Előfizetés

Megint rekordot döntött az új fertőzöttek száma Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.24. 13:03

Fotó: STR / AFP/NurPhoto
Már 1051 ember halt meg a betegség következtében az országban.
Ismét rekordot döntött Ukrajnában a fertőzöttek napi növekménye szerdára, 940 új beteget regisztráltak – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített. A korábbi legmagasabb napi növekmény a június 18-i 921 volt. Az új esetekkel együtt Ukrajnában
az eddig azonosított fertőzöttek száma átlépte a 39 ezret (39 014). A betegségben elhunytaké 16 újabb halálos áldozattal 1051-re emelkedett, miközben eddig 17 409-en gyógyultak meg, közülük 453-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így 20 554.

A legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészből jelentették: Lviv megyéből 203-at, Rivne megyéből pedig 126-ot, a harmadik legtöbbet, 99-et pedig az ország legfertőzöttebb régiójából, a fővárosból, Kijevből. Vitalij Klicsko főpolgármester szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy Kijevben az azonosított fertőzöttek száma 4528-ra nőtt, eddig 101-en haltak bele a betegségbe, míg 1440-en gyógyultak meg, közülük 25-en az elmúlt napban. Előző nap újabb haláleset a fővárosban nem volt. A kijevi kórházakban 232 Covid-19-beteget ápolnak, 51-en vannak súlyos állapotban, egy beteg van lélegeztetőgépen. Rajtuk kívül még 33-an vannak koronavírus-fertőzés gyanújával kórházban. Megerősítette ugyanakkor, hogy a kormányrendeletnek megfelelően
a fővárosban engedélyezik az éttermek, a színházak és a mozik megnyitását.

Hozzátette, ha továbbra is gyors ütemben nő a fertőzöttek száma Kijevben, ismét szigorítanak a karanténkorlátozásokon. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján arról számolt be, hogy előző nap újabb 105 egészségügyi dolgozónál állapították meg a koronavírus-fertőzöttséget. Velük együtt az egészségügyi dolgozók körében az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a 6240-et, és – az UNIAN ukrán hírügynökség által közölt adat alapján – eddig legalább 43-an haltak bele a betegségbe. A miniszter emlékeztetett arra, hogy már második hete folyamatosan túllépi a megelőző rekordnövekményt a fertőzöttek napi száma. Hozzátette, hogy emellett a fertőzés szövődményeként fellépő tüdőgyulladásos megbetegedések száma is gyors ütemben nő, jelenleg 958 ilyen beteget tartanak számon. Közölte továbbá, a minisztérium már dolgozik azon, hogy több régióban növeljék azoknak a kórházaknak a számát, amelyek Covid-19-betegeket fogadnak.

Egy lakótelepi lakás mosdójában szülte meg gyermekét az eperjesi anya, meghalt a csecsemő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 12:39
Képünk illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / AFP/NurPhoto
A mentők nem tudták megmenteni az újszülött életét.
Egy 44 éves nő hétfőn este Szlovákiában, egy eperjesi lakótelep lakásának illemhelyén hozta világra gyermekét. A helyszínre kiérkező mentők perceken keresztül próbálták életben tartani a gyereket, de nem jártak sikerrel – írja a parameter.sk. A kislány holttestét vizsgáló orvos nem talált külső sérüléseket, a halál pontos oka a boncolást követően válik ismertté. A rendőrség gyilkosság gyanúja miatt indított eljárást.  

Házi karanténba vonult a szlovák államfő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.24. 12:03
Zuzana Čaputová
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Még szerdán letesztelik koronavírusra Zuzana Čaputovát.
Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök péntekig törli programját és megelőző céllal házi karanténban marad, miután kiderült, hogy az elnöki hivatal egyik munkatársa egy koronavírus-fertőzött személlyel érintkezett – írja a Bumm.sk Martin Strižinec elnöki szóvivő tájékoztatása alapján. Az eredeti program szerint Čaputová szerdán Bazinban (Pezinok) Alexander van der Bellen osztrák államfővel találkozott volna. Az osztrák és a szlovák államfő a jelenlegi járványhelyzetről, az európai fejlesztési tervekről, valamint a közös prioritást jelentő környezetvédelemről tervezett tárgyalást folytatni. A köztársasági elnök délután fogadta volna az Elnöki Palotában Miloš Vystrčilt, a cseh parlament felsőháza, a szenátus elnökét.    A parameter.sk pedig azt írja, hogy az egészségügyi miniszterer bejelentette, Zuzana Čaputová-t még szerdán letesztelik koronavírusra.  Szlovákiába a coronavirus.app szerda délelőtti adatai szerint eddig összesen 1607 esetben igazolták a koronavírust, és 28 áldozatot követelt a járvány. 
Zuzana Čaputová és Igor Matovic a szlovák operatív törzs központjában áprilisban
Fotó: JOE KLAMAR / AFP