Előfizetés

Több mint 37 ezer az ismert koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.22. 12:29

Fotó: STR / AFP
Eddig 16 642-en gyógyultak meg, közülük 133-an az elmúlt napban.
Valamelyest mérséklődött Ukrajnában a koronavírus terjedésének üteme, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma azonban hétfőre meghaladta a 37 ezret – derült ki a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi minisztérium is megerősített.
Egy nap alatt 681 új esettel 37 241-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké tíz újabb halálos áldozattal elérte a 1012-őt, míg 16 642-en gyógyultak meg, közülük 133-an az elmúlt napban.

Az új betegek számát tekintve javulás tapasztalható, a megelőző napon még 735, azt megelőzően, szombatra 841, péntekre pedig minden eddigi rekordot megdöntő, 921 új esetet jegyeztek fel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál hozzáfűzte, hogy
a 681 új fertőzött június 16. óta a legalacsonyabb napi növekmény az országban.

Előző nap a legtöbb új beteget, 200-at, ismét a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatóján hozzátette, hogy az elmúlt napban újabb 48 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal. Körükben az eddig azonosított fertőzöttek száma már meghaladta a hatezret. Eddig Ukrajnában 569 589 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el. Hétfőtől lépett életbe a kormány rendelete az adaptív, azaz régiónként eltérő országos karantén meghosszabbításáról július 31-ig. Ebben a kabinet új kritériumokat határozott meg arra vonatkozóan, hogy az egyes területeken minek alapján szigoríthatnak, illetve enyhíthetnek a korlátozásokon. Továbbra is érvényben van az az előírás, hogy a kórházi ágyak legfeljebb felét lehet leterhelni, és az elvégzett tesztek számának 100 ezer lakosra számítva el kell érnie a 24-et. A fertőzés észlelési aránya a lakosság számához viszonyítva nem haladhatja meg a 11 százalékot, valamint a növekmény 100 ezer főre a nyolcat – közölte az UNIAN hírügynökség. Közben a kelet-ukrajnai Harkivban néhány tucatnyian tiltakozóakciót indítottak egy főként csernobili áldozatok, azaz kifejezetten radioaktív sugárzás okozta betegségek kezelésére szakosodott kórház előtt, amelyben Covid-19-betegeket akarnak elhelyezni. A tüntetők szerint egyfelől az intézmény nem alkalmas koronavírusos betegek fogadására, másfelől követelik alkotmányos jogaik betartását a saját kezelésük biztosítására.

Nyolc gyerek fulladt a folyóba Kína délnyugati részén

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.22. 09:58

Fotó: He Yi / AFP
A baleset vasárnap, a Szecsuan tartománybeli Csungking városa közelében történt.
Nyolc gyerek fulladt a folyóba Kína délnyugati részén – jelentette hétfőn a CCTV kínai állami televízió. A csatorna szerint a baleset vasárnap, a Szecsuan tartománybeli Csungking városához közel történt, részleteket azonban nem közölt. A térségből egy ideje heves esőzéseket jelentettek.

Eltávolítaná Theodore Roosevelt szobrát a New York-i polgármester, Trump ellenzi a tervet

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.22. 09:27

Fotó: John Nacion / AFP/NurPhoto
„Ez nevetséges. Ne tegyék meg” – írta az amerikai elnök.
New York polgármestere, Bill de Blasio támogatja, hogy a New York-i természettudományi múzeum kérésére távolítsák el Theodore Roosevelt egykori elnök szobrát az intézmény épülete elől, de hétfőn a kérdésbe Donald Trump elnök is beavatkozott, s azt írta, hogy ellenzi a szobor elmozdítását.
„Ez nevetséges. Ne tegyék meg”

– írta az elnök a Twitteren.

Theodore Roosevelt 1901 és 1909 között volt az Egyesült Államok 26. elnöke. Előtte New York állam kormányzójaként is szolgált. A múzeum előtt álló szobor lóháton ábrázolja a néhai politikust, mellette pedig egy amerikai őslakos és egy afrikai amerikai alak áll. A szobor sokak szerint a faji megkülönböztetés és a gyarmati terjeszkedés jelképe. Bill de Blasio
vasárnap jelentette be, hogy támogatja a szobor elmozdítását, mert egyetért azzal, hogy az alkotás „alávetettként és alsóbbrendűként ábrázolja a fekete és őslakos embereket”.

A George Floyd halála után kibontakozó tiltakozások révén felerősödtek azok a követelések, melyek a rabszolgasághoz, az egykori Amerikai Konföderációs Államokhoz és a gyarmatosításhoz köthető szobrok és emlékművek eltávolítását szorgalmazzák. Trump szombaton tartott kampánygyűlésén arról beszélt, hogy „eszement baloldali csürhe” próbálja meggyalázni az amerikai történelmet és megszentségteleníteni az emlékműveket.