Előfizetés

Veszélyben az Index - jelentette be szolgálati közleményben a szerkesztőség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.21. 20:36

Fotó: index.hu
Nem söpörte le az Index igazgatósági ülése azt a tervet, amelyik alapvetően alakítaná át a portál szerkesztőségét. Annak ellenére sem, hogy a munkatársak szerint ez hosszú távon ellehetetlenítené a független, hírközpontú működést – ezért fordultak a szerkesztőség tagjai a nyilvánossághoz, értesült a Népszava is.
Most bizony azt érezzük: az Index szerkesztősége veszélyben van. Kívülről ugyanis olyan befolyás ért minket, amelynek vége a szerkesztőség megszűnése lehet - jelentette be az Index.hu szolgálati közleményében. Dull Szabolcs főszerkesztő azt írta, hogy még nincs még két éve, hogy létrehoztak egy barométert, amelyen bárki ellenőrizheti, szabadon dolgozik-e az portál. A szerkesztőség ezzel azt akarta jelezni, hogy ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez, illetve ezen keresztül akarták jelezni az olvasóknak, ha a szerkesztőség tagjai úgy érzik, hogy baj van. A barométer pedig vasárnap este már azt mutatja, hogy „veszélyben” vannak.
„Nem vagyunk biztosak abban, hogy sokáig tudunk ilyen lapot csinálni, és mivel hiszünk a nyilvánosságban, úgy gondoljuk, hogy erről önöknek, nektek, olvasóinknak is tudni kell”

- olvasható közleményükben, amelyet 96-an írtak alá (20:30-ig).

Többek között ezt azzal indokolták, hogy továbbra is független, szabad, autonóm és egyetlen szervezetben szeretnének dolgozni, függetlenül bármilyen politikai vagy gazdasági hatalom kiszámíthatatlan és változó ízlésétől. Olyan lapot szeretnének készíteni, amelyben nem politikusok, kormányzati kijáróemberek vagy gazdasági szereplők mondják meg, milyen cikket kell kirakni vagy levenni. Illetve olyat, ahol a címeket és képeket a szerzők és a szerkesztők határozzák meg, és amely nem fél beszámolni botrányokról, visszaélésekről, és nem ódzkodik leírni politikusok, közszolgák vagy cégek nevét. Közölték, hogy a következő napokban eldől az Index sorsa. Vasárnap délután  - a közlemény megjelenése előtt két órával - a 24.hu számolt be arról, hogy az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki. Így az újságírókat tömörítő kisebb cégek kvázi beszállítói lennének a lapnak, amelynek vezetése a „megrendelői” feladatokat látná el. A 24.hu emlékeztetett arra, hogy mindez mindössze két és fél hónappal történik azután, hogy Vaszily Miklós, a TV2 elnöke tulajdonosa lett az Index hirdetéseit is értékesítő Indamedia Csoportnak. Megvásárolta ugyanis a cég 50 százalékát Oltyán József KDNP-s üzletembertől, akinek 2018-as feltűnése a cégnél már aggodalmat keltett a szerkesztőségben, mivel erősek a kormánypárti kapcsolatai.  
A 24.hu szerint a tervet Gerényi Gábor ismertette a lap vezetésével: ő a portál alapítóinak egyike, de nyolc éve elhagyta már az Indexet, ma közösen közösen tulajdonolja Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel az Azonnali.hu-t. A 24.hu emlékeztetett, mindez két és fél hónappal azután történik, hogy Vaszily Miklós, a kormányközeli TV2 elnöke tulajdonosa lett az Index hirdetéseit is értékesítő Indamedia Csoportnak. A Népszava forrásai szerint a hírgyár újraszervezésének alapvetéseit Gerényi Gábor dolgozta ki, akit a szakmában sokan Vaszily Miklós emberének tartanak. Úgy tudjuk, a szerkesztőség által elfogadhatatlannak tartott átalakítási tervet Bodolai László, az Index igazgatóságának elnöke, a lap mögött álló alapítványt létrehozó cég tulajdonosa protezsálta.

Bodolai: Félreértésről, félretájékoztatásról van szó

A Media1 utolérte az Index.hu-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) kuratóriumának elnökét, Bodolai Lászlót, aki telefonon az Index szolgálati közleményére reagálva elmondta, hogy "szerinte félrevezették az Indexet, félreértésről van szó, hiszen Gerényi Gábor ugyan valóban kidolgozott tanácsadóként egy működési koncepciót az Index számára, csakhogy a kidolgozott koncepciót az Index.hu igazgatósága nem fogadta el, Gerényi munkája pedig már véget is ért. Bodolai László szerint az Index szerkesztőségét félrevezették, ezért most rögtön tájékoztatni fog mindenkit a valós helyzetről. Bodolai hozzátette, hogy szerinte a 24.hu úgy szivárogtatott ki üzleti titkokat piactársa igazgatósági üléséről, hogy a leírtakat torzan közölte és a megjelentek nem fedik a valóságot." Hozzátette, hogy Pusztay András vezérigazgató munkájára számítanak ezután is. Pusztay feladata az, hogy kidolgozzon egy másik koncepciót, amivel máshogyan lehet gazdasági racionalizálást végrehajtani, ami a válság miatt ugyanakkor elkerülhetetlen. Azonban Bodolai szerint nincs szó arról, hogy szétdarabolnák az Indexet, ahogyan azt a 24.hu állította - írja a Media1.

Orosz Anna lett a Momentum alelnöke

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.21. 19:13

Fotó: Fekete-Győr András Facebook-oldala / Facebook
Fekete-Győr András pártelnök a Momentum Választmányának élére pedig Mándi Lászlót, a Momentum elnökségi tagját, debreceni önkormányzati képviselőjét nevezte ki.
Fekete-Győr András, a Momentum újraválasztott elnöke Orosz Anna elnökségi tagot nevezte ki a párt alelnökének a következő két évre - jelentette be a Momentum szerkesztőségünkhöz elküldött közleményében. Fekete-Győr András elmondta:   
„Orosz Anna számomra nagyon fontos harcos- és bajtárs. 2017 januárjában kéz a kézben ugrottunk fejest a nyilvánosságba, amikor is együtt képviseltük interjúról-interjúra, fórumról-fórumra, pultról-pultra a NOlimpia és a politikai korszakváltás ügyét. Az elmúlt 30 év egyik felejthetetlen demokratikus kezdeményezésében volt az Anna végig mellettem, és most arra kértem őt, hogy a pártállami korrupt rezsim legyőzésében is maradjon mellettem. Immáron alelnökként.”

 Orosz Anna elmondta:
„Töretlenül hiszünk abban, hogy igenis meg lehet haladni a szekértáborharcokat, a magyar emberek szükségtelen és mérgező megosztását. Hiszünk abban, hogy ehhez véget kell vetnünk a NER romboló gépezetének és egy új politikai korszak alapjait kell letennünk, amely képes hitelesen és keményen küzdeni egy igazságos és szolidáris társadalomért, ahol a kitartó munka és a tisztesség, nem pedig a gátlástalan hatalomvágy visz előre.”

Fekete-Győr emellett a Momentum Választmányának élére Mándi Lászlót, a Momentum elnökségi tagját, debreceni önkormányzati képviselőjét nevezte ki.  
„Mándi László a Fidesz egyik fellegvárában, Debrecenben szervezte meg és vezette az új politikai generációt. Vezetése alatt a Momentum Debrecen egyetlen aktív és ütőképes ellenzéki közösségévé vált, ami egyúttal a Fidesz egyetlen alternatívája is helyben. Feladata, hogy az egyik legfideszesebb megyében szerzett emberi és politikai tapasztalataival a kistelepülések világa köré húzott narancssárga falon áttörjön a Momentum”

- mondta Fekete-Győr András.

 

Karácsony Gergely: Nem vagyunk az ország fejőstehene

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.21. 18:40

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester szerint miközben Budapest rengeteg fontos közfeladatot ellát, azt is elvárja a kormány, hogy mindezek mellett még be is fizessen a központi költségvetésbe, „ami aztán ki tudja, hova és kiknek a zsebébe vándorol”.
Budapest nem lehet olyan település, ahol a polgárok kétszer adóznak: akkor, amikor mindenki más, és azért is, mert a fővárosi önkormányzatot a kormány a költségvetés befizetőjévé akarja tenni - mondta a főpolgármester a közösségi oldalára vasárnap feltöltött videójában.
Karácsony Gergely fontosnak nevezte, hogy a főváros megmutassa, hogy „nem vagyunk az ország fejőstehene”, hogy Budapest egy büszke város, és felemeli a szavát a „Budapest-adó” ellen.

Úgy fogalmazott: miközben a város rengeteg fontos közfeladatot ellát, azt is elvárja a kormány, hogy mindezek mellett még be is fizessen a központi költségvetésbe, „ami aztán ki tudja, hova és kiknek a zsebébe vándorol”. A közösségi oldalra feltöltött videóban bemutatták, hogy vasárnap délelőtt a lezárt pesti alsó rakparton néhány száz szimpatizáns körében Karácsony Gergely arról beszél: a költségvetési javaslat „Budapestnek és minden magyar önkormányzatnak egy súlyos megszorító csomag”. - Van még néhány nap, néhány hét, hogy ezt a döntést átgondolják, ezért szeretnénk üzenni - mondta a főpolgármester, majd szimpatizánsaihoz kapcsolódva kék festékkel a Stop Budapest-adó! feliratot fújták fel a rakpart útburkolatára.
Szimpatizánsaival az alsórakparton, a Lánchíd melletti részen, a Magyar Tudományos Akadémia előtt találkozott a főpolgármester vasárnap. Kisebb sétára hívta őket, hogy a „Budapest-adó” ellen tiltakozzanak. Miután múlt héten kiderült, hogy a fővárostól 12 milliárd forintot elvonnak, Karácsony Gergely kijelentette, hogy eszerint Budapest finanszírozza az államot. Ez az, amit Budapest-adónak nevezett, amely állítása szerint minden egyes budapestinek körülbelül 20 ezer forintjába kerül évente.