Előfizetés

Lemondott az Index vezérigazgatója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 15:09

Pusztay András saját döntése alapján benyújtotta lemondását, így a mai naptól, 06.23-tól Ződi Zsolt az Index.hu Zrt vezérigazgatója.
A Kreatívnak eljuttatott közleményben Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumi elnöke azt írja:  
"Ezúton is szeretném megköszönni Pusztay András eddigi munkáját. Vezérigazgatói tisztségéről való lemondását elfogadtam, és felkértem egy régi jogász barátomat, Ződi Zsoltot, akinek személye számomra garancia arra, hogy az Index továbbra is az ország legolvasottabb online híroldalaként független és hiteles tudjon maradni, hisz nincs másik."

"Nagy megtiszteltetés volt barátom és kollégám, Bodolai László felkérése, amit örömömre szolgált elfogadni. Célom az, hogy az Index megőrizze minden eddigi értékét és piacvezető pozícióját, amitől Index az Index, és ebben számítok a szerkesztőség közreműködésére, ahogy ők is számíthatnak az én tapasztalatomra és támogatásomra" - fogalmaz a közleményben Ződi Zsolt, az új vezérigazgató.
Ahogyan arról tegnap írtunk feszült hangulatú, hosszú megbeszélést tartott az Index.hu szerkesztősége hétfőn, miután az újságírói munkájuk függetlenségét ellehetetlenítő belső átalakítási tervről közölt cikket vasárnap a 24.hu, majd egy szerkesztőségi állásfoglalásban nyilvánították ki, hogy veszélyben érzik a portál függetlenségét. - Olyan ügy miatt robbant ki a vita az Indexnél, ami „már napokkal korábban egy nem létező probléma volt” – nyilatkozta lapunknak Bodolai László, a szerkesztőség működését biztosító Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke. A feszültség abból adódott, hogy az Index igazgatósága felkért egy tanácsadót, Gerényi Gábor médiavállalkozót, egy átalakítási terv elkészítésére, amit egyébként végül nem fogadtak el. A koncepció lényege az volt, hogy a válság miatt keletkezett bevételi kiesések kompenzálása érdekében ki kell szervezni az egyes rovatokat a szerkesztőségből külső cégekbe. „Volt számos félreértés, ezeket próbáltuk rendezni. A megoldás felé haladunk, rövid időn belül remélem ez megszületik. Nagyon sok szereplője van az Index működésének, ezeket a jelenlegi feszült helyzetben nehéz összehangolni, de nekem ez a feladatom" – mondta Bodolai László. Szerinte „orbitális kommunikációs hiba” miatt alakult ki a jelenlegi helyzet, s abban részben el is ismerte felelősségét, hogy így alakultak a dolgok. A belső konfliktus kiéleződését mutatja, hogy Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát megszüntették, mondván: belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé. A főszerkesztői posztról nem mentették fel. Ezt a hétfői állománygyűlésen jelentették be. Az új, gazdaságosabb működési koncepciót Pusztay András vezérigazgatónak kellett volna elkészítenie, aki már tegnap jelezte, hogy nem tudná lelkiismerettel végezni a megszorításokat, ezért kérdésessé vált, hogy folytatja-e munkáját.

Reagált a főszerkesztő

Nem látjuk még, mi következik az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló vezérigazgatónk távozásából - írja Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője honlapjukon. "Egy valamit azonban biztosan tudunk: TOVÁBBRA IS RAGASZKODUNK A TARTALMI FÜGGETLENSÉGHEZ ÉS A SZERKESZTŐSÉG ÉRINTHETETLENSÉGÉHEZ. És a következő napokban egyértelmű biztosítékokat várunk, hogy megmaradjanak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja."

Müller Cecília díjat kap a koronavírus-járvány alatt végzett munkájáért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 14:36

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Az országos tisztifőorvost a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége részesíti elismerésben.
A Szent Adalbert-díjat adományozza a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Müller Cecília országos tiszti főorvosnak. Az elismerést csütörtök délután a fővárosban adják át - írja a Magyar Nemzet.
Közölték, hogy a Szent Adalbertről (az esztergomi egyházmegye védőszentjéről, aki megkeresztelte Szent Istvánt) elnevezett díj odaítéléséről ellenszavazat nélkül döntött a KÉSZ elnöksége. Az elismerést többek között azért a munkáért nyújtják át, amelyet az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány alatt végzett. 
„Müller Cecília márciustól kezdve úgy vette fel a hirtelen rászakadt közszereplés sebességét, mintha ezer éve, nap mint nap ezt csinálta volna, és többek között ezért egy ország kedvelte meg”

- hangsúlyozta a KÉSZ.

A Szent Adalbert-díjat a KÉSZ 2011-ben adta át először, akkor Járóka Lívia európai parlamenti képviselőnek. Azóta pedig mások mellett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Velkey György orvos, az MRE Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom is megkapta az elismerést.

Nem indul újra a CEU rektori tisztségéért Michael Ignatieff

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.23. 14:14
Michael Ignatieff
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Jövő júliusig tart megbízatása.
Nem indul újra a rektori posztért Michael Ignatieff, a CEU elnöke, miután 2021 júliusában lejár ötéves megbízatása. Döntését bejelentette az egyetem közösségének írt levelében, illetve a CEU honlapján.   Megbízatása utána sem szakad el az intézménytől, egyetemi professzorként tanítani fog. Ehhez Soros György, a CEU alapítója vállalta, hogy létrehoz neki egy pozíciót.
Michael Ignatieff 2016 óta vezeti az intézményt, egyúttal védi az egyetemet az Orbán-kormánnyal szemben. Miután a kormány a Lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatási törvény módosításával ellehetetlenítette az egyetem működését, a CEU Bécsben hozott lére új kampuszt. Az Európai Bizottság 2017 áprilisában indított kötelezettségszegési eljárást a magyar állammal szemben a Lex CEU miatt. Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka, Juliane Kokott idén márciusban állapította meg indítványában, hogy sérti az uniós jogot a magyar felsőoktatási törvény módosítása.