Orbán levélben gratulált Vucicnak

Publikálás dátuma
2020.06.22. 12:37
Aleksandar Vucic és orbán Viktor május 15-én találkoztak személyesen
Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A magyar kormányfő biztosította a szerb elnököt, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett.
Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Aleksandar Vucic szerb elnöknek a Szerb Haladó Párt parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokon elért történelmi sikeréhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.
„Az elmúlt években Szerbia az Ön bátor vezetésével bebizonyította, hogy nem csupán képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal, de készen áll arra, hogy Közép-Európa országaival együtt nyertese legyen az előttünk álló évtizednek. Meggyőződésem hogy az Önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Vucicot, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett, melynek szellemében a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére.
Szerző

Több mint 37 ezer az ismert koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában

Publikálás dátuma
2020.06.22. 12:29

Fotó: STR / AFP
Eddig 16 642-en gyógyultak meg, közülük 133-an az elmúlt napban.
Valamelyest mérséklődött Ukrajnában a koronavírus terjedésének üteme, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma azonban hétfőre meghaladta a 37 ezret – derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.
Egy nap alatt 681 új esettel 37 241-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké tíz újabb halálos áldozattal elérte a 1012-őt, míg 16 642-en gyógyultak meg, közülük 133-an az elmúlt napban.

Az új betegek számát tekintve javulás tapasztalható, a megelőző napon még 735, azt megelőzően, szombatra 841, péntekre pedig minden eddigi rekordot megdöntő, 921 új esetet jegyeztek fel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy
a 681 új fertőzött június 16. óta a legalacsonyabb napi növekmény az országban.

Előző nap a legtöbb új beteget, 200-at, ismét a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján hozzátette, hogy az elmúlt napban újabb 48 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal. Körükben az eddig azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a hatezret. Eddig Ukrajnában 569 589 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. Hétfőtől lépett életbe a kormány rendelete az adaptív, azaz régiónként eltérő országos karantén meghosszabbításáról július 31-ig. Ebben a kabinet új kritériumokat határozott meg arra vonatkozóan, hogy az egyes területeken minek alapján szigoríthatnak, illetve enyhíthetnek a korlátozásokon. Továbbra is érvényben van az az előírás, hogy a kórházi ágyak legfeljebb felét lehet leterhelni, és az elvégzett tesztek számának 100 ezer lakosra számítva el kell érnie a 24-et. A fertőzés észlelési aránya a lakosság számához viszonyítva nem haladhatja meg a 11 százalékot, valamint a növekmény 100 ezer főre a nyolcat – közölte az UNIAN hírügynökség. Közben a kelet-ukrajnai Harkivban néhány tucatnyian tiltakozóakciót indítottak egy főként csernobili áldozatok, azaz kifejezetten radioaktív sugárzás okozta betegségek kezelésére szakosodott kórház előtt, amelyben Covid-19-betegeket akarnak elhelyezni. A tüntetők szerint egyfelől az intézmény nem alkalmas koronavírusos betegek fogadására, másfelől követelik alkotmányos jogaik betartását a saját kezelésük biztosítására.
Szerző

Nyolc gyerek fulladt a folyóba Kína délnyugati részén

Publikálás dátuma
2020.06.22. 09:58

Fotó: He Yi / AFP
A baleset vasárnap, a Szecsuan tartománybeli Csungking városa közelében történt.
Nyolc gyerek fulladt a folyóba Kína délnyugati részén – jelentette hétfőn a CCTV kínai állami televízió. A csatorna szerint a baleset vasárnap, a Szecsuan tartománybeli Csungking városához közel történt, részleteket azonban nem közölt. A térségből egy ideje heves esőzéseket jelentettek.
Szerző
Témák
Kína baleset