Akkus fűnyíró és sövényvágó ollót hív vissza az Aldi

Publikálás dátuma
2020.06.25. 10:33
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A termék az akkumulátor behelyezését követően nagyon ritka esetben automatikusan beindulhat.
Azonnali hatállyal visszahívja a FERREX akkumulátoros fűnyíró és sövényvágó ollót valamennyi magyarországi üzletéből az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. és beszállítója, a Mogatec GmbH – közölte az áruházlánc csütörtökön. A visszahívás oka, hogy a termék az akkumulátor behelyezését követően nagyon ritka esetben automatikusan beindulhat. A fűnyíró és sövényvágó olló minden hazai Aldi üzletben június 18-án volt elérhető. A termék értékesítését azonnal felfüggesztették, az előállító, a gyártó vagy a forgalmazó felelőssége egyelőre nem állapítható meg – közölték. Az Aldi arra kéri a vásárlókat, hogy az esetleges balesetveszély miatt ne használják a terméket, vigyék vissza bármely magyarországi Aldi áruházba, ahol a vásárlást igazoló számla vagy nyugta hiányában is visszatérítik a készülék árát.
Szerző

352,68 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.06.25. 08:04
Népszava fotó
Gyengült a forint árfolyama csütörtökre virradóra a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a szerda esti 351,85 forint után csütörtök reggel fél nyolckor 352,68 forinton jegyezték. 
A dollár és a svájci frank jegyzése is emelkedett, a dollárt 312,10 után 313,49 forinton, a svájci frankot pedig az esti 329,40 forinttal szemben 330,40 forinton jegyezték csütörtök reggel.

Nagyon rászállnak a katás cégekre

Publikálás dátuma
2020.06.25. 07:20

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A költségvetési bizottság csütörtöki ülése elé kerülő javaslat szerint jövőre a tervezett 197 milliárd forinttal szemben 237 milliárd forintot szedne be a kormány a kisadózók tételes adójából.
A kormány 40 milliárd forinttal megemelte jövő évi kata-bevételek célelőirányzatát, amit a szigorításokkal indolnak. A költségvetési bizottság csütörtöki ülése elé kerülő javaslat szerint jövőre a tervezett 197 milliárd forinttal szemben 237 milliárd forintot szedne be a kormány a kisadózók tételes adójából, a katából. A növekedés 40 milliárd forint, illetve az előirányzat bő húsz százaléka. A 2021-es költségvetési törvényhez benyújtott kormányzati javaslat szerint a 40 milliárd forintos többletet kizárólag a visszaélések megszüntetésétől remélik és nem az adó emelésétől. Kata-val kapcsolatos szigorítások régóta napirendeben vannak, már 2019-ben erről tárgyaltak az adótanácsadók és a pénzügyminisztériumi vezetők, ám az utóbbi hónapokban leginkább a Parragh László vezette Magyra Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) lobbizik. Az idén márciusban folytatódott az egyeztetés, a fő téma ismét a katás csalások voltak, ezt Izer Norbert adóügyi államtitkár nyilatkozta a találkozó után. Az adónem nagy népszerűsége mögött egyre több esetben rejtett munkajogviszony áll - állítják. A tanácskozáson elhangzott, hogy azok a cégek, amelyek kijátszva a szabályokat, katásokat vesznek fel dolgozni, olyan versenyelőnyre tesznek szert, amit lehetetlen kigazdálkodni. Ahol korábban száz munkavállaló volt az irodában, most száz katás ül. Az adószakma szerint, amikor már a munkaerő-közvetítők is katás konstrukciókat dobnak a piacra, akkor lépni kell - tette hozzá Izer. Az államtitkár azt ígérte, hogy a katás vállalkozók ellenőrzésének gyakoriságát már idén növelik. Bár eddig a parlamenthez nem érkeztek az adónemmel kapcsolatos tervezetek, ezzel a negyven milliárd forintos 2021-es előirányzat-emeléssel a pénzügyi kormány letette a voksát a szigorúbb ellenőrzések mellett. Parragh László a héten a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy bár a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) bevezetése növelte a vállalkozási hajlandóságot, könnyítette az új vállalkozások indítását, garantálni kell, hogy ne lehessen a munkaviszonyok visszaélésszerű kiváltására felhasználni. Az MKIK elnöke szerint a szigorítások jövő januártól jönnének. A javaslatok szerint ha egy katás vállalkozó és egy másik cég között évi három millió forintnál nagyobb számlaforgalom keletkezik, akkor a részletekről adatot kell mind a két félnek szolgáltatnia a NAV-nak, amelyben azt vizsgálnák, hogy nincs-e szó rejtett munkaviszonyról, amely magasabb adókat jelentene mind a két félnek, de leginkább a számlát befogadó cégnek. A kormány költségvetési javaslata nem utal arra, hogy adóemelés is jönne, de az MKIK még ettől sem zárkózik el: javaslatuk szerint a katát sávossá kellene alakítani, hatmillió forint éves árbevételéig havi ötvenezer, afelett viszont már 65 ezer forint lenne a katás cég által fizetett egyösszegű adó.   
Szerző