorilla addig hörgő légzése pedig szinte azonnal javulni kezdett – idézte fel az állatorvos. 
Járos Ildikó hozzátette, mivel lélegeztetni nem lehetett az állatot, az orvosi csapatnak egy esetleges légcsőmetszésre is fel kellett készülnie, hogy komplikáció esetén meg tudják menteni az életét. Az állat a műtét közben lassan ébredezni kezdett, ezért az állatorvosok intravénásan adtak még neki altatót – jegyezte meg a szakember. Djumbha jól viselte a három héttel ezelőtti beavatkozást, a műtét után antibiotikumokat kapott, néhány nap alatt teljesen meggyógyult.
Az állatorvos elmondta, hogy a műtét kockázata – a főemlősök komplikált altatása miatt – igen nagy volt. Az igazi problémát a műtét után tapasztalták a gondozók, mivel Djumbha nagyon jó érzékkel válogatta ki a finomságok közül a neki nem tetsző gyógyszereket. Hosszú kísérletezés után a szakemberek mindig más-más, nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert annak érdekében, hogy az állat szervezetébe a megfelelő mennyiségű hatóanyag jusson be. 
Az állatkert a Facebook-oldalán azt írta, a gorilla már jól van, elégedetten falatozik kifutójában és köszöni a jókívánságokat.
Szerző

Éhező makákók tartják rettegésben egy thaiföldi város lakóit

Publikálás dátuma
2020.06.24. 16:18

Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
A majmok megszokták, hogy a turisták etetik őket, most, hogy elmaradtak a látogatók, kénytelenek maguknak élelmet szerezni, ám ezt egyre erőszakosan teszik.
A makákóiról híres Lopburiba a nagyjából kétezres majompopuláció miatt általában turisták tömegei érkeznek a világ minden tájáról, akik etetik az állatokat, szelfiznek velük. Most azonban, hogy a koronavírus-világjárvány miatt az ország április 4-én lezárta határait, elmaradtak a látogatók, a majmok pedig nehezen alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez: éheznek, ezért egyre agresszívebben szereznek élelmet a helybeliektől.
"Teljesen hozzászoktak ahhoz, hogy a turisták etetik őket, a városban most nem tudnak gondoskodni az élelmezésükről. Erőszakosak lettek, a túlélésért élelmet rabolnak az emberektől. Megszállják az épületeket, menekülésre késztetik a lakosokat" – magyarázta Szupakarn Kevcsot hatósági állatorvos. Szemben vadon élő társaikkal, a városi majmoknak nem kell élelmet keresniük, így több idejük marad a szaporodásra – tette hozzá.
Az utóbbi három évben a duplájára nőtt a Bangkoktól 150 kilométerre lévő városban élő makákók száma, az AFP szerint már hatezer majom él a 27 ezer lelket számláló településen.
A populáció növekedésének megfékezésére a hatóság a héten tágas ketreceket helyezett ki a város körül, ahová ínycsiklandó gyümölcsökkel csalogatják be a makákókat. Azt remélik, nagyjából 300 állatot tudnak csapdába ejteni. A ketrecekből a műtőasztalra kerülnek, ahol egyedi azonosítót tetoválnak rájuk, a hímeknél vazektómiát végeznek, a nőstényeknél pedig elkötik a petevezetéket. Az alvó majmok egy éjszakát kapnak a felépülésre, majd visszaviszik őket a közösségeikbe. A következő két hónapban ötszáz majom sterilizálását tervezik, ami nem veszélyezteti a populációt, csak lelassítja a városba szokott csoportok növekedését.
Szerző